Nedir.Org
  • 1
Soruya Dön

Dosya : 83_kuvvetvehareketsunusu.pptx Sunusu

İlgili Soru : Kuvvet ve Hareket Nedir?

Aşağıdan bu sunuya ön izleme yapabilir ve bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Önizleme:

Sunum İçeriği

1. Sayfa
KUVVET VE HAREKET NERELERDE KULLANILIRİTME VE ÇEKME

2. Sayfa
Kuvvet ve hareket nedir?Öncelikle hareket kavramını açıklayalım; Bir cismin, durağan bir noktaya göre durumunun ya da yerinin değişmesine hareket denilmektedir. Hareket kavramını açıkladığımıza göre şimdi kuvvet kavramının ne oluğuna bir bakalım, kuvvet; Durmakta olan cismi hareket ettiren, hareket durumundaki cismi durduran, hızını veya yönünü değiştiren ya da cisimlerin biçimini değiştiren etkiye kuvvet denir. “F” ile gösterilir. Vektörel (yönlü) bir büyüklüktür

3. Sayfa
Kuvvet ve hareket'e örneklerYukarıya doğru atılan topun yükselmesinin nedeni, topa uygulanan itme kuvvetidir.Yukarıya atılan cisimlerin tekrar yere düşmesinin nedeni yer çekimi kuvvetidir.Kapıları açıp, kapatmak için itme ve çekme kuvveti uygularız.

4. Sayfa
Hareket türleri nelerdir?1- Çizgisel hareket2- Dönme hareketi

5. Sayfa
Tabiatta varlıklar hareket edip edemediklerine göre kaç bölüme ayrılırlar?1- Hareket etmeyen varlıklar2- Bulundukları yerde hareket eden varlıklar3- Tam olarak hareket eden varlıklar.

6. Sayfa
İnsan ve hayvanlarda hareket kaç türlüdür?1- İsteyerek yapılan hareketler.2- İstediğimiz dışımda yapılan hareketler.Kuvvetin elemanları nelerdir?1- Etki noktası2- Etki doğrultusu3- Etki yönü ve büyüklük

7. Sayfa
Kuvvetin etkileri nelerdir?1- Hareket ettirici2- Durdurucu3- Yön değiştirici etkileri vardır.

8. Sayfa
Kuvveti nasıl ölçeriz?Kuvvetin ölçülmesi için maddelerin esnekliğinden yararlanılır. Cisimlerin esneklik özelliklerinden yararlanılarak yapılan araçlara dinamometre, el kantarı ya da yaylı kantar adı verilir. Dinamometreler, kuvvet ölçmede kullanılır. Kuvvetin birimi Newton’ dur. Kısaca “N” ile gösterilir. Bir cismin ağırlığını veya cisme etkiyen kuvveti ölçmeye yarayan alete “dinamometre” denir.

9. Sayfa
Bileşke kuvvet nedir?Bir cisme uygulanan birden fazla kuvvetin yapmış olduğu etkiyi tek başına yapan kuvvete bileşke kuvvet denir.Kuvvetin sınıflandırılması1- Uzaktan etkiyen kuvvetler yada alan kuvvetleri2- Temas kuvvetleri3- Kohezyon (iç tutunum) kuvvetleri

10. Sayfa
Günlük yaşantımızda yapılan her işte kuvvet kullanırız. Öğrencinin kitaplarını taşıması  evin kapısının kapatılması  deredeki suyun akması  bir uçağın havalanması kuvvet gerektiren bazı olaylardır. Bu nedenle yaşantımızda kuvvet olmadan bir iş yapmamız mümkün değildir. 

11. Sayfa
Kainattaki bütün itme ve çekme olaylarının temelinde kuvvet vardır. Kuvvet  bir cisme temas ederek olabileceği gibi temas etmeden de meydana gelebilir. Dünya ve güneşin birbirlerini  mıknatısların diğer maddeleri çekmesi ve elektro manyetik çekim temas gerektirmeyen kuvvete örnek verilebilir.

12. Sayfa
O halde kuvvet; fiziksel  kimyasal ve biyolojik sistemlerin temel özelliğini oluşturan en önemli kavramlardan bir tanesidir. Duran bir cismi harekete geçiren  hareket halindeki bir cismi durduran  cismin yön ve doğrultusunu değiştiren veya cisimlerin biçimlerinde değişiklik yapan etkiye kuvvet denir.

13. Sayfa
Sürtünme Kuvvetinin Günlük Yaşam Üzerindeki EtkileriSürtünme kuvveti günlük yaşantımızda birçok yerde karşımıza çıkmaktadır. Burada hepsini söylemek çok zordur. Dolayısıyla sürtünme kuvvetinin günlük yaşamımızdaki etkilerinin sadece birkaç tanesini söyleyeceğiz. Zaten biraz düşündüğünüzde sizlerinde aklına bir çok etkisi gelecektir.

14. Sayfa
Ayakkabılarımız ile yer arasında: Yeri kavramamızı ve kayıp düşmememizi sağlar.Eğer şuan kullandığınız mouse toplu ise, mouse’unuzun topu ile mouse ped arasında. Eğer orada sürtünme olmasaydı mouse topu dönmez ve imleç ekranda hareket etmezdi.Araba tekerleri ve yol arasında: Eğer tekerler ve yol arasında sürtünme olmasaydı, istediğimiz kadar gaza bakalım tekerler olduğu yerde dönüp duracaktı, hiç yol alamayacaktık.

15. Sayfa
Fren sistemlerinde: Eğer fren sistemlerinde sürtünme olmasaydı, fren yapamayacak ve duramayacaktık.Yazarken: Eğer elimiz ile kalem arasında sürtünme olmasaydı kalem elimizden fırlar giderdi. Eğer kalem ucu ile kağıt arasında sürtünme olmasaydı, yine yazamazdık.

16. Sayfa
Sürtünme kuvveti, cisimlerin yüzeyde tutunmasına yardım eden bir etkendir. Eğer sürtünme kuvveti var olmasaydı birçok yaşamsal faaliyet mümkün olmazdı. Yolda yürüyemez, bir yerde oturamaz, yemek yiyemez, yazı yazamaz, araç kullanamazdık. Örneklerde de görüldüğü gibi her türlü hayati olayın gerçekleşmesinde sürtünme kuvvetinin etkisi vardır. Araba örneğini biraz açacak olursak, yolda hareketine başlayan bir aracın durması sürtünme kuvvetinin etkisi ile oluşmaktadır. Bu kuvvet olmasaydı frenler tutmayacağı için araba sürekli hareket ederdi.

17. Sayfa
Buzun sürtünme kuvvetinin toprak veya asfalta göre daha düşük bir sürtünme kuvveti olduğu bilinmektedir. Kışın buzlu yollarda araçlar daha fazla kaymakta ve frenlerin etkisi daha az olmaktadır. Bu nedenle kışın meydana gelen kazalar, diğer zamanlara göre daha fazla olmaktadır. Bu nedenle kışın buzun erimesi için tuz kullanılması (suyun donma sıcaklığını düşürür) veya toprak atılması bu sürtünme kuvvetini artırmak içindir.

18. Sayfa
Sürtünme kuvvetinin hayatımızı kolaylaştıran çok büyük etkilerinin yanında günlük yaşantıda işleri zorlaştırdığı da bilinmektedir. Çünkü sürtünme kuvvetini yenerek, cisimleri harekete geçirmek için daha büyük kuvvet kullanılması gerekir. Ve büyük yükleri, sürtünme kuvveti nedeni ile kas gücümüzle hareket ettiremeyiz. Bundan dolayı çeşitli makineler kullanarak bu yükleri hareket ettiririz. Makineler çalışırken, içerisindeki parçalar birbirine sürtünürler. 

19. Sayfa
Sürtünen bu parçalar zamanla aşınarak kullanılmaz hale gelirler. Makinelerin yıpranmasını engellemek için sürtünme kuvvetini düşürücü önlemler almak gerekir. Yani sürtünme kuvvetinin çok büyük yararları olmakla beraber bazı zorlukları da vardır. 

20. Sayfa
Bütün kuvvetlerin etkiledikleri cisme temas etmeleri gerekmez, yani bazı kuvvetler uzaktan etkiler. Bu tür kuvvetlerden ikisi elektrik ve magnetizmadır. Bir üçüncüsü de, her an yaşadığımız yerçekimi kuvvetidir; yerçekimi, dünyanın üzerindeki bütün cisimlere uyguladığı yere doğru çekme kuvvetidir. Elimizde tuttuğumuz bir tuğlayı bıraktığımız anda tuğla, yerçekiminin etkisiyle yere düşer, bu arada düşerken hızı giderek artar; hızdaki bu artışa ivme denir. Ama eğer tuğlayı elimizde taşıyorsak, tuğla üzerinde yukarı doğru bir itme kuvveti uygulayarak yerçekimi kuvvetini dengeliyoruz demektir; bu durumda uyguladığımız itme kuvveti ile yerçekimi kuvveti birbirine eşittir.

21. Sayfa
Bir römorkör, arkasına halatla bağlı bir mavnayı kanalda sabit bir hızla çekerken, halatın mavna üzerinde uyguladığı çekme kuvveti, su direncinin doğurduğu kuvvete eşittir; römorkör biraz daha kuvvetlice çekerse mavna da daha hızlı hareket eder. 1687’de büyük İngiliz bilim adamı Sir Isaac Newton kuvvet ve hareketle ilgili üç yasa yayımladı. Bunlara Newton hareket yasaları denir.

22. Sayfa
Hareketsiz halde duran yada sabit bir hızla hareket etmekte olan bir cisme, herhangi bir başka kuvvet uygulanmadığı sürece bu durağan halini yada sabit hızlı hareketini korur (Otobüs birden durduğunda yolcuların birden öne doğru savrulduklarına dikkat etmişsinizdir.Savrulmanın nedeni, yolcuların durma anından önceki sabit hızlı hareketlerini sürdürmeleridir.).

23. Sayfa
Belirli bir hızla yol almakta olan bir cismin hızını değiştirmek için gerekli olan kuvvetin miktarı, cismin kütlesine ve cisme kazandırılmak istenen ivmenin miktarına bağlıdır (Bir golf topunu durdurmak, aynı hızla hareket eden bir pingpong topunu durdurmaktan daha zordur;çünkü golf topunun kütlesi daha büyüktür.).

24. Sayfa
İLYASLAR İLKÖĞRETİM OKULU 4/A SINIFINDAN HAZIRLAYANLARSEFA ÇELİKELMEHMET TUNCELSAMET AKBULUTNİHAT ÖZDEMİREMİN EMRE KESKİNBizi dinledliğiniz için teşekkür ederiz   …
















Arama
Menü
Kapat
Hareket Dökümü