Nedir.Org
  • 1
Soruya Dön

Dosya : 65_balikesir-hakkinda.pptx Sunusu

İlgili Soru : Balıkesir hakkında genel bilgi

Aşağıdan bu sunuya ön izleme yapabilir ve bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Önizleme:

Sunum İçeriği

1. Sayfa
Balıkesir, çok yönlü özelliklere sahip olması ve coğrafi konumu sebebiyle, tarih boyunca  bir çok kavimlerin yerleşim bölgesi olmuştur .

2. Sayfa
Homeros destanlarında anlatılan Troya savaşlarında, Troyalıların yanında Mysialıların da bölgede yerleşmesiyle bölge Mizya (Mysiat) diye anılmaya başladı.Fakat Mizyalılar burada bağımsız devlet kuramamış, ardından bölgeyi, ülkelerini kıyılara kadar genişleten Hititler ele geçirmişlerdir.(M.Ö. 1660)

3. Sayfa
Mysia Bölgesi Hititlerden sonra sırasıyla Friglerin, Lidyalıların, İranlıların, Büyük İskender’in, Bergama krallığının ve Romalıların egemenliği altına girmiştir.Helenistik çağda yörede pek çok şehir devleti kurulmuştur.Bunlardan bazıları günümüzde de antik isimlerini korumaktadır.

4. Sayfa
Karesi sancağı, Marmara kıyılarına yakın yerlerde doğu taraftaki bir kısım topraklar hariç, hemen hemen şimdiki il topraklarını kapsamaktaydı.Karesi emirleri Osmanlı devleti emrinde çalışmalara başladıktan sonra Rumeli'nin fethinde önemli görevler üstlendiler.

5. Sayfa
Osmanlı döneminde Balıkesir ve çevresi sakin bir hayat sürdü.1862'den itibaren konar-göçer Yörük aşiretleri zorla bölgede iskana geçirildi.1878 sonunda gelen muhacirler bölgede yeni köyler kurdular.İzmir'in işgalinin hemen ertesi 16 Mayıs 1919'da Balıkesir'de toplanan Redd-i İlhak cemiyeti silahlı direniş kararı aldı.

6. Sayfa
28-29 Mayıs 1919'da Ayvalık'a asker çıkaran işgal kuvvetleri karşısında sivil güçlerden oluşan bir ceple buldu.Kısa zamanda gelişen karşı hareketi sonucu  Akhisar, Ayvalık, İvrindi ceplerinde düşmanın önünde 13 ay direnildi.30 Haziran 1920'de işgal edilen Balıkesir 6 Eylül 1922'de kurtuldu.        Balıkesir dolaylarında ilk defa adı geçen şehir Agiros’ dur(Achiraus) . Daha sonra İmparator Hadrianus burada bir şato yaptırdı.Burası Paleo Kastro (Eski Hisar) diye şöhret yaptı.Sonradan burada kurulan şehre, bu isimden bozma  olarak "Balıkesir" dendiği bir çok tarihçilerce kabul edilir

7. Sayfa
  Bir söylentiye göre de bu havalinin "Balı-Kesir" denmiştir.Balıkesir adının, bölgeyi zapteden İranlı Devlet adamlarından Balı-Kisra'nın adından geldiğini veya Polikayseros'dan bozma olduğunu söyleyenler de vardır.Bazı tarih ve coğrafya kitaplarında Balıkesir'in yerinde "Balak Hisar" veya "Balık Hisar" yazılır.Türklerin Orta Asya'nın bir hatırası olarak, burada kurulan şehre Balık Hisar (Hisar Şehri) demiş olmaları akla yatkın gelebilir.Fakat bunu ispat etmek mümkün değildir.

8. Sayfa
dinlediğiniz için teşekküler
















Arama
Menü
Kapat
Hareket Dökümü