Nedir.Org*
Soru Sor

Kayaç Sunumları

  • 2
    4 yıl önce
    İlgili Yazı: Kayaç

    Dosya Adı: Kayaçlar Ödevi Slayt Sunum PPTX (PowerPoint)

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    KAYAÇLAR

    2. Sayfa
    Kökenlerine göre kayaçlar başlıca 3 grupta toplanırlar ve kendi aralarında alt gruplara ayrılırlar.I. Mağmatik Kayaçlar II. Metamorfik Kayaçlar III. Sedimanter Kayaçlar

    3. Sayfa
    I. MAĞMATİK KAYAÇLARMağmatik kökenli kayaçların tanınabilmeleri ve sınıflandırabilmeleri için kayaç yapıcı mineraller, mağmatik kayaçların yapı ve doku özellikleri ile yerkabuğundaki bulunuş şekillerinin bilinmesi gerekmektedir.

    4. Sayfa
    Kayaç (taş) yapıcı minerallerBugüne kadar yaklaşık 2000 den fazla mineral çeşidi bulunmuştur. Fakat bu miktarın çok az bir kısmı taşların oluşumunda rol oynar. Taş yapan mineraller olarak adlandırılan bu minerallerin sayısı 50 kadar olup içlerinde 30 tanesine çok sık rastlanır. Yerkabuğundaki taşların büyük çoğunluğu silikat minerallerinden oluşmuştur. Mağmatik taşların mineral içerikleri bakımından iki önemli özellikleri vardır.

    5. Sayfa
    Mağmatik taşlar az sayıda mineral çeşidine sahiptirler. Bir mağmatik kayacın tanımlanması çok rastlanan birkaç silikat mineralinin tanınmasına bağlıdır.

    6. Sayfa
    Mağmatik taşların diğer özelliği de belirli mineralleri belirli oranlarda içermeleridir. Başka bir deyişle çeşitli minerallerin gelişigüzel bir şekilde bir araya gelmeleri ile oluşmamışlardır.

    7. Sayfa
    Bazı mineraller birbirleriyle uyuşmazlar ve aynı mağmatik taş içinde birlikte görülmezler. Bunlara örnek olarak kuvars ile nefelin hiçbir mağmatik taş içinde bir arada görülmemiştir. Fakat nefelin, plajyoklasların bozuşmasının bir ürünü olarak ortaya çıkan ikincil kuvars ile birlikte görülebilir.

    8. Sayfa
    kuvars

    9. Sayfa
    Nefelin (solda kristal şekli, altta kristali)

    10. Sayfa
    Taş yapıcı mineraller aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir.

    11. Sayfa
    A Primer minerallerBu mineraller mağmatik taşın oluşumu sırasında katılaştıklarından taş ile aynı yaştadırlar. Kayaçlar içerisindeki miktarlarına göre kendi aralarında esas mineraller ve tali mineraller olarak ikiye ayrılırlar.

    12. Sayfa
    A1 Esas mineraller: Oluştukları taşın içerisinde bol miktarda bulunurlar ve ona asıl özelliğini verirler. Aşağıdaki 7 silikat grubu mağmatik taşların esas minerallerini oluştururlar.

    13. Sayfa
    1. Feldspat grubu:Feldspatlar yerkabuğundaki minerallerin yaklaşık % 60 ını oluşturmaları sebebiyle petrografinin esas konularından birini teşkil ederler. Feldspatlar ikiye ayrılırlar.

    14. Sayfa
    Alkali feldspatlar: Bu alt grupta ortoklas, kısaca ortoz, (KAlSi3O8), albit (NaAlSi3O8) ve anortit (CaAl2Si2O8) gibi alkali katyonlara sahip silikat mineralleri bulunur.

    15. Sayfa
    Plajyoklaslar: Bu grupta birbirleri ile her oranda karışabilen albit ve anortitin katı karışım kristalleri bulunur. Bundan dolayı plajyoklaslar genel olarak aşağıdaki formülle gösterilirler.X. (NaAlSi3O8) + Y. (CaAl2Si2O8) albit anortit

    16. Sayfa
    İçerdikleri anortit oranına göre plajyoklaslar aşağıdaki gibi isimlendirilirler.Mineral % anortit Albit 0-10Oligoklas 10-30Andesin 30-50Labradorit 50-70Bitovnit 70-90Anortit 90-100 Albit ve oligoklas asidik, andesin andezitik (nötr) diğerleri ise bazik mağmatik kayaçlarda bulunurlar.

    17. Sayfa
    Feldspat grubu minerallerin sertlikleri 6, özgül ağırlıkları 2,6 gr/cm³ tür. Renkleri şeffaf, beyaz, bej, sarımsı, pembemsi vb. olup camsı parlaklığa sahiptirler. Fakat yaygın kaolenleşmeden dolayı porselene benzer görünüm sunarlar. Feldspatlar iki yönde belirgin dilinime sahiptirler. Dilinim düzlemleri arasında alkali feldspatlarda 90, plajyoklaslarda 86 derece açı vardır.

    18. Sayfa
    Ortoklas (ortoz)

    19. Sayfa
    plajyoklas

    20. Sayfa


    21. Sayfa
    2. Silis grubu: Yerkabuğunda SiO2 e kuvars, tridimit, kristobalit, kalsedon, opal ve silis camı olarak rastlanır. Bunlardan en yaygın olanı kuvarstır ve asit bileşimli bütün mağmatik taşlarda bulunur. Ayrıca pek çok metamorfik kayaç ile kumtaşlarında da yaygın olarak yer alır.

    22. Sayfa
    Kuvars kristalleri çoğunlukla prizmatik kristaller halinde bütünleme ikizi halinde bulunur. Bu tip ikizlerde iki kristal ortak bir yüzeyleri boyunca birleştiklerinden tek bir kristale benzerler.

    23. Sayfa


    24. Sayfa


    25. Sayfa
    Kuvars ayrıca mikrokristalli ve sık kütleli olarak ta bulunabilir. Kuvarsın rengi renksiz, şeffaf (Necef taşı), beyaz, mor (ametisit), sarı (sitrin), pembe, dumanlı olmak üzere çok çeşitli olup camsı parlaklığa sahiptir.

    26. Sayfa
    Mikrokristalli kuvars

    27. Sayfa
    Necef Taşı

    28. Sayfa
    Kristallikuvars

    29. Sayfa
    kuvars

    30. Sayfa
    Ametist (mor kuvars)Ametist (mor kuvars)(İşlenmemiş)(İşlenmiş)

    31. Sayfa
    Sitrin (sarı kuvarsişlenmemişişlenmiş

    32. Sayfa
    kalsedon

    33. Sayfa
    kalsedon

    34. Sayfa
    kalsedon

    35. Sayfa
    kalsedon

    36. Sayfa
    Ham ve işlenmiş kalsedon

    37. Sayfa
    çakmaktaşı

    38. Sayfa
    akik

    39. Sayfa
    akik

    40. Sayfa
    İşlenmiş akik

    41. Sayfa
    Dilinimi olmayan kuvars bu özelliği ile çok benzediği bazı feldspatlardan kolayca ayırt edilir. Sertlik 7, özgül ağırlık 2,6 gr/cm³ tür. Kuvarsın kırılma yüzeyleri konkoidal (midye kabuğu şekilli) olup karakteristiktir.

    42. Sayfa
    Kuvarsta görülen konkoidal (midye kabuğu şekilli) kırılma yüzeyi

    43. Sayfa
    İdeal şekilli ve şeffaf bir kuvars kristali

    44. Sayfa
    kuvars

    45. Sayfa
    kuvars

    46. Sayfa
    Ametist (mor kuvars)Ametist (mor kuvars)(İşlenmemiş)(İşlenmiş)

    47. Sayfa
    kalsedon

    48. Sayfa
    kalsedon

    49. Sayfa
    kalsedon

    50. Sayfa
    Ham ve işlenmiş kalsedon

    51. Sayfa
    çakmaktaşı

    52. Sayfa
    akik

    53. Sayfa
    akik

    54. Sayfa
    İşlenmiş akik

    55. Sayfa
    3. Piroksen grubu: İki farklı kristal sisteminde kristallenen piroksenler kendi aralarında rombusal piroksenler ve monoklinal piroksenler olarak ikiye ayrılırlar. Rombusal piroksenlere örnek olarak enstatit (MgSiO3), bronzit ((Mg,Fe) SiO3) ve hipersten ((FeMg) SiO3) verilebilir. Monoklinal piroksenlere örnek olarak ta diopsit ((Ca,Mg(Si2O6)) ve ojit ((Ca(Mg,Fe,Al) (Si2O6)) verilebilir.

    56. Sayfa
    diopsit

    57. Sayfa
    hipersten

    58. Sayfa
    Piroksenlerin renkleri genellikle yeşilimsi siyah ve donuktur. Camsı veya metalik parlaklığa sahiptirler. Yassı ve prizmatik kristaller sahip olan bu grubun iki yönlü dilinimi vardır ve bu dilinim yüzeyleri arasındaki açılar 87-93 derecedir. Sertlik 6, özgül ağırlık 3,2-3,5 gr/cm³ arasındadır. Piroksenler, bazik plajyoklaslarla birlikte bazik kayaçların, olivinlerle birlikte ultrabazik kayaçların ana bileşenlerindendirler.

    59. Sayfa
    4. Amfibol grubu: Bu grup mineraller kimyasal bileşim ve görünüş bakımından piroksenlere benzerler. Dilinim yüzeyleri arasındaki 124-56 derecelik açılarla onlardan ayrılırlar. Genellikle yeşilimsi siyah olan renkleri bazen mavimsi olabilir. Sertlikleri 5 veya 6, özgül ağırlıkları 3 gr/cm³ tür.

    60. Sayfa
    Bunlar da rombusal ve monoklinal sistemde kristallenenler olmak üzere iki gruba ayrılırlar. Alüminyumlu amfibol olarak bilinen hornblend bu grubun en yaygın minerallerindendir. Amfibol grubu mineraller asidik, nötr ve bazik kayaçlarda bulunabilirler. Hornblend ayrıca amfibolit gibi metamorfik kayaçların da ana bileşenidir.

    61. Sayfa
    hornblend

    62. Sayfa
    hornblend

    63. Sayfa
    Diorit (koyu renkli mineraller hornblend)

    64. Sayfa
    5.Mika grubu: Mikalar yerkabuğunu oluşturan taşlar içerisinde ortalama % 3,8 oranında dağılmışlardır. Mika mineralleri yapısal ve kristalografik olarak birbirlerine çok benzerler. Monoklinal sistemde kristallenen mikalar üst yüzeylerine göre çok iyi dilinimlidirler ve bu yüzden çok ince bükülebilir pulcuklar haline gelebilirler.

    65. Sayfa
    Mikalar kimyasal bileşimlerine göre alkali mikalar, demirli ve lityumlu mikalar, kalsiyumlu mikalar ve ferromağnezyumlu mikalar olmak üzere 4 alt gruba ayrılırlar. Mikalar kuvvetli sedef ve cam parlaklığına sahiptirler. Sertlikleri yönlere bağlı olarak 2,5-4 arasında değişir, özgül ağırlıkları 3 gr/cm³ tür.

    66. Sayfa
    Siyah mika biotit, beyaz mika müskovit olarak isimlendirilenler en yaygın olanlarıdır. Mikalar granit, siyenit ve diorit gibi asidik ve nötr mağmatik akayaçlarla pek çok metamorfik kayaçlarda bulunurlar.

    67. Sayfa
    Biotit (siyah mika)

    68. Sayfa
    Biotit (siyah mika)

    69. Sayfa
    müskovit

    70. Sayfa
    müskovit

    71. Sayfa
    6.Olivin grubu: Bu gruba giren mineraller bileşimleri forsterit (MgSiO4) ve fayalit (FeSiO4) arasında değişen bir katı karışım serisi oluştururlar. Bu minerallerin isimlendirilmeleri % Fe oranlarına göre aşağıdaki tabloda verilmiştir.

    72. Sayfa
    Mineral % FeForsterit 0-10 Krizolit 10-30Hylasiderit 30-50Hortonolit 50-70Ferrohortonolit 70-90Fayalit 90-100Olivin grubu mineraller mağmadan ilk kristallenen mineraller olup kristallenme ilerledikçe bileşimdeki Fe oranı artar ve fayalitçe zengin türler ortaya çıkar. Olivinler rombusal sistemde kristalenirler, kristaller bazen kısa prizmatik çoğunlukla da taneler halinde görülürler. Dilinim yoktur. Renkleri genellikle zeytin yeşili tonlarında olduğu için bu isim verilmiştir. Bazen sarımsı ve açık kahverenkli olarak ta bulunurlar.

    73. Sayfa
    Cam ve yağ parlaklığa sahiptirler. Olivinler bazik ve ultrabazik kayaçların ana minerallerinden olup piroksen ve bazik plajyoklaslarla birlikte bu kayaçları oluştururlar.

    74. Sayfa
    olivin

    75. Sayfa
    7. Feldspatoid grubu: Silisçe fakir fakat alkalilerce zengin mağmadan kristallenirler.Bu sebeple hiçbir zaman primer kuvarsla birlikte bulunmazlar. Ortamda yeteri kadar Si varsa feldspatlar yeteri kadar Si yoksa feldspatoidler oluşur. Lösit (KAlSi2O6) ve nefelin (NaAlSi2O6) bu grubun iki önemli üyesidir. Sertlikleri 5-6 özgül ağırlıkları 2,5-2,6 gr/cm³ arasındadır. Bazik kayaçlarda bulunurlar.

    76. Sayfa
    lösit

    77. Sayfa
    lösit

    78. Sayfa
    Nefelin (solda kristal şekli, altta kristali)

    79. Sayfa
    A2 Tali mineraller: Bunlar da esas mineraller gibi doğrudan doğruya mağmadan kristallenmişlerdir. Miktar olarak az fakat sık sık rastlanırlar. Yer yer konsantre olurlarsa içinde bulundukları kayacın özel bir çeşidini oluştururlar, kassiteritli granit gibi. Kassiterit (SnO2) kristalleri bazı ortamlarda yersel olarak granit içinde zenginleşebilirler. Belli başlı diğer tali mineraller olarak magnetit (Fe3O4), rutil (TiO2), pirit (FeS2), apatit (Ca5 (PO4) F), zirkon (ZrSiO4) vb. verilebilir.

    80. Sayfa
    Kassiterit (SnO2)

    81. Sayfa
    Zirkon

    82. Sayfa
    Pirit kristali

    83. Sayfa
    Pirit kristalleri (sarı)

    84. Sayfa
    B Sekonder minerallerİçinde bulundukları taşın katılaşmasından sonra oluşmuşlardır. Post-mağmatik ayrışım metamorfizma olayları ile oluşan mineraller bu gruba girerler. Mağmatik kayaçlarda görülen en yaygın ayrışım olayları serisitleşme, kloritleşme, serpantinleşme, kaolinleşme vb.dir. Başlıca sekonder mineral grupları klorit, serpantin, epidot, zeolit, kaolen ve karbonat gruplarıdır.

    85. Sayfa
    Olivin hava ve suyun etkisi ile serpantine dönüşür.5 Mg2SiO4 + 4 H2O → 2 H4Mg3Si2O9 + 4 MgO + SiO2 olivin serpantinAçığa çıkan MgO ortam şartları uygunsa önemli bir endüstriyel hammadde olan manyeziti (MgCO3) oluşturabilir. SiO2 te kuvars veya diğer silis grubu minerallerini oluşturabilir.

    86. Sayfa
    olivinserpantin

    87. Sayfa
    Serpantin (mermer olarak)

    88. Sayfa
    Serpantin (mermer olarak)

    89. Sayfa
    C Yabancı minerallerMağmalar yerkabuğunun üst kesimlerine doğru yükselirlerken üst ve yan kayaçlardan bazı parçalar koparırlar. Bu parçalara ksenolit, anklav, inklüzyon veya kapanım denir. Bir granitik mağma içerisinde bu yolla kireçtaşı parçaları bulunabilir, bu kireçtaşını oluşturan kalsit kristalleri granit için yabancı mineraldir.

    90. Sayfa
    Koyu renkli alanlar bir mağmatik kayaç içerisindeki anklavlardır.

    91. Sayfa


    İndir / Download : 11_kayaclar.pptx


    Yorumlar

    Sil