Nedir.Org*
Soru Sor

Atatürk İnkılapları Sunumları

  • 3
    5 yıl önce
    İlgili Yazı: Atatürk İnkılapları

    Dosya Adı: Atatürk İlke ve İnkılapları Slaytı (PPTX-Sunum)

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    1{2D5ABB26-0587-4C30-8999-92F81FD0307C}{2D5ABB26-0587-4C30-8999-92F81FD0307C}

    2. Sayfa
    İÇİNDEKİLERAtatürk İlke ve İnkılapların Temel DayanaklarıAtatürk İlkeleriAtatürk İlke ve İnkılaplarının Ortak AmaçlarıAtatürk İlkeleri ve İlkelerin Benimsenmesi için Yapılan İnkılaplarAtatürk İnkılapların İncelenmesiEkonomi Alanındaki İnkılaplar Hukuk(Adalet) Alanındaki İnkılaplar Yönetim Alanındaki İnkılaplar Eğitim Alanındaki İnkılaplar2

    3. Sayfa
    Neleri değiştirdim? Niçin değiştirdim?İnkılap: Bir toplumun düzenini ve yapısını daha iyi duruma getirmek i3çin yapılan köklü değişiklikler ve yeniliklerdir.

    4. Sayfa
    4Efendiler, artık vatan imar istiyor, zenginlik ve refah istiyor. İlim ve marifet, yüksek medeniyet, hür fikir ve hür zihniyet istiyor.Efendiler, asırlardan beri Türkiye'yi idare edenler çok şeyler düşünmüşlerdir; fakat yalnız bir şeyi düşünmemişlerdir:Türkiye'yi.Atatürk neleri hedeflemiştir?

    5. Sayfa
    5Atatürk İlkeleri Nelerdir?

    6. Sayfa
    6Atatürkçülüğün temelini altı ilke oluşturur. Bunlar;CumhuriyetçilikDevletçilikMilliyetçilikLaiklikHalkçılıkİnkılapçılıkİlkelerin hepsinin ortak amacı, Türk milletini en kısa zamanda çağdaş uygarlık düzeyine ulaştırmaktır.

    7. Sayfa
    7Atatürk İlke ve İnkılaplarının Ortak Amacı Nelerdir?

    8. Sayfa
    8Atatürk ilke ve inkılaplarının dayandığı temel esaslar;Amacı; Türk milletinin bugün ve gelecekte, her alanda geleceğe güvenle bakmasıdır.Gerçekçi fikirlere dayanır.Milletin ihtiyaç ve gerçeklerinde doğmuştur.Türk milletine ve çağın ihtiyaçlarına uygun sosyal ve siyasal kurumları hedefler.İlerlemenin temelinde eğitim ve bilim olduğunu savunur.

    9. Sayfa
    9CumhuriyetçilikMilliyetçilikDevletçilikİnkılapçılıkTürk milletinin birlik ve beraberliğinikoruyarak bağımsız ve güçlü bir şekilde yaşamasını sağlamakLaiklikTürk milletini aklın ve bilimin öncülüğünde çağdaş uygarlıkseviyesine çıkarmakMilli kültürü korumak ve geliştirmekHalkçılıkTürk Milletini çağdaş, dünyaca kabul edilmiş sosyal ve kültürel değerlere kavuşturmak

    10. Sayfa
    10Atatürkçü düşünce sisteminin güncelliğini koruması onun hangi özelliği ile ilgilidir?Dünyada her şey için,medeniyet için,hayat için,başarı için en hakiki yol gösterici, ilimdir, fendir.İlim ve fennin dışında kılavuz arama gaflettir,bilgisizliktir,doğru yoldan sapmaktır.Atatürk İlkelerini ve İnkılaplarını İnceleyelim

    11. Sayfa
    11CumhuriyetçilikLaiklikMilliyetçilikDevletçilikİnkılapçılıkHalkçılık

    12. Sayfa
    12Cumhuriyetçilik ilkesini açıklayınız?

    13. Sayfa
    13Cumhuriyetçilik ilkesi, halkın yönetime katılmasını ve devletincumhuriyet ile yönetilmesini öngörür Atatürk’ün cumhuriyetçilik ilkesinde ;Demokrasi ile yönetim esastır.Millet adına seçilmiş millet üyeleri görev yapar. Millet,devlet yönetiminde söz sahibidir.Herkes yasalar karşısında eşittir.Kişi hak ve özgürlükleri devlet tarafından güvence altındadır.Kişinin;dokunulmazlığı,özgürlük ve güvenliği,yerleşme ve seyehat özgürlüğü,din ve vicdan özgürlüğü,mülkiyet hakkı,düşünce özgürlüğü, özel hayatın gizliliği ve korunma esastır.

    14. Sayfa
    14Cumhuriyetçilik ilkesinin benimsenmesi için hangi inkılaplar yapılmıştır?

    15. Sayfa
    15 TBMM’nin açılışı (23 Nisan 1920)

    16. Sayfa
    16 Saltanatın(padişahlık sistemi) kaldırılması (1 Kasım 1922)

    17. Sayfa
    17 Cumhuriyetin ilanı (29 Ekim 1923)

    18. Sayfa
    18Milliyetçilik ilkesini açıklayınız?

    19. Sayfa
    19Ülkemiz sınırları içinde yaşayan topluluğa millet denir. Milliyetçilik;kendini aynı milletin üyeleri sayan kişilerin o milleti yüceltme istekleridir. Atatürk’ün milliyetçilik anlayışına göre;Dini inançları,ırkı,dili ne olursa olsun kendini Türk sayan,ben Türk’üm diyen her insan Türk’tür.Ulusal birlik,beraberlik ve bağımsızlığı amaçlar.Milletini sevmek,ülkenin kalkınması ve çağdaşlaşması için çalışmak esastır.

    20. Sayfa
    20Milliyetçilik ilkesinin yerleşmesi için hangi inkılaplar yapılmıştır?

    21. Sayfa
    21 Türk Tarih Kurumu’nun kurulması ( 15 Nisan 1931 ) Türk Dil Kurumu’nun kurulması ( 12 Temmuz 1932 )

    22. Sayfa
    22Harf İnkılabı ( 1 Kasım 1928 )Tevhid – i Tedrisat Kanunu ( Eğitimin Birleştirilmesi) (3 Mart 1924)

    23. Sayfa
    23 Milli kültürün gelişmesi için çalışmalar Kabotaj Kanunu’nun çıkartılması ( 1 Temmuz 1926 )

    24. Sayfa
    24Halkçılık ilkesini açıklayınız?

    25. Sayfa
    25Bir ülkede oturan ve o ülkeyi yurt bilen insanlara halk denir.Halkçılık;Halkımızın devlet yönetimine katılmasıdır.Devlet hizmetlerinin halkımıza götürülmesidir. Herkesin kanun önünde eşit olmasıdır.Halkçılık ilkesinde hiçbir kişiye,aileye,sınıfa ayrıcalık tanınamaz.

    26. Sayfa
    26Halkçılık ilkesinin yerleşmesi için hangi inkılaplar yapılmıştır?

    27. Sayfa
    27 Medeni Kanunun çıkarılarak kadın-erkek eşitliğinin sağlanması(1926) Kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesi(1934)

    28. Sayfa
    28 Soyadı Kanunun çıkarılması Şapka Kanunu(1925)

    29. Sayfa
    29Devletçilik ilkesini açıklayınız?

    30. Sayfa
    30Devletçilik ilkesi;Atatürk’ün ekonomik alandaki görüşleridir.Ekonomik,sosyal ve kültürel alanda kalkınmayı amaçlar. Devletin ekonomik hayatımızı yönlendirmesi,planlamasıdır.Halkımızın yapamayacağı işlerin ( baraj , yol , köprü ) devlet tarafından yapılmasıdır.Özel teşebbüs serbestliği vardır. Kişileri üretime ve ticarete özendirir.Devletçilik ilkesinin uygulanması ile Türk ekonomisi hızlı bir şekildekalkınmaya başlamıştır.

    31. Sayfa
    31Devletçilik ilkesinin yerleşmesi için hangi inkılaplar yapılmıştır?

    32. Sayfa
    32 Karabük demir-çelik fabrikasının kurulması İzmir İktisat(ekonomi) Kongresi’nin yapılması

    33. Sayfa
    33 Sümerbank ve Etibank’ın kurulması Maden Tetkik Arama Enstitüsü’nün açılması

    34. Sayfa
    34 Tarımda modern yöntemlerin uygulanması Demir yollarının devletleştirilmesi

    35. Sayfa
    35Laiklik ilkesini açıklayınız?

    36. Sayfa
    36Laiklik ;Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır.Din düşmanlığı değil,düşüne ve inanca saygıdır.Devlet düzeni ve hukuk kurallarının,dini etkilere göre değil,mantık ve bilime göre düzenlenmesidir.Herkesin vicdan,dini inanç ve kanaat özgürlüğüne sahip olmasıdır.

    37. Sayfa
    37Laiklik ilkesinin benimsenmesi için hangi inkılaplar yapılmıştır?

    38. Sayfa
    38 Halifeliğin kaldırılması Medreselerin kapatılması

    39. Sayfa
    39 Tekke, zaviye ve türbelerin kapatılması

    40. Sayfa
    40İnkılapçılık ilkesini açıklayınız?

    41. Sayfa
    41İnkılapçılık ;Yenilenmeye açık olmak.Sürekli olarak çağdaşlaşmak, Uygar düşünmek ve uygar yaşamak,Atatürk’ün önderliğinde birçok inkılap yapılmıştır,bunların bazıları şunlardır;Cumhuriyetin ilanı ,Türk Medeni Kanunu’nun kabulü , Kıyafette yapılan yenilikler , Yeni Türk alfabesinin kabulü ,

    42. Sayfa
    42Atatürk İnkılaplarından bildiklerinizi sayar mısınız?

    43. Sayfa
    43Atatürk İnkılaplarıOsmanlı Devleti’nden sonra kurulan Türkiye Cumhuriyeti’ni geliştirmek, çağdaş medeniyetler seciyesine çıkarmak için Atatürk’ün önderliğinde;devlet yönetimi > hukuk > eğitim > adalettoplumsal yaşam gibi birçok alanda inkılaplar yapıldı. Kısa sürede hayata geçirilen bu inkılaplar, toplum hayatının çeşitli alanlarını da etkiledi ve yenilikler getirdi.

    44. Sayfa
    44Ekonomi Alanındaki İnkılaplarİzmir İktisat Kongresi yapıldı.Aşar Vergisi kaldırıldı.Tarımda makine kullanılmaya başlandı.Örnek çiftlikler kuruldu.Ziraat okulları açıldı.Sümerbank, Etibank kuruldu.Fabrikalar açıldı.Saniyiyi Teşvik Kanunu çıkartıldı.5 yıllık kalkınma planları hazırlandı.Hukuk(Adalet) Alanındaki İnkılaplarYeni bir anayasa yapıldı.Türk Medeni Kanunu kabul edildi.Kadınlara seçme ve seçilme, miras gibi haklar verildi.

    45. Sayfa
    45Yönetim Alanındaki İnkılaplarSaltanat(padişahlık) kaldırıldı.Cumhuriyet ilan edildi.Halifelik kaldırıldı.TBMM açıldı.Halk, seçme ve seçilme hakkına sahip oldu.Farklı siyasi partiler kuruldu.Eğitim Alanındaki İnkılaplarTevhid – i Tedrisat (Eğitimin Birleştirilmesi) Kanunu ile bütün eğitim kurumları MEB’e bağlandı.Okullarda kız – erkek ayrımı kalktı, karma sınıflara geçildi.Medreseler, mahalle mektepleri kapatıldı.Harf inkılabı ile Arapça ve Osmanlıca harfler yerine Türk Alfabesi kabul edildi.

    46. Sayfa
    46Toplumsal Alanındaki İnkılaplarSoyadı Kanunu ile her aile kendi soyadı ile tanınmaya başladı.Şapka Giyilmesi Hakkında Kanun (1925) çıkarıldı.Fes ve sarık yasaklandı.Hicri ve rumi takvim yerine miladi takvim kullanılmaya başlandı.Alaturka saat yerine milletler arası saat kabul edildi.Ağırlık ölçüsü olarak okka, batman gibi birimler yerine gram kullanılmaya başlandı.Uzunluk ölçüsü olarak endaze, arşın gibi birimler yerine metre kullanılmaya başlandı.NOT: Toplumsal alandaki yenilikler, özellikle batı ülkeleri ile uyum sağlanması için yapılmıştır.

    47. Sayfa
    47

    48. Sayfa
    48

    Yorumlar

    Sil