Nedir.Org*
Soru Sor

İstanbul'un Fethi Sunumları

  • 2
    5 yıl önce
    İlgili Yazı: İstanbul'un Fethi

    Dosya Adı: İstanbul'un Fethi Slayt Sunum PPTX

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    İSTANBUL’ UN FETHİ

    2. Sayfa


    3. Sayfa
    1. Bin yıllık tarihinin sonuna gelmiş olan Bizans İmparatorluğu, sürekli toprak kaybederek sadece İstanbul şehrinden ibaret bir devlet durumuna düşmüştü.İstanbul’ un Fethi’ nin Sebepleri2. Buna rağmen Bizans, Avrupa devletlerini ve Anadolu’daki Türk beyliklerini Osmanlı aleyhine kışkırtmaktan geri durmuyordu.3. İstanbul’un fethi siyasi ve ticari yönden önemli faydalar sağlayacaktı. boğazlar üzerinde tam hâkimiyet sağlanacak ve Karadeniz ticareti denetim altına alınacaktı.

    4. Sayfa
    İstanbul’ un Fetih Hazırlıkları II. Mehmet hayallerini süsleyen İstanbul’u fethederek, Bizans’a son verme hazırlıklarına, 1452 yılında başladı.!

    5. Sayfa
    Osmanlı’ nın Fetih HazırlıklarıII. Mehmet, İstanbul’un fethi için önce planlarını bizzat çizdiği büyük çapta toplar döktürdü.Şahi” adı verilen büyük topların bir örneği İngiltere’de sergileniyor.Anadolu yakasında bulunan Anadolu Hisarı’nın karşısına Rumeli Hisarı (Boğazkesen) yapıldı. Bu sayede Boğazların kontrol ve emniyeti sağlanmış oldu.Rumeli HisarıYaklaşık 400 parçadan oluşan donanma inşa edildi

    6. Sayfa
    Bizans’ ın Durumu ve Savaşın BaşlamasıSurları sağlamlaştırarak Avrupa’dan yardım istedi.II. Mehmet savaş hazırlıklarını tamamladıktansonra Bizans İmparatoruna elçi göndererek kan dökülmeden şehri teslim etmesini istedi.Bunu kabul etmeyen Konstantin, savaşa hazırız mesajı üzerine Osmanlı ordusu Edirne’den yola çıkarak kuşatmayı başlattı.(6 Nisan 1453).

    7. Sayfa
    Kuşatmayı şiddetli çarpışmalar takip etti. Büyük toplar surları dövüyor ancak şehir bir türlü düşmüyordu. Şehrin en zayıf yeri olan Haliç’e zincirler nedeniyle Osmanlı donanması giremiyordu.!

    8. Sayfa
    Donanmanın karadan Haliç’e indirilmesini gösteren tabloOsmanlı donanmasından 70 kadırga yanda temsilî resimdeki gibi bir gecede kızaklar yardımıyla karadan yürütülerek Haliç sularına indirildi.Sabahleyin Türk donanmasını gören Bizanslılar, şaşkınlıkla paniğe kapılarak kara surlarını savunmaktayken bir anda Haliç’teki surları savunmaya yöneldiler.Böylece kara surlarının savunması zayıfladı.

    9. Sayfa
    29 Mayıs 1453 günü tüm askerlerin katılımıyla gerçekleştirilen hücumla Osmanlı askerleri şehre girmeyi başardı. İstanbul fethedildi ve Bizans İmparatorluğu yıkıldı.Fetihten önce son hücumu gösteren resim

    10. Sayfa
    İstanbul’ un Fethi’ nin Türk Tarihi Açısından SonuçlarıFatih’in asker ve komutanlarıyla İstanbul’a girişini gösteren tabloII. Mehmet «FATİH» ünvanını aldı.İstanbul’un fethi ile Anadolu ve Rumeli toprakları arasında geçiş kolaylaştı.Marmara ve Karadeniz’den geçen ticaret yolları denetim altına alındı.Osmanlı’ nın başkenti İstanbul oldu.Osmanlı Devleti’nde yükselme dönemi başladı.Osmanlı padişahları Ortodoks halkın koruyucusu haline geldiler.

    11. Sayfa
    Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’u fethinden sonra şehrin her alanda gelişmesi amacıyla büyük imar hareketlerine girişti.Fatih külliyesi cami, medrese, türbe, mektep, kütüphane, hastane, misafirhane, kervansaray gibi yapılardan oluşmaktadır.4000’e yakın dükkânı ile Kapalı Çarşı dünyanın en eski ve büyük kapalı çarşılarından biridir.

    12. Sayfa
    İstanbul’ un Fethi’ nin Dünya Tarihi Açısından Sonuçları★ 1000 yıllık Bizans devleti sona erdi.★ İstanbul’un fethi Orta Çağ’ın sonu, Yeni Çağ’ın başlangıcı kabul edildi.★Kalelerin ve surların top gülleleriyle yıkılacağı anlaşıldı. Bu gelişmeler Avrupa’da derebeylik rejiminin gücünü kaybetmesine ve mutlak krallıkların güçlenmesini sağladı.★ Fetihten sonra İtalya’ya giden Bizans bilginleri Rönesans hareketinin başlamasında etkili olmuşlardır.★ Ticaret yollarının Osmanlı Devleti’nin eline geçmesi Avrupalılar’ı yeni arayışlara yöneltmiş ve Coğrafi Keşiflere sebep olmuştur.★ Avrupa ülkeleri İstanbul’da ilk sürekli elçilikler kurmaya başladılar.★ Ortodokslar koruma altına alınarak Avrupa’nın dini birliği önlendi.!

    13. Sayfa
    NELER ÖĞRENDİK? Osmanlı Devleti’nin Rumeli ve Anadolu toprakları arasında yer alan İstanbul, konumu ve ticaret merkezi olması nedeniyle birçok kez kuşatılmıştır. Fatih Sultan Mehmet tarafından fethedilen şehir devletin yeni merkezi olmuştur.İstanbul’ un Fethi tüm dünyayı etkilemiştir.

    İndir / Download : 61_istanbulun-fethi.pptx


    Yorumlar

    Sil