Nedir.Org*
Soru Sor

Güneş Enerjisi Sunumları

  • 1
    8 yıl önce
    İlgili Yazı: Güneş Enerjisi

    Dosya Adı: Güneş enerjisi sunusu (pptx)

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    GÜNEŞ ENERJİSİHazırlayanlar Hakan Arıcı Utku Gümüşay Görkem Tüzüner Burcu Taşköprü

    2. Sayfa
    GÜNEŞ VE GÜNEŞ ENERJİSİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

    3. Sayfa
    GÜNEŞ HAKKINDA GENEL BİLGİLERGüneş enerjisi, güneş ışığından enerji elde edilmesine dayalı bir teknolojidir. Güneşin yaydığı ve Dünya'mıza da ulaşan enerji, Güneş'in çekirdeğinde yer alan füzyon süreci ile açığa çıkan ışınım enerjisidir. Güneşteki hidrojen gazının helyuma dönüşmesi şeklindeki füzyon sürecinden kaynaklanır. Dünya atmosferinin dışında Güneş ışınımının şiddeti, aşağı yukarı sabit ve 1370 W/m2değerindedir; ancak yeryüzünde 0-1100 W/m2 değerleri arasında değişim gösterir. 

    4. Sayfa
    GÜNEŞ ENERJİSİDünyanın en büyük enerji kaynağıFosil yakıtlara alternatifElektrik ve ısı üretmede kullanılırÇevreciYenilenebilirYeryüzüne yılda düşen güneş enerjisi:Fosil yakıt rezevlerinin toplamının 160 katıNükleer, hidroelektrilk, fosil yakıt tesislerinin 15,000 katı

    5. Sayfa
    FOSİL YAKITLARIN ZARARLARIFosil yakıt kullanımı sebebiyle atmosferdeki karbondioksit miktarı son yüz yıl içinde 1,3 kat arttı.Önümüzdeki 50 yıl içinde 1,4 kat daha artabilirKarbondioksidin neden olduğu sera etkisi dünyanın ortalama sıcaklığını 0,7 derece arttırdı1 derecelik artış iklim kuşaklarında değişmelere neden olabilir3 derecelik artış buzulların erimesine, denizlerin yükselmesine ve kuraklığa neden olabilir

    6. Sayfa


    7. Sayfa
    ISI ENERJİSİNİN YAYILIMIIsı enerjisinin yayılımı üç şekilde olmaktadır:Temas ile (kondüksiyon)Taşınım ile (konveksiyon)Işınım ile (radyasyon)

    8. Sayfa
    Güneş Enerjisinin Avantajları ve Dezavantajları

    9. Sayfa
    AVANTAJLARIBol ve tükenmeyen yenilenebilir enerji kaynağıdır.Temizdir, çevreyi kirletici, duman, gaz, karbon monoksit, kükürt ve radyasyon vb. atıkları yoktur.Yerel uygulamalar için elverişlidir. Enerjiye ihtiyaç duyulan, hemen her yerde güneş enerjisinden yararlanmak mümkündür. Bir çakmağın, bir saatin, bir hesap makinesinin veya bir deniz fenerinin, bir orman gözetleme kulesinin enerji ihtiyacı yerinde güneş enerjisiyle rahatlıkla karşılanabilir.

    10. Sayfa
    AVANTAJLARIGüneş, tüm dünya ülkelerinin yararlanabileceği bir enerji kaynağıdır. Bu nedenle ülkelerin enerji bağımlılıkları ortadan kalkabilir. Birçok uygulamasında karmaşık teknolojilere gerek duyulmamaktadır. İşletme giderleri son derece düşüktür.Güneş enerjisi pilleri hücreleri, güneş enerjisi toplarken, hiçbir gürültü oluşturmaz. Diğer enerji elde kaynaklarına göre, tamamen sessiz bir enerji elde etme yöntemidir.

    11. Sayfa
    DEZAVANTAJLARIBirim yüzeye gelen güneş ışınımı az olduğundan geniş toplayıcı yüzeylere ihtiyaç vardır.Güneşten gelen enerji miktarı bizim isteğimize bağlı değildir ve kontrol edilemez.Sürekli olmadığından ısı depolama gerekmekte olup, depolama imkânları ise yüksek maliyetli ve sınırlıdır.Enerji ihtiyacının çok olduğu kış aylarında güneş ışınımı az, geceleri ise hiç yoktur.

    12. Sayfa
    DEZAVANTAJLARIGüneş ışınımından faydalanılan sistemlerin, güneş ışığını sürekli alabilmesi için çevrenin açık olması, gölgelenmemesi gerekmektedir.Güneş ışınımından yararlanılan birçok sistem yüksek ilk yatırım maliyetleri nedeniyle uzun amortisman sürelerine sahiptir. Su ısıtma sistemlerinde %60'a yakın verim sağlanırken güneş pillerinde bu oran %15 civarıdır fakat yeni melez sistemler ile (hidrojen üretimi) elektrik üretimi için bu oran %55 değerlerine gelebilir.

    13. Sayfa
    GÜNEŞ ENERJİSİ TEKNOLOJİLERİ VE KULLANIM ALANLARI

    14. Sayfa
    Konut ve iş yerlerinin ısıtılması ve soğutulmasıSıcak su temini ve yüzme havuzu ısıtmasıSera ısıtması ve tarım ürünlerinin kurutulmasıGüneş ocakları, fırınları, pişiricileriDeniz suyundan tuz ve tatlı su üretilmesiGüneş pilleriGüneş havuzlarıIsı borularıElektrik üretimiGÜNEŞ ENERJİSİNİN KULLANIM ALANLARI

    15. Sayfa
    Güneş Ocakları

    16. Sayfa
    Güneş ışınlarının yansıtılarak tek bir noktada toplanması (çukur ayna mantığı)Yakıtsız, ekonomik ve çevreciDevamlı kullanıldığında yılda 12 adet tüp tasarrufuParlak güneşte 130 – 140 dereceTüp gibi çevredeki oksijeni tüketmezGüneş Ocakları

    17. Sayfa
    Güneş Pilleri

    18. Sayfa
    Fotovoltaik etki ile çalışırIşığın etkisiyle yarıiletken üzerinden elektronlar koparak hareketlilik kazanırUzay araçlarında ihtiyaç nedeniyle bulundu%15-20 verimle çalışırDaha çok elektronik aletlerde kullanılırGüneş Pilleri

    19. Sayfa
    Isıl İşlemler

    20. Sayfa
    Yılda 300 gün güneş alan İspanya-Jumilla’da dünyanın en büyük güneş çiftliği 20,000 eve enerji sağlıyorElektrik üretimi ve su ısıtmada kullanılırAlüminyum, bakır gibi maddelerin üzerine titanyum kaplanarak güneş ışığının soğurulması sağlanırIsıl Sistemler

    21. Sayfa
    Soğrucu maddenin yüzeyinden gerçekleşen ışıma en üst katmandaki camın dışına çıkamazDoğalgaz, kömür gibi enerji kaynaklarına alternatifIsıl Sistemler

    22. Sayfa
    Güneş Enerjisiyle Çalışan Sistemler

    23. Sayfa


    24. Sayfa
    TÜRKİYE’DE GÜNEŞ ENERJİSİNİN KULLANIMI

    25. Sayfa
    EİE tarafından yapılan çalışmaya göre Türkiye'nin ortalama yıllık toplam güneşlenme süresi 2640 saattir; 110 gün gibi yüksek bir güneş enerjisi potansiyeline sahip olduğu göz önünde bulundurulursa gerekli yatırımların yapılması halinde Türkiye yılda birim metre karesinden ortalama olarak 1.100 kWh’lik güneş enerjisi üretebilir.

    26. Sayfa


    27. Sayfa
    Türkiye Güneş Enerjisi Potansiyel Atlası

    28. Sayfa


    29. Sayfa
    Türkiye’de güneş enerjisinin en yaygın kullanımı sıcak su ısıtma sistemleridir. Halen ülkemizde kurulu olan güneş kollektörü miktarı 2001 yılı itibariyle 7,5 milyon m2 civarındadır. Çoğu Akdeniz ve Ege Bölgelerinde kullanılmakta olan bu sistemlerden yılda yaklaşık 290 bin TEP ısı enerjisi üretilmektedir. Sektörde 100'den fazla üretici firmanın bulunduğu ve 2000 kişinin istihdam edildiği tahmin edilmektedir. Yıllık üretim hacmi 750 bin m² olup bu üretimin bir miktarı da ihraç edilmektedir.

    30. Sayfa
    Güneş kollektörlerinin ürettiği ısıl enerjinin birincil enerji tüketimimize katkısı yıllara göre Tablo 3’de verilmiştir.

    31. Sayfa
    Güneş Pilleri Güneş pilleri, halen ancak elektrik şebekesinin olmadığı, yerleşim yerlerinden uzak yerlerde ekonomik yönden uygun olarak kullanılabilmektedir. Bu nedenle ve istenen güçte kurulabilmeleri nedeniyle genellikle sinyalizasyon, kırsal elektrik ihtiyacının karşılanması vb. gibi uygulamalarda kullanılmaktadır. Ülkemizde halen telekom istasyonları, Orman Genel Müdürlüğü yangın gözetleme istasyonları, deniz fenerleri ve otoyol aydınlatmasında kullanılan güneş pili kurulu gücü 300 kW civarındadır.

    32. Sayfa
    Ülkemizde 1960′ ların başlarında güneş enerjisi ilk defa alternatif enerji kaynağı olarak anlaşılmış ve bazı yatırımcılar konu ile ilgilenmiş ve üniversitelerde yapılan tez çalışmaları ile bu konu da çalışmalar başlamıştır. Bu konudaki ilk bilimsel çalışmalar Orta Doğu Teknik Üniversitesinde ve İstanbul Üniversitesinde gerçekleştirilmiştir.Yine ilk pasif güneş enerjisi uygulaması Orta Doğu Teknik Üniversitesinde 1960 lı yıllarda başlamış olmakla birlikte, uygulamalı çalışmalar ODTÜ bünyesinde 1975 yılında gerçekleştirilmiştir. Güneş enerjisi konusundaki çalışmalar ağırlıklı olarak ODTÜ, İTÜ, Yıldız ve Ege, Hacettepe, Erciyes, Çukurova, Hacettepe ve Fırat Üniversiteleri tarafından yaygın olarak yürütülmekle beraber, Türkiye’deki tek Güneş Enerjisi Enstitüsü Ege Üniversitesi bünyesinde 1978 yılında kurulmuş ve o günden itibaren faaliyet göstermektedir.

    33. Sayfa
    İTÜ ARIBA

    İndir / Download : 51_güneş-enerjisi.pptx


    Yorumlar

    Sil