Nedir.Org*
Soru Sor

Dadaizm Sunumları

  • 0
    4 yıl önce
    İlgili Yazı: Dadaizm

    Dosya Adı: Dadaizm Nedir Slayt Ödev Sunum PPTX

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    DADAIZM

    2. Sayfa
    DADAİZMOrtaya çıkışıTetikleyen faktörlerDadaizm'in felsefesiAnti-art, yıkıcı, avangart kavramlarıDada için anlamDadaist örneklerSürrealizmle Dadaizm ilişkisi

    3. Sayfa
    ORTAYA ÇIKIŞI Dadaizm 1916 ’da Zürich ’te bir grup genç sanatçı tarafından Hugo Ball’ in açtığı Cabaret Voltaire’ de ilan edildi. Cabaret Voltaire sanat galerisi, tiyatro ve sanat salonu olarak kullanıldı. Sözlükten rastgele seçilen bu kelime Fransızca’da tahta at anlamına gelir.

    4. Sayfa
    Dadaizm bildirisinde bulunan isimlerJean ArpRichard HülsenbeckTristan TzaraMarcel JancoEmmy HenningsJacques Magnifico

    5. Sayfa
    Cabaret Voltaire Hugo Ball’ın açtığı bir kafeydi.

    6. Sayfa


    7. Sayfa
    Dadaizm'in Ortaya Çıkışını Tetikleyen Faktörler 1914-1918 yılları arasında süren 1. Dünya Savaşı ’nın içinde varlığını sürdüren estetiğe ve düzene bağlı sanat anlayışına karşı çıktı. 1. Dünya savaşı süresince ve sonrasında yenen ve yenik düşen ülkelerde doğan köklü değerler bunalımın sonucudur.

    8. Sayfa
    Savaşın ve sanatın burjuvanın tekelinde olduğu düşünülürse Dadaizm bu ironiye tepki olarak doğdu diyebiliriz.

    9. Sayfa
    Dadacı bir makalede ‘‘ burjuvazi ‘kendini temize çıkarmak için sanatı satın alma hakkından mahrum bırakılmalıdır. Sanat tümüyle avamı yansıtmalıdır ve dada avamın yanındadır.’’ Etkisi kısa süren dadaizm bir süre sonra politikleşiyor. Yani aslında bir sanat akımından çok anti-düzen manifestosu diyebiliriz.

    10. Sayfa
    Dadaizmin FelsefesiHiçbir şeyin sağlam ve sürekli olduğuna inanmayan bir felsefi yapıdan etkilenir.Temeli mantıksızlığa dayanır. Varolan alışılmış sanat anlayışını reddeder.Nihilist bir yaklaşımı da vardır.

    11. Sayfa
    Dada anti-art, yıkıcı ve avangart bir akımdır.Anti-art: Varolan alışılmış düzene ve estetiğe tepki olarak ortaya çıkmıştır.Yıkıcı: Alışılmış sanat algısını yıkamayı amaçlar.Avangart: Yeni-öncü bir akımdır. Etkisi kısa süren dadaizm sürrealizme öncü olmuştur (temelde).

    12. Sayfa
    ‘Tramvay biletleri, çöplük birikintileri neden sanat eserlerinde kullanılmaz anlamıyorum.’‘Sanatçının her tükürdüğü sanat eseridir.’ Kurt Schwitters

    13. Sayfa
    Kurt Schwitters

    14. Sayfa
    Dada için sanat eseri anlam taşımak zorunda değildir. Dadaizm ‘neden, niçin, güzel-çirkin, iyi-kötü nedir’ sorularına yanıt aramaz. Bir çöpte bir sanat eserinin parçası, hatta kendisi bulunabilir.

    15. Sayfa
    Marcel Ducamp

    16. Sayfa
    Man Ray

    17. Sayfa
    Jean Arp

    18. Sayfa
    Francis Picabia

    19. Sayfa
    Tristan Tzara

    20. Sayfa
    Dadaizm ve Sürrealizm İlişkisi

    21. Sayfa
    Etkisi kısa süren mantıksızlığa dayalı dadaizm yerini hayal gücü ve bilinçaltını kullanarak daha üst bir gerçeklik ortaya koymayı amaçlayan sürrealizme bıraktı.

    22. Sayfa
    Ortak YönleriHer ikisi de savaşın barbarlığına olan nefretle doğdu.Rastlantılara yer veren teknikler kullandı.Etkinlikleri ile alışılmış değerleri protesto ettiler.Estetik kaygıları yoktu.Hayali nesneler eserlerin ana ögeleriydi.Her ikisi de romantik avangarttır.

    23. Sayfa
    Farkları Sürrealizmde mekan olgusu vardır, dadaizmde yoktur. Sürrealizm psikolojik bir olaydır. Dada yıkıcı ve negatif bir akımdır.Dadaizm düzeni mantıksızlıkla ve yerer biçimde dışlarken sürrealizm düzenin bilinçaltında yeri olmadığını savunarak eser ortaya koyar.

    24. Sayfa
    Kaynaklarhttps://tasarimtarihi.wordpress.com/kavrakoglu.comwww.medinart.com

    25. Sayfa
    Teşekkürler… Feyza Özmen 141020035

    İndir / Download : 77_dadaizm-slayt.pptx


    Yorumlar

    Sil