Nedir.Org*
Soru Sor

Yağış Sunumları

  • 3
    5 yıl önce
    İlgili Yazı: Yağış

    Dosya Adı: Nem ve Yağış Ödevi Slayt Sunum PPTX

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    İKLİM ELEMANLARI- NEM VE YAĞIŞ -NemYağışYağış Tipleri ve TürleriYağış RejimleriYağışların Dünyadaki Dağılışı

    2. Sayfa
    1) NEM: HAVADAKİ SUSu canlı yaşamının temeli ve vazgeçilmez bir parçasıdır.Katı, sıvı ve gaz olarak bulunabilen su, belirli sıcaklılarda buharlaşarak neme dönüşebilmektedir.Atmosferdeki su buharına nem denir.Su moleküllerinin doğrudan atmosfere karışmasına süblimasyon adı verilir. Bu sayede her sıcaklıkta ve iklim bölgesinde atmosfer içinde su buharı bulunabilmektedir.

    3. Sayfa
    a) Mutlak Nem:1 m³ havada bulunan su buharının gram cinsinden değerine mutlak nem denilir.Mutlak nem higrometre ile ölçülür.Sıcaklık ve basınç koşulları farklı olsa da hava içindeki mutlak nem oranı %4’ü geçemez.Sıcaklık, ortamdaki su miktarı ve buharlaşma yüzeyinin genişliği mutlak nem miktarını etkileyen faktörlerdir.

    4. Sayfa
    Farklı tiplerdeki higrometreler

    5. Sayfa
    b) Maksimum Nem:Hava kütlesinin belli bir sıcaklıkta alabileceği nem miktarı sınırlıdır. Havanın alabileceği en fazla nem miktarına maksimum (doyma miktarı) nem denir.Havanın taşıyabileceği nem miktarı, sıcaklığa göre değişir.Sıcaklık arttıkça havanın nem taşıma kapasitesi artar.

    6. Sayfa
    c) Bağıl (Nispi) Nem1 m³ havada bulunan nemin doyma oranına bağıl (nispi) nem denir. Bağıl nem aşağıdaki formülle bulunur:

    7. Sayfa
    Bağıl Nem Nasıl Hesaplanır?Örneğin; nem bulundurma kapasitesi (yani maksimum nemi) 60 gram olan 1 m³ hava içerisinde 30 gram su varsa bu havanın bağıl nem oranı şu şekilde hesaplanır:Yağışın gerçekleşmesi için çıkan sonucun %100’ü geçmesi gerekir.

    8. Sayfa
    Yoğunlaşma Nedir? Yoğuşma Nedir?Yoğunlaşma: Havada bulunan gözle görülmeyen subuharının gözle görülür hale gelmesi olayına yoğunlaşma denir. Yoğunlaşma yağışın nedenidir.Yoğuşma: Atmosferde bulunan nemin gaz halinden sıvı ya da katı hale geçmesine yoğuşma denir. Yoğuşmada temel etmen soğumadır.

    9. Sayfa
    Yoğunlaşma Şekli : Bulut OluşumuHava, bulundurabileceğinden fazla nem içerirse, bu fazla miktar katı ve sıvı tanecikler şeklinde yoğunlaşır.Böylece gözle görülmeyen ve buhar halinde bulunan nem, bulutları oluşturarak görülür hale gelir.

    10. Sayfa
    Yoğunlaşma Şekli : Bulut OluşumuYerden yükselen havanın içindeki nemin yoğunlaşması ile oluşan bulutlar, özelliklerine göre çeşitli şekillerde gruplandırılır. Örneğin yüksekliklerine göre bulutlar 3 gruba ayrılır:Alçak bulutlar, Orta bulutlar,Yüksek bulutlar.

    11. Sayfa


    12. Sayfa
    Yoğunlaşma Şekli : Bulut OluşumuAlçak Bulutlar:Yerden 3000 m.ye kadar olan bulutlardır.Alt kısımları düz, tepeleri küme şeklinde olanları kümülüs bulutları,Tabaka şeklinde olanları stratüs bulutları,Yağış bırakanları ise nimbüs bulutları adını alır.

    13. Sayfa
    Yoğunlaşma Şekli : Bulut OluşumuOrta Bulutlar:Deniz seviyesine göre 3 ile 8 km arasında oluşan bulutlardır.Bunlar alçak bulutlar ile yüksek bulutlar arasında geçiş özelliği gösterir.

    14. Sayfa
    Yoğunlaşma Şekli : Bulut OluşumuYüksek Bulutlar:Deniz seviyesine göre 8 ile 12 km arasında oluşan bulutlardır.Daha çok buz kristallerinden oluştukları için beyaz renkli bulutlardır.Yüksek bulutlar yağış bırakmaz.

    15. Sayfa
    Sirrüs bulutları – Victoria, Avustralya

    16. Sayfa
    Yoğunlaşma Şekli : Sis OluşumuKara ve deniz yüzeylerine yakın yerlerde oluşan bulutlara sis denir. Sis;Bulutsuz gecelerde sıcaklığını büyük ölçüde kaybeden yer yüzeyine nemli havanın temas etmesiyle,Farklı sıcaklıktaki iki hava kütlesinin temasında sıcak havanın daha soğuk bir yüzey üzerinde akmasıyla ya da soğuk havanın sıcak bir hava kütlesinin altına girmesi ile yer yüzeyine doğru meydana gelen sıcaklık kaybıyla,Eğimli bir arazi üzerinde yükselen nemli havanın sıcaklığının düşmesiyle,Soğuk hava kütlesinin daha sıcak olan su yüzeyinden geçmesiyle oluşur.

    17. Sayfa
    Yerşekilleri (orografik) sisler örneği – Doğu Karadeniz Dağları

    18. Sayfa
    Kara (radyasyon) sisleri örneği

    19. Sayfa
    Deniz (adveksiyon) sisleri örneği – İstanbul Boğazı

    20. Sayfa
    2) YAĞIŞSıcaklıktan sonraki en önemli iklim elemanı yağıştır.Havada bulunan nemin doyma noktasını aşıp, katı veya sıvı halde yeryüzüne ulaşmasına yağış denir.Yağışlar m²’ye düşen toplam yağışın milimetre cinsinden ifadesi ile belirtilir.Yağışı ölçen araca plüviyometre denir.

    21. Sayfa
    Yağış oluşumu için havanın doyma noktasını aşması gerekmektedir.Havanın aniden ısınarak yükselmesi (konveksiyon), havanın bir cephe boyunca yükselmesi (frontal) veya dağ yamacı boyunca yükselmesi (orografi) yağış oluşumu için gereken koşulları sağlar.Bu koşullarda havanın yağış bırakması için öncelikle içerisinde belirli miktarda nem bulunması gerekir.

    22. Sayfa
    Yağış ÇeşitleriYağışlar iki biçimde oluşur:Yükseklerde soğumaya bağlı yoğuşmayla oluşanlar: Yağmur, Kar, Dolu.Yeryüzüne yakın yerlerde yoğuşmayla oluşanlar: Çiy, Kırağı, Kırç.

    23. Sayfa
    Yağış ÇeşitleriYağmur:Bulutu oluşturan su taneciklerinin yeryüzüne ulaşmasıdır.Bulutları oluşturan zerreciklerin merkezinde bir yoğunlaşma çekirdeği oluşur.Bu çekirdekler uygun koşullarda birbirini çekerek birleşirler ve büyük tanecikler oluştururlar. Ağırlaşan tanecikler havada asılı kalamaz ve yere düşerler.

    24. Sayfa
    Sıvı halde yere ulaşan bütün yağışlar yağmur olarak adlandırılır.Yağmur Dünyada en çok ve en yaygın görülen yağış türüdür.

    25. Sayfa
    Yağışlar ilk olarak kar olarak başlar ancak sıcaklık faktörünün etkisine göre yere kar ya da yağmur olarak ulaşabilmektedir. Yine sıcaklık faktörünün etkisine göre yeryüzüne inmeden havada buharlaşarak tekrar yükselebilir.

    26. Sayfa
    Kar:Hava sıcaklığı 0 °C’nin altında olduğunda sıvı zerrecikler katı buz kristalleri halini alır.Katı buz kristallerine kar adı verilir.

    27. Sayfa
    Dolu:Ani sıcaklık değişimlerinin yaşandığı, hızlı yükselici hava hareketlerinin bulunduğu yerlerde su damlaları büyük buz parçaları haline gelir. Bu buz tanelerine dolu adı verilir.Yükselmenin şiddetine bağlı olarak dolu taneleri birkaç milimetreden, ceviz büyüklüğüne kadar değişim gösterir.Dolu yağışları bazen tarımı olumsuz etkiler.

    28. Sayfa
    Çiy:Nemli hava kütlesinin soğuk bir yüzeyden geçerken su taneciklerinin zeminde oluşmasına çiy denir.Genellikle ilkbahar aylarında görülür.Bitkiler açısından olumlu bir yağış türüdür.Çiy tanecikleri sabah saatlerinde bitkilerin üzerinde damlacıklar halinde görülmektedir.

    29. Sayfa
    Kırağı:Oluşumu çiy ile aynıdır.Genellikle sonbahar aylarında sıcaklığın 0°C’nin altına düşmesi sonucunda, yüzeyde oluşan buz tanecikleridir.

    30. Sayfa
    Kırç:Havadaki su buharının soğuk ağaç, tel, yaprak ve otomobil gibi cisimlerin üzerinde yoğunlaşması ile oluşan buz örtüsüne kırç adı verilir.Nemli havanın soğuk yüzeylerden geçerken yoğunlaşması ile oluşan kırağı, sivri buz kristalleri şeklindedir.

    31. Sayfa
    HAVA KÜTLELERİ VE CEPHELERAtmosferde aynı sıcaklık ve nem özelliklerini taşıyan geniş hava parçalarına hava kütlesi adı verilir.Hava kütleleri oluştukları ve geçtikleri yerlerin özelliklerini taşırlar ve bu özelliklerine göre isimlendirilirler.

    32. Sayfa
    HAVA KÜTLELERİ VE CEPHELEREkvator kökenli olanlar Tropikal (T)Kutup kökenli olanlar Kutbi (P)Deniz kökenli olanlar Denizel (m)Kara kökenli olanlar Karasal (c)Örneğin Türkiye kış mevsiminde kutbi karasal hava kütlelerinin etkisindedir.

    33. Sayfa
    HAVA KÜTLELERİ VE CEPHELERSıcak ve soğuk hava kütleleri yoğunluk ve hacim bakımından farklı özelliklere sahiptir. Bu iki hava kütlesi, karşılaşma alanlarında birbirilerine doğrudan karışmazlar.İki hava kütlesini birbirinden ayıran sınıra cephe adı verilir. Cephelerin kesin sınırları yoktur ve değişkenlik gösterirler.Cepheler boyunca yağış ve sis gibi iklim olayları gerçekleşir.

    34. Sayfa
    YAĞIŞ TİPLERİYükselim (Konveksiyonel) Yağışları:Bu tür yağışlar havanın ısınarak yükselmesiyle gerçekleşir.Isınarak genişleyip yükselen nemli hava, soğuyarak doyma noktasına ulaşır ve yağış bırakır.Yükselim yağışları genellikle sağanak şekildedir.

    35. Sayfa
    Ekvatoral iklimin etkili olduğu alanlarda yıl boyunca bu yağışlar görülür.Yaz aylarında ülkemizin iç kesimlerinde bu tür yağışlar görülür ve bu yağışlara halkımız kırkikindi yağışları ismini vermiştir.Yükselim yağışları daha çok öğleden sonra görülür. Bunun nedeni öğleden sonra havanın daha fazla ısınarak yükselmesidir.

    36. Sayfa


    37. Sayfa
    YAĞIŞ TİPLERİYamaç (Orografik) Yağışları:Yamaçlarda görülen yağış şeklidir.Dağ yamaçlarına doğru hareket eden nemli hava, yamaç boyunca yükseldikçe soğuyarak doyma noktasına ulaşır ve yağış bırakır.Bu tür yağışlar daha çok dağların denize bakan yamaçlarında görülür.Karadeniz dağlarında ve Toroslarda görülen yağışların büyük bir kısmı yamaç yağışlarıdır.

    38. Sayfa
    Şekil: Orografik (yamaç) yağışların oluşumu

    39. Sayfa
    YAĞIŞ TİPLERİCephe (Frontal) Yağışları:Sıcaklık ve yoğunlukları farklı olan hava kütlelerinin karşılaştıkları alanda (cephede) meydana gelen yağışlardır.Orta kuşakta görülen yağışların çoğunluğu cephe yağışlarıdır.

    40. Sayfa
    Şekil: Cephe (frontal) yağışlarının oluşumu

    41. Sayfa
    Yağışların Oluşumu ve Dağılışını Etkileyen Faktörler:YükseltiYer şekillerinin özellikleriDenize uzaklıkOkyanus ve deniz akıntılarıOrmanlar

    42. Sayfa
    Yağış RejimiYağışın yıl içerisindeki dağılışıdır.Yağış yılın her ayında görülüyorsa düzenli yağış rejimi söz konusu olur. Ekvatoral iklim, Okyanusal iklim, Karadeniz ikliminde görülen yağış rejimi düzenlidir.Eğer yağış yılın bazı aylarında görülüyorsa düzensiz rejim olarak görülüyor demektir. Akdeniz iklimi, Muson iklimi, Savan iklimi düzensiz yağış rejimine sahiptir.

    43. Sayfa
    Yağışların Dünyadaki DağılışıYağış miktarı iklim tiplerine göre farklılık gösterir. Özellikle Ekvatoral bölge Dünyada en fazla yağış alan bölgedir.Ayrıca Muson Asyası ile kıtaların batı kıyıları bol yağış alan alanlardandır.Dönenceler ve çevresinde ise (yani 30° enlemleri ve çevresinde) yağış azlığının en fazla olduğu yerler görülür.Kutup bölgeleri de yine yağışın en az olduğu alanlardandır.

    44. Sayfa
    Yağışların Dünyadaki Dağılışı30 ° - K30 ° - G60 ° - G60 ° - KEkvator

    İndir / Download : 10_nem-ve-yagis.pptx


    Yorumlar

    Sil