Nedir.Org*
Soru Sor

Homojen Sunumları

  • 6
    5 yıl önce
    İlgili Yazı: Homojen

    Dosya Adı: HOMOJEN KARIŞIMLAR POWERPOINT PPTX SLAYT SUNUM

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    HOMOJEN KARIŞIMLAR

    2. Sayfa
    Karışımı oluşturan maddeler karışımın her tarafına eşit olarak dagılmışsa bu tür karışımlara HOMOJEN KARIŞIM denir. Homojen karışımlara genel olarak çözelti denir

    3. Sayfa
    ÇÖZELTİLERİN ÖZELLİKLERİGaz,sıvı veya katı olabilir.Yapısında en az iki tür madde vardır.Homojen yapıya sahiptir ve saf değildir.Bileşenleri arasında belli bir oran yokturÇözelti kütlesi, çözücü ve çözünenin kütleleri toplamına eşittir.Katı-sıvı çözeltilerinde çözeltinin hacmi genelde sıvının hacmine esşittir.Sıvı-sıvı çözeltilerde çözeltinin hacmi , sıvıların hacimleri toplamından küçüktür.

    4. Sayfa
    Belirli erime ve kaynama noktaları yoktur.Bileşenlerin kimysal özellikleri değişmesz.Fiziksel yöntemlerle bileşenlerine ayrıştırılabilir.

    5. Sayfa
    ÇÖZÜNME OLAYI Bir madenin başka bir maddeyi çözebilmesi için her iki maddenin moleküller arası çekim kuvvetinin yakın olması gerekir. Polar çözücüler polar yapılı maddeleri çözerken, apolar çözücüler de apolar yapılı maddeleri çözer. Ch4, CO2, I2, CCI4, C2H6 gibi maddeler apolardır ve birbirinde çözünür. Arasındaki etkilesşim london kuvvetidir H2O, CH3CI, HF, H2S polardır. Bu tür maddeler dipol-dipol etkilesşimi oluşturarakbirbirinde çözülür. Bazılarında hidrojen bağları da görülebilir.

    6. Sayfa
    HİTRATLAŞMA Çözünen iyonların su molekülleri ile çevrilmesi sonucunda oluşan çözünmeye HİDRATLAŞMA denir.

    7. Sayfa
    SOLVATASYON Çözünme sırasında su yerine başka bir çözücü kullanılırsa hidratlaşma yerine SOLVATASYON olur.

    8. Sayfa
    ÇÖZÜNME ENTALPİSİ Çözünme sırasında üç temel etkileşim gözlemlenir. Çözücü- çözücü etkileşimiÇözünen-çözünen etkileşimiÇözücü-çözünen etkileşimi Çözünme sırasında ısı alışverişi gözlenebilir. 1 mol maddenin çözünme esnasında ortamla gerçekleştirdiği ısı alışverişine çözünme entalpisi denir. Çözünme entalpisi bu üç etkileşimin ısıları toplamına eşittir. Kendiliğinden olan çözünmelerde enerji toplamları negatiftir.(iyonik katıların suda çözünmesi)

    9. Sayfa
    Eğer çözücü-çözünen bağı oluşurkenaçığa çıkan enerji, çözücü ve çözüneni ayırmak için kullanılan enerjiden büyükse çözünme ekzotermiktir. Ekzotermik çözünme kendiliğinden gerçekleşir. Açığa çıkan enerji harcanandan az ise çözünme endotermiktir. Bir iyonik kristalin iyonlardan oluşması sırasında açığa çıkan enerjiye kristal enerjisi denir. Kristalin hidratasyon sırasında açığa çıkardığı enerjiye hidratlaşma entalpisi denir. Hidratlaşma enerjisinin büyüklüğü iyonik kristalde iyonları ayırmak için gereken enerjiden büyükse iyonik katı sıvıda çözünür.

    10. Sayfa


    11. Sayfa
    ÇÖZELTİLERİN DERİŞİMLERİ Derişim, belirli miktar çözücüde ya da çözeltide bulunan çözünen miktarının bir ölçüsüdür. Bir başka çözeltiye göre aynı miktar çözücüde çözünen madde miktarı fazla olan özeltiye derişik çözelti, az olana ise seyreltik çözelti denir.

    12. Sayfa
    A) KÜTLECE % DERİŞİM 100 gram çözeltide çözülmüş maddenin gram cinsinden değerine kütlece yüzde derişimi denir. Kütlece yüzde derişiminin değişmesi: Çözünen miktarı veya su miktarı değiştirilerek Çözeltide bir miktar daha aynı maddeden çözüldüğünde kütlece yüzde derişim artar.

    13. Sayfa
    B) HACİMCE YÜZDE DERİŞİM Hacimce yüzde derişim, bir çözeltideki çözünen sıvı hacminin çözeltinin toplam hacmine oranının 100 ile çarpılması sonucu bulunur.

    14. Sayfa
    C) MİLYONDA BİR KISIM (ppm) VE MİLYARDA BİR KISIM (ppb)Herhangi bir karışımdaki toplam madde miktarının milyonda bir birimlik kısmına 1 ppm denir. ppm - (g çözünen/g çözelti)× on üzeri altıHerhangi bir karışımdaki toplam madde miktarının milyarda bir birimlik kısmına 1 ppb denir. ppb - g çözünen/g çözelti)× on üzeri dokuz

    15. Sayfa
    ÇÖZELTİLERİN DERİŞİME BAĞLI ÖZELLİKLERİ Bir çözeltide çözünen taneciklerin derişimlerine bağlı özelliklere koligatif özellikler denir. DONMA NOKTASININ DÜŞMESİ Katı- sıvı çözeltiler, saf çözücülerden daha düşük sıcaklıklarda donmaya başlar. Ayrıca, çözeltinin donma sırasında sıcaklık, doymuş çözelti oluncaya kadar sürekli düser. KAYNAMA NOKTASININ YÜKSELMESİ Bir çözeltinin kaynama noktası, buhar basıncının dış atmosfer basıncına eşit olduğu sıcaklıktır.

    16. Sayfa
    Kaynama esnasında suyu veya çözeltiyi oluştıram çözücü taneciklerinin tamamı buharlaşmaya çalışır. Uçucu olmayan bileşen, çözeltinin buhar basıncını düşürdüğünden çözelti; saf çözücünün kaynama noktasına geldiğinde kaynamaz. Çözeltinin kaynama sıcaklığı saf çözücüden daha yüksek olur. Kaynama noktası çözeltinin derişimi ile orantılı olarak artar. Çözeltilkerin belirli bir kaynama noktaları yoktur. Kaynama süresince sıcaklıkları sürekli artar. Bu artış çözeltide çözünenin çökmeye başlamasına yani çözeltinin doymuş olmasına kadar devam eder.

    17. Sayfa


    18. Sayfa
    C) OZMOTİK BASINÇ Suyun yarı geçirgen zar aracılığı ile derişiminin düşük olduğu ortamdan, yüksek olduğu ortama geçişine ozmos denir.

    19. Sayfa
    Osmozda, derişimi yüksek olan ortam derişimi düşük olan ortamdaki çözücüye bir emme kuvveti uygular. Bu kuvvete ozmotik basınç denir. Çok yoğun ortamın derişimi ne kadar fazla ise ozmotik basınç o kadar fazla olur. Ozmos olayı sonucunda çok yoğun ortamda sıvı seviyesi h kadar yükselir. İşte bu yükselen sıvıvnın kabın çeperine uyguladığı basınca hidrostatik basınç denir.

    İndir / Download : 68_homojen_karişimlar.pptx


    Yorumlar

    Sil