Nedir.Org*
Soru Sor

İlk Yardım Sunumları

  • 3
    5 yıl önce
    İlgili Yazı: İlk Yardım

    Dosya Adı: ilkyardim nedir slayt sunum pptx

    (Göster / Gizle) Sunum İçeriği: Düz metin (text) olarak..
    1. Sayfa
    İLK YARDIM EĞİTİMİNEHOŞGELDİNİZ Dr.İlknur G.DerinBursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Çalışan Sağlığı Şubesi

    2. Sayfa


    3. Sayfa
    İLK YARDIMIN ÖNEMİTüm kazalarda ölümlerin %10’u ilk 5 dakikada %45’i ilk 30 dakikada olmaktadır.Dünyada sadece trafik kazalarında bir yılda 1.2 milyon ölüm 20-50 milyon yaralanma ve sakat kalma milyonlarca lira ekonomik kayıp olmaktadır.

    4. Sayfa
    ilk yardım nedir?

    5. Sayfa
    İLK YARDIMIN TANIMI Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar; hayatın kurtarılması, durumun daha kötüye gitmesini önlemek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç, gereçle yapılan İLAÇSIZ uygulamalardır.

    6. Sayfa
    ACİL YARDIMIN TANIMI Hasta ve yaralılara acil tedavi ünitelerinde, ambulanslarda ve olay yerinde doktor ve sağlık personeli tarafından yapılan tıbbi müdahalelerdir.

    7. Sayfa
    ACİL YARDIM & İLK YARDIM ARASINDAKİ FARKAcil yardım ; sağlık personeli tarafından tıbbi araç gereç kullanılarak yapılan müdahale olmasına karşın, İlk yardım ise; bu konuda eğitim almış herkesin, olay yerinde bulabildiği malzemeleri kullanarak yaptığı hayat kurtarıcı müdahalelerdir.

    8. Sayfa
    İLK YARDIMIN ÖNCELİKLİ AMAÇLARIYaşam fonksiyonlarının sürdürülmesini sağlamak, Hasta / yaralının durumunun kötüleşmesini önlemek, İyileşmeyi kolaylaştırmak.

    9. Sayfa
    İLK YARDIM TEMEL UYGULAMALARIK-?B-?K-?

    10. Sayfa
    KORUMA Olay yerinde olası tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmaktır.

    11. Sayfa
    BİLDİRME (112)En hızlı şekilde gerekli yardım kuruluşlarına haber verilmesidir.

    12. Sayfa
    BİLDİRME (112)Kesin yer ve adres Kim, hangi numaradan arıyor?Olayın tanımıHasta/yaralı sayısıHasta/yaralıların durumuNasıl bir yardım aldıkları? AÇIKLANMALIDIR

    13. Sayfa
    KURTARMA Olay yerinde hasta yaralılara müdahale; hızlı ancak sakin ve bilinçli bir şekilde yapılmalıdır.

    14. Sayfa
    İLK YARDIMCININ YAPMASI GEREKENLERHasta/yaralıların durumunu değerlendirmek ve önce müdahale edilecekleri belirlemek.Hasta yaralıların korku ve endişelerini gidermek.Hasta yaralılara müdahalede yardımcı olacak kişileri organize etmek.

    15. Sayfa
    İLK YARDIMCININ YAPMASI GEREKENLERHasta yaralının durumunun ağırlaşmasını önlemek için kendi kişisel olanaklarıyla gerekli müdahalede bulunmakKanama,kırık,çıkık ve burkulma vb. durumlarda yerinde müdahale etmekHasta yaralıyı sıcak tutmak Yarasını görmesine izin vermemek

    16. Sayfa
    İLK YARDIMCININ YAPMASI GEREKENLERHasta yaralıları hareket ettirmeden müdahale yapmakHasta yaralıların en uygun yöntemlerle en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak (112)Ancak herhangi bir tehlike yok ise hasta yaralı yerinden kımıldatılmamalıdır

    17. Sayfa
    OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİAMAÇ Tekrar kaza olması riskini ortadan kaldırmak,Olay yerindeki yaralıların sayısı ve türlerini belirlemek

    18. Sayfa
    OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE YAPILACAK İŞLER Trafik kazasında;Kazaya uğrayan aracın kontak anahtarı kapatılmalıdır.Sigara içilmemelidir ve içilmesine izin verilmemelidir.Hasta yaralılar yerlerinden kımıldatılmamalıdır.

    19. Sayfa
    OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE YAPILACAK İŞLERGaz varlığı söz konusu ise; zehirlenmelerin önlenmesi için gerekli önlemler alınmalıdır.Gaz tüpünün vanası kapatılmalıdır.Ortam havalandırılmalıdır.Kıvılcım oluşturacak ışıklandırma veya çağrı araçlarını kullanımına izin verilmemelidir.

    20. Sayfa
    OLAY YERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİNDE YAPILACAK İŞLERHasta yaralılar yaşam bulguları yönünden değerlendirilmelidir.Hasta yaralılar kırık ve kanama yönünden değerlendirilmelidir.Hasta yaralılar sıcak tutulmalıdır.

    21. Sayfa
    HASTA YARALININ İLK DEĞERLENDİRME AŞAMALARI

    22. Sayfa
    EĞER; Hasta/yaralının bilinci kapalı fakat solunum varsa derhal koma pozisyonuna getirerek diğer yaralılar değerlendirilir.

    23. Sayfa


    24. Sayfa
    Önemli ilkyardım bilgileri

    25. Sayfa
    SOLUNUM YOLU TIKANIKLIKLARINDA İLK YARDIM

    26. Sayfa
    SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI KISMİ TIKANMABelirtileri Öksürür Nefes alabilir KonuşabilirDOKUNULMAZ !!!ÖKSÜRMEYE TEŞVİK EDİLİR

    27. Sayfa
    SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI TAM TIKANMABelirtileri; Nefes alamaz ! Acı çeker, ellerini boynuna götürür ! Konuşamaz ! Rengi morarmıştır“HEIMLICH MANEVRASI”

    28. Sayfa
    HEIMLICH MANEVRASI( YETİŞKİN – ÇOCUK )

    29. Sayfa
    HEIMLICH MANEVRASI( YETİŞKİN – ÇOCUK )

    30. Sayfa
    HEIMLICH MANEVRASI( YETİŞKİN – ÇOCUK )

    31. Sayfa
    HEIMLICH MANEVRASI(ÇOCUKLARDA )

    32. Sayfa
    TEK BAŞINA İSENİZ

    33. Sayfa
    HEIMLICH MANEVRASI(BEBEKLERDE )

    34. Sayfa
    HEIMLICH MANEVRASI(BEBEKLERDE )

    35. Sayfa
    Önemli ilkyardım bilgileri

    36. Sayfa
    KANAMA NEDİR? Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücut içine veya dışına doğru) çıkmasına kanama denir.

    37. Sayfa
    KANAMA ÇEŞİTLERİOLUŞTUĞU BÖLGEYE GÖRE:Dış kanamalarİç kanamalarDoğal deliklerden olan kanamalar: Kulak, burun, ağız, anüs ve üreme organlarından olan kanamalar.

    38. Sayfa
    KANAMA ÇEŞİTLERİ

    39. Sayfa
    DIŞ KANAMLARDA İLK YARDIMAMAÇ: Kanamayı kısa zamanda kontrol altına almak ve yarayı temiz tutmaktır!Yara üzerine direk baskı yapılır,Kanama durmazsa ikinci bir bez konarak basınç arttırılır,Gerekirse bandaj ile sarılarak kanlanmış bezler kaldırılmadan basınç arttırılır,Kanayan bölgeye en yakın basınç noktasına bası uygulanır,

    40. Sayfa
    DIŞ KANAMLARDA İLK YARDIM

    41. Sayfa
    DIŞ KANAMLARDA İLK YARDIMKanayan bölge yukarı kaldırılır, Kanama kol veya bacaklardaysa ve kırık şüphesi yoksa, kanama bölgesini kalp hizasından yukarıda tutulur,Şok pozisyonu verilir,Sık sık yaşam bulguları kontrol edilir ( 2-3 dk. arayla ).

    42. Sayfa
    DIŞ KANAMLARDA İLK YARDIM

    43. Sayfa
    DIŞ KANAMLARDA İLK YARDIM

    44. Sayfa
    BURUN KANAMASIHasta/yaralı sakinleştirilir,endişeleri giderilir.Oturtulur.Başı hafifçe öne eğilir.Burun kanatları 5 dakika süreyle sıkılır.Doktora gitmesi sağlanır.

    45. Sayfa
    Önemli ilkyardım bilgileri

    46. Sayfa
    YANIKLARDAİLK YARDIM

    47. Sayfa
    ISI İLE OLUŞAN YANIKLARDA İLK YARDIMYanık bölge ,en az 20 dakika, soğuk su altında tutulur.(yanık yüzeyi büyükse ısı kaybı çok olacağından önerilmez)Şişlik oluşabileceği düşünülerek yüzük, bilezik vb. eşyalar çıkarılır.Derinin zarar görmesini önlemek için sabunlu su ile dikkatlice temizlenir.Yanmış alandaki deriler kaldırılmadan giysiler çıkarılır.

    48. Sayfa
    ISI İLE OLUŞAN YANIKLARDA İLK YARDIM

    49. Sayfa
    ISI İLE OLUŞAN YANIKLARDA İLK YARDIMSu toplamış yerler patlatılmaz.Yanık üzerine hiçbir madde (ilaç dahil) sürülmemelidir.Yanığın üzeri temiz bezle örtülürHasta/yaralının üzeri battaniye ile örtülür.

    50. Sayfa
    YANIK YÜZEYİNE DİŞ MACUNU, SALÇA, YOĞURT GİBİ MADDELERKESİNLİKLE SÜRÜLMEMELİDİR.

    51. Sayfa
    Önemli ilkyardım bilgileri

    52. Sayfa
    SOLUNUM YOLU ZEHİRLENMESİ

    53. Sayfa
    SOLUNUM YOLU İLE ZEHİRLENMELERDE İLK YARDIMHasta temiz havaya çıkarılır ya da cam, kapı vb. açılarak ortam havalandırılır,Hasta/yaralının bilinci ve yaşamsal bulgular değerlendirilir,Hasta/yaralıya yarı oturur pozisyon verilir,Bilinci kapalı ise; koma pozisyonu verilir.Tıbbi yardım için 112 aranır.

    54. Sayfa
    KIRIK-ÇIKIK VE BURKULMALAR

    55. Sayfa
    KAPALI KIRIKKIRIK ÇEŞİTLERİAÇIK KIRIK

    56. Sayfa
    KIRIĞIN YOL AÇABİLECEĞİ OLUMSUZ DURUMLAR Kırık yakınındaki damar, sinir, kaslarda yaralanma ve sıkışma. ( Kırık bölgede nabız alınamaması, soğukluk, solukluk, aşırı hassasiyet ) Parçalı kırıklarda kanamaya bağlı şok. Açık kırıklarda enfeksiyon riski GÖRÜLEBİLİR.

    57. Sayfa
    KIRIK - ÇIKIK VE BURKULMALARDA TESPİT UYGULAMALARI NASIL YAPILIR?Yaralı bölge sabit tutulmalı.Yara varsa üzeri temiz bir bezle kapatılmalı.Yaralı bölge nasıl bulunduysa öyle tespit edilmeli.Tespit: Kırık, çıkık, burkulmanın üstünde ve altında kalan eklemleri de içerecek şekilde yapılmalıdır.

    58. Sayfa
    KIRIKÇI , ÇIKIKÇI GİBİ TIBBİ BİLGİSİ OLMAYAN KİŞİLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!

    59. Sayfa
    KOL VE KÖPRÜCÜK KEMİĞİ TESPİTİÖN KOL BİLEK TESPİTİ

    60. Sayfa


    61. Sayfa
    Önemli ilkyardım bilgileri

    62. Sayfa
    SARA KRİZİ (EPİLEPSİ)Sara Krizi Belirtileri :Hastada var olmayan koku alma, adale kasılması vb. Bağırma, şiddetli ve ani bir şekilde bilincini kaybederek yığılır.Yoğun ve genel adale kasılması, 10-20 sn süre kadar solunum durması,

    63. Sayfa
    SARA KRİZİSara Krizi Belirtileri :Dudaklarda ve yüzde morarma,Sesli nefes alma, aşırı tükürük salgılanması, altına kaçırma, kontrolsüz hareketlerKriz sonrası; şaşkın uyanma ve uykulu hal gözlenir.

    64. Sayfa
    SARA KRİZİNDE İLK YARDIMOlay yeri güvenlik önlemleri alınır,Kriz kendi sürecini tamamlamaya bırakılır,Hasta/yaralının kendini yaralamamasına dikkat edilir,Hasta/yaralının başının altına yumuşak yastık, giysi vb. konulur,Hasta/yaralının sıkan giysileri gevşetilir,Gerekirse 112 aranarak tıbbi yardım istenir.

    65. Sayfa
    SARA KRİZİNDE İLKYARDIM

    66. Sayfa
    ZEHİRLENMEZehirlenme, zehirli (toksik) maddenin girmesi sonucu normal vücut fonksiyonlarının bozulmasıdır.Vücudun yaşamsal fonksiyonlarına zarar verebileceğinden vücuda giren her türlü maddenin zehirli olduğu varsayılır.

    67. Sayfa
    ZEHİRLENME YOLLARISindirim yolu ile zehirlenme; kimyasal maddeler, bozuk besinler, zehirli mantarlar, ilaç, aşırı alkol vb.Solunum yolu ile zehirlenme; genellikle karbonmonoksit (tüp kaçakları, şofben, bütan gaz sobaları, soba) yapıştırıcılar, lağım çukuru veya kayalarda biriken karbondioksit, klor, boyalar ve ev temizleme maddeleriCilt yoluyla zehirlenme ; böcek sokmaları, hayvan ısırmaları, saç boyaları, ilaç enjeksiyonu, zirai ilaçlar

    68. Sayfa
    SİNDİRİM YOLUYLA ZEHİRLENMELERDE İLK YARDIM Hasta/yaralının bilinç ve yaşam bulguları kontrol edilir, Ağız zehirli maddeyle temas etmişse su ile çalkalanır, Zehirli madde ele temas etmişse el sabunlu su ile yıkanır,Kusma, bulantı, ishal vb. belirtiler değerlendirilir,

    69. Sayfa
    SİNDİRİM YOLUYLA ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM Hasta/yaralı kusturulmaya çalışılmaz, özellikle yakıcı maddenin alındığı durumlarda kişi asla kusturulmaz, Bilinç kaybı varsa; koma pozisyonu verilir, Tıbbi yardım için 112 aranır,Olayla ilgili bilgiler kaydedilir Zehirli maddenin türü nedir?Hasta/yaralı ilaç ya da uyuşturucu alıyor mu?Hastanın bulunduğu saat ? Evde ne tür ilaçlar var?

    70. Sayfa
    SOLUNUM YOLU İLE ZEHİRLENMELERDE İLK YARDIMİlk yardımcı uygulama sırasında kendini korumak için maske ya da ıslak bez kullanır,Olay yerinde elektrik düğmeleri ve diğer elektrikli aletler ile ışıklandırma cihazları kullanılmaz,Yoğun duman varsa hasta/yaralıyı dışarıya çıkarmak için ip kullanılır,İtfaiyeye haber verilir (110) .

    71. Sayfa
    ZEHİRLENMELERDE GENEL İLK YARDIM KURALLARIZehirlenmeye neden olan maddeyi uzaklaştırmak, Zehirlenen kişinin yaşamsal fonksiyonlarının devamını sağlanmak,Tıbbi yardım istemek (112) ve ilgili diğer kuruluşlara haber vermek.

    72. Sayfa
    HAYVAN ISIRMALARI VE BÖCEK SOKMALARI

    73. Sayfa
    Kedi, köpek ısırmalarında yara 5 dk. süreyle sabun ve soğuk suyla yıkanır;Arı, akrep ve yılan sokmasında ise sadece soğuk uygulama yapılır.Arı sokmalarında iğnesi görünüyorsa çıkarılır,Yaranın üstü temiz ve nemli bir bezle kapatılır, KARA CANLILARININ ISIRMALARINDA VE SOKMALARINDA İLK YARDIM

    74. Sayfa
    Köpek ısırığıKedi ısırığı

    75. Sayfa
    Dolaşımı engellemeyecek şekilde ısırılan bölgenin üst tarafına bandaj uygulanır,Yaraya yakın bölgedeki yüzük, bilezik vb. takılar çıkarılır,Yara üzerine hiçbir girişim yapılmaz, KARA CANLILARININ ISIRMALARINDA VE SOKMALARINDA İLK YARDIM

    76. Sayfa
    Isırma/ sokmanın olduğu bölge hareket ettirilmez,Hasta/yaralı, kuduz ve tetanos açısından uyarılır,Alerji hikayesi olan durumlarda 112 aranır, KARA CANLILARININ ISIRMALARINDA VE SOKMALARINDA İLK YARDIM

    77. Sayfa


    78. Sayfa
    TEŞEKKÜRLER

    79. Sayfa
    DENİZ CANLILARININ SOKMASINDA İLK YARDIMHasta/yaralının bilinci ve yaşam bulguları kontrol edilir,Sokulan bölgede diken ya da iğne varsa çıkarılır,Sokulan bölgeye sıcak uygulama yapılır,Etkilenen bölge asla ovulmaz,Gerekirse sağlık kuruluşuna sevki sağlanır.

    80. Sayfa
    Katıldığınız için TEŞEKKÜRLER

    İndir / Download : 62_ilkyardim-nedir.pptx


    Yorumlar

    Sil