Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

- Klasik Dönem Müziğinin özellikleri ve Aydınlanma felsefesinin dönem müziğine etkisini yazınız.

Bu soruya açıklama yazılmamış..

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    BİLGİNİN IŞIĞI

    • 2021-06-05 16:18:04

    Cevap : Klasik Dönem Müziğinin özellikleri ve Aydınlanma felsefesinin dönem müziğine etkisini yazınız.


    Sanatın ve Aydınlanmanın Zaferi: Klasik Müzik Tarihi

    Batı kökenli bir müzik türü olan klasik müzik, ağırlıklı olarak 15. yüzyıl - 18. yüzyıl arasında yaşamış bestecilerin çalışmalarından oluşuyor. Avrupa'yı derinden etkileyen rönesans hareketleriyle başlayan ve aydınlanmanın sembolü haline gelen klasik müzik; rönesans, barok, klasik ve romantik dönem gibi evrelerde inceleniyor. 

    Aydınlanma ve müziğin aslına bakarsanız epey ilişkisi vardır.

    Çünkü Aydınlanma çağı, Avrupa'da müziğin Barok dönemden Klasik dediğimiz döneme geçişini gösterir. Aydınlanma hareketi, Batı uygarlık tarihinde belli bir süreç sonucunda ortaya çıkmıştır. Bach'ın yaşadığı dönemde Aydınlanma çağı başlamış oluyor aslında. Bach akıl çağının değil, inanç çağının bir meyvesi.

     Çünkü Bach döneminde (ki bu Mozart ve Haydn'a kadar gidiyor) bir besteci, bir aristokratın veya kilisenin emrinde çalışan bir insan.
    Profesyonel anlamda besteciliği meslek olarak seçen ilk kişi, o da aristokrasinin veya kilisenin emrine girmeyi reddettiği için, Beethoven'dır. Beethoven'dan önce, mesela Mozart'ın bütün hayatı "Şu kiliseye, şu kilisenin orgculuk asistanlığına, şu prensin saray müziğinden sorumlu pozisyonunda kapağı atsam" düşüncesiyle geçmiştir.

    Çünkü o zaman başka bir hedef yok. Haydn derseniz, -ki Aydınlanma çağının esas bestecisi Haydn'dır- 32 yılını bir Avusturya-Macar prensliği olan Esterhazy'nin sarayında, yemekte hizmet edenlerle ve arabacılarla aynı elbiseyi giyerek ve arka kapıdan girip çıkarak geçiriyor. O prens öldükten sonra saray orkestrası dağılıyor, fırsat bulup İngiltere'ye gidiyor da orada profesyonel anlamda besteclik yapıyor, sanatsal yaratma özgürlüğüne sahip oluyor. Daha sonra Beethoven'da da bu örneği görebiliriz. 


    Klasik Müzik 
    Klasik müzik tabiri, 15. yüzyıldan itibaren Avrupa'da başlayan yenilikçi ve aydınlanma yanlısı müzik ekolünü tanımlamak amacıyla kullanılıyor. Beethoven, Mozart, Bach, Schubert gibi çok sayıda bestecinin çok sesli eserlerini kapsayan klasik müzik; yaylı, üflemeli, vurmalı ve tuşlu enstrümanlar çalan geniş orkestralar tarafından icra ediliyor. Günümüzde neo-klasik müzik olarak varlığını hala sürdüren müzik türünün altın çağını ise 15. ve 18. yüzyıllar arasındaki süreç oluşturuyor. Bu dönemde Avrupa'da tiyatrodan edebiyata, felsefeden bilime dek çok sayıda alanda yaşanan yeniliklerin bir yansıması olan klasik müzik; dinlendiren, huzur veren ve yaşam kalitesini artıran bir tür olması nedeniyle günümüzde de çok sayıda dinleyicinin beğenisini kazanıyor.

    Klasik Müzikle İlgili Bilinmesi Gerekenler
    Klasik müzik bestelerinde keman, viyola, çello, kontrbas, piyano, klavsen, obua, kormen, zil ve üçgen gibi enstrümanlar kullanılıyor.

    Klasik müzik besteleri, yalnızca enstrümantal konçerto ve senfonilerden oluşmuyor. Opera ve operetlerde söylenen aryalar da klasik müzik eseri olarak kabul ediliyor. Dünyanın en ünlü opera bestecileri arasında Gioacchino Rossini, Guiseppe Verdi, Richard Wagner ve Ludwig Van Beethoven gibi isimler yer alıyor.

    Klasik müzik eserleri, çok sesli ve görkemli bir yapı sergileyerek insanlığın en yüksek duygularına hitap etme amacı taşıyor. Bu nedenle her klasik müzik bestesi, en az etkileyici bir roman ya da tablo kadar uzun emeklerle ve ince detaylarla ortaya çıkarılıyor.

    Klasik müziğin dinleyici zekasını geliştirdiği yönünde çok sayıda iddia bulunuyor. Klasik eserlerin yetişkin insan zekası üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığı bugün hala tartışılan bir konu olsa da, bebekler üzerindeki etkisi kanıtlanmış durumda... Küçük yaştan itibaren klasik müzik dinletilen çocuklar, yaşıtlarına göre daha sakin, uyumlu ve huzurlu bir kişilik sergiliyor.

    Klasik Dönem Bestecileri 
    Müzikte klasik dönem, yaklaşık 4 asırlık bir süreci kapsıyor. Bu nedenle de klasik dönemde eser vermiş çok sayıda sanatçı bulunuyor. Aralarında Antonio Vivaldi, Pyotr İlyiç Çaykovski, Franz Schubert, Ludwig Van Beethoven, George Frideric Handel, Wolfgang Amadeus Mozart, Guiseppe Verdi ve Frederic Chopin gibi dahilerin bulunduğu klasik batı müziği bestecileri, klasik müziğin farklı dönemlerini ve özelliklerini temsil etmeleri nedeniyle müzik tarihi açısından da büyük önem taşıyor. Klasik batı müziği sanatçıları, dönemlerine göre şu şekilde sıralanıyor:


    Rönesans Dönemi:

    Guillaume Dufay

    Giovanni Pierluigi da Palestrina

    Johannes Ockeghem


    Barok Dönem:

    Antonio Vivaldi

    Arcangelo Corelli

    Jean-Baptiste Lully

    Johann Sebastian Bach

    Henry Purcell

    George Frideric Handel

    Claudio Monteverdi

    Klasik Dönem:

    Muzio Clementi

    Wolfgang Amadeus Mozart

    Joseph Haydn

    Romantik Dönem:

    Franz Schubert

    Gioacchino Rossini

    Mendelssohn Bartholdy

    Frederic Chopin

    Jean Sibelus

    Modern Dönem:

    Richard Strauss

    Gustav Mahler

    Edward Elgar

    Maurice Revel

    Hans Zimmer

    James Horner



    Diğer Cevaplara Gözat
    Marry Tube1 Takipçi
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.