Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

1923 ve 1950 arası cumhuriyet dönemi türk tiyatrosu özellikleri

1923 ve 1950 arası cumhuriyet dönemi türk tiyatrosu özellikleri sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Başak Sönmez

    • 2021-04-05 14:44:07

    Cevap : CUMHURİYET DÖNEMİ'NDE TİYATRO (1923-1950)
    1. Millî Edebiyat Dönemi’nde tiyatroda görülen gelişme; Cumhuriyet Dönemi’nde devlet konservatuvarlarının, devlet tiyatrolarının, şehir tiyatrolarının açılması ve özel tiyatro gruplarının oluşması ile güçlenerek devam etmiştir.
    2. Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı’nda  Batı tiyatrosu örnek alınarak trajedi, komedi ve dram türlerinde eserler yazılmış; müzikli, danslı; benzetmeci, göstermeci, epik tiyatro örnekleri verilmiştir. Çağdaş tiyatro anlayışı, modern tiyatro salonları, yeni eserler (çeviri, uyarlama, telif), profesyonel oyuncu, yönetmen, sahne tekniği, makyaj, kostüm vb. ile tiyatro artık kurumsallaşmıştır. 
    3. Bu dönemde Muhsin Ertuğrul, modern Türk tiyatrosunun oluşmasında önemli katkılar sağlamıştır.
    4. 1923-1950 yılları arasında tiyatro, daha çok, Cumhuriyet değerlerinin halka aktarılmasında bir araç olarak kullanılmıştır. 
    5. Cumhuriyet'in ilk yıllarında tiyatro yazarları daha çok Türk tarihi, efsaneler ve masallara yönelmiş, bu yolla ulusal bilinci pekiştirmek istemişlerdir. 
    6. Özellikle 1930'lu yıllarda Atatürk'ün belirlediği amaç doğrultusunda konusunu Türk tarih ve uygarlıklarından, destan ve efsanelerden, Cumhuriyet kazanımlarından, devrimlerinden alan birçok oyun yazılmıştır. Bu yıllarda Yaşar Nabi'nin Mete; Behçet Kemal'in Çoban ve Atilla; Necip Fazıl'ın Sabır Taşı adlı oyunları Türk'lerin erdemleri ve uygarlığını yansıtmak amacını taşırlar.
    7. 1940'lı yıllarda değer yargılarının değiişmesi ve ekonomik koşulların aile üzerinde etkisi durulmu, ayrıca bu yıllarda geleneksel Türk tiyatrosunun izleri görülmüştür.
    8. 1950'li yıllarda  tiyatromuzda hem nicelik hem nitelik bakımından büyük bir gelişme görülür.  Devlet ve şehir tiyatrolarının, özel tiyatroların, oyun yazarlarının ve tiyatro türündeki eserlerin sayısında da ciddi bir artış görülür. Bu dönemde yerli oyunlar Devlet Tiyatrolarında sahnelenerek seyirciyle buluşur.
    9. Konular ve Temalar:  Anadolu’ya yönelimin yoğunlaştığı bu dönem tiyatrosunda Kurtuluş Savaşı yılları, Atatürk'ün fikirleri, Cumhuriyet düzeninin olumlu yönleri, mitoloji, efsaneler ve masalları, Türk tarihi, Türk milliyetçiliği, Batılılaşma, toplumsal değerlerdeki değişimler,  eski ve yeni yaşam biçimlerinin çatışması vb. sıkça işlenen temalardır.
     
    Bu dönemin önemli tiyatro yazarları: Bu dönemde yazılan tiyatro türündeki önemli eserler ve yazarları şunlardır: 
    1. Musahipzade Celal➠Fermanlı Deli Hazretleri, Aynaroz Kadısı, Kafes Arkasında, Bir Kavuk Devrildi, Mum Söndü, Gül ve Gönül
    2. İbnürrefik Ahmet Nuri Sekizinci➠Hisse-i Şayia
    3. İsmayıl Hakkı Baltacıoğlu➠İnanmak
    4. Reşat Nuri Güntekin➠Taş Parçası
    5. Nahid Sırrı Örik➠Sönmeyen Ateş
    6. Halit Fahri Ozansoy➠Sönen Kandiller, Nedim, On Yılın Destanı
    7. Faruk Nafiz Çamlıbel➠Akın, Canavar
    8. Hüseyin Rahmi Gürpınar➠Kadın Erkekleşince
    9. Münir Hayri Egeli➠Bayönder
    10. Yaşar Nabi Nayır➠İnkılâp Çocukları  
    11. Cevdet Kudret➠Tersine Akan Nehir, Rüya İçinde Rüya 


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.