Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

2. meşrutiyet döneminde yaşanan gelişmeler

2. meşrutiyet döneminde yaşanan gelişmeler sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Deniz mavi

    • 2021-11-13 10:51:33

    Cevap :

    İkinci Meşrutiyet; Osmanlı Anayasası'nın, 29 yıl askıda kaldıktan sonra, 23 Temmuz 1908'de yeniden ilan edilmesiyle başlayan ve Mebuslar Meclisi'nin Sultan Vahdettin tarafından 11 Nisan 1920'de fesh edilmesi ile sona eren dönemdir.

    2.Meşrutiyet Döneminde Yaşanan Gelişmeler


    * 2. Meşrutiyet Döneminde 1. Balkan Savaşı çıkmıştır.
     
    * 2. Meşrutiyet Döneminde dünyada, I. Dünya Savaşı çıkmıştır.
     
    * Osmanlı Anayasası'nın yeniden yani 23 Temmuz 1908 tarihinde ilan edilmesiyle birlikte derhal seçimlere gidilmiştir. İttihat ve Terakki Fırkası ile Ahrar Fırkası seçime katılmıştır.Seçimi İttihat ve Terakki Fırkası kazanmış ve 17 Aralık 1908 tarihinde meclis çalışmalarına başlamıştır. Bir müddet sonra İttihatçılara karşı halk arasında hoşnutsuzluk başladı.

    * 31 Mart vakası olarak bilinen olaylar yaşandı. Muhalif bir gazeteci olan Hasan Fehmi Bey'in bir İttihat Ve Terakki fedaisi tarafından öldürülmesi iç kargaşaya sebep oldu. Çıkan ayaklanmayı ancak Selanik'ten gelen Harekat Ordusu 24 Nisan tarihinde bastırabildi.
     
    * Bu ayaklanmadan mevcut padişah II: Abdülhamid sorumlu tutuldu ve tahttan indirilerek yerine V. Mehmet adıyla Şehzade Mehmet Reşat Efendi geçirildi.
     
    * 08 Ekim 1912 tarihinde çıkan Balkan Savaşları tam bir hezimet oldu. Arnavutluk, Makedonya, Selanik ve Batı Trakya toprakları kaybedildi.
     
    * "Bab-ı Ali baskı" olarak bilinen askeri darbe gerçekleştirildi. Harbiye Nazırı Nazım Paşa çıkan arbedede öldü. Kamil Paşa silahla tehdit edilerek istifa ettirildi ve yerine Harbiye Nazırı Mahmut Şevket Paşa sadrazam ilan edildi.
     
    * Fakat bir müddet sonra Mahmut Şevket Paşa makam arabasının içinde suikaste uğradı. Bu olay üzerine ülkede baskı yönetimi arttırıldı.
     
    * Sait Halim Paşa sadrazam ilan edildi. Mehmet Talat Paşa, Cemal Paşa ve Enver Paşa'dan oluşan bu üçlü idareyi ellerine almış oldu.
     
    * Osmanlı Devleti'nin kaybettiği toprakların geri alınabileceği düşüncesi ile 1. Dünya Savaşı'na Almanya'nın yanında katılma kararı verildi. Ancak tam tersi oldu. Bu savaştan büyük toprak kaybı ile mağlup olarak çıkıldı.

    * 1.Dünya Savaşı mağlubiyeti üzerine 2. Meşrutiyet 6 yıl daha devam etmiştir ve üçüncü Meclis-i Mebusan 21 Aralık 1918 tarihinde feshedilmiştir.

    * Ancak ülkenin içinde bulunduğu işgal koşullarından ötürü Anayasa'nın emrettiği yeni seçim yaklaşık bir yıl süreyle yapılamadı. Arap vilayetlerinin katılmadığı bir seçim, toprak kaybının resmen kabulü anlamına gelecekti. Ayrıca yeni meclise İttihat ve Terakki yanlıların girmesinden korkuldu. Ancak zaten parti kendini feshetmiş ve İngiliz baskısıyla üst yönetim kadrosu ülkeyi terk etmişlerdi.
     
    * Sivas Kongresi'nin seçim yapılmasında ısrarı üzerine istifa eden Damat Ferit Paşa kabinesi yerine 2 Ekim 1919'da kurulan Sadrazam Düztaban Ali Rıza Paşa hükûmeti aynı gün seçim kararı aldı. Bu seçimler Anadolu'da başlayan bağımsızlık hareketi, İstanbul yönetimi ve işgal devletleri tarafından isteniyordu. İşgal devletleri istediği kararları aldırabilmek, İstanbul yönetimi yaptıklarına meşrûluk kazandırmak, Anadolu hareketi ise millî mücadele için daha fazla güç bulabilmek için seçimleri istiyordu. Aralık ayında yapılan seçimlere İstanbul dışında her yerden sadece Müdafaa-i Hukuk yanlısı mebuslar seçildi. Mustafa Kemal Paşa iki ayrı ilden seçildiği halde, İstanbul'da toplanan meclise güvenlik gerekçesiyle katılmadı.
     
    * 12 Ocak 1920'de toplanan Meclis, Anadolu hareketinden yana tavır aldı. 16 Şubat'ta Misak-ı Milli beyannamesi'ni oybirliği ile kabul etti. 16 Mart'ta müttefik devletler İstanbul'u geçici askerî işgal altına alarak Meclis başkanı Rauf Bey'i ve bazı mebusları tutukladı. 18 Mart'ta toplanan Meclis kendini süresiz olarak tatil etti. Mebusların birçoğu Ankara'ya geçerek, 23 Nisan'da toplanan Büyük Millet Meclisi'ne katıldılar.

    * İtilaf Devletleri'in İstanbul'un İşgali ve Meclis-i Mebûsan basması üzerine 11 Nisan'da padişah Mehmet Vahdettin meclisi resmen feshetti ve anayasayı askıya aldı. Meclis-i Mebûsan 'ın feshedilmesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmasına önayak oldu. Bu tarihten sonra İstanbul Hükümeti ve Ankara'daki meclis olmak üzere ikibaşlılık oluştu. Büyük Millet Meclisi fiilen ülkeyi yönetirken İstanbul Hükümeti gerek iç gerek ise dış politikada bir varlık gösteremedi.
     
     
     
     


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz







    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.