Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Ali imran suresi 159. ayette verilen mesajlar

ali imran suresi 159. ayette verilen mesajlar sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    BİLGİNİN IŞIĞI

    • 2021-11-30 16:04:32

    Cevap : Ali imran suresi 159. ayette verilen mesajlar sorusunun cevabı:

    Ali İmran suresinin 159. ayetinin meali
    Sen onlara sırf Allah’ın lutfu sayesinde yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı kalpli olsaydın, hiç şüphesiz etrafından dağılır giderlerdi. Onları affet, onların bağışlanmasını dile, iş hakkında onlara danış, karar verince de Allah’a güven, doğrusu Allah kendisine güvenenleri sever.

    Ali İmran suresi 159. ayetinden şu mesajları çıkarabiliriz;

    Kaba ve katı kalpli bir kimse muhataplarında nefret uyandırır. Bu yüzden Efendimiz muhataplarına yumuşak davranmıştır. Allah, Peygamberimizin “onları affetmesini, Allah tarafından bağışlanmaları için dua etmesini emretmiştir.” Bizler de insanları bağışlamasını bilmeliyiz. Bunun yanında işlerimizi başkalarına danışarak yapmalıyız.

    Kaba ve katı kalpli bir kimse muhataplarında nefret uyandırır; insanlar böyle bir kimseyi dinlemek istemezler veya onun arkadaşlığına katlanamazlar. Sevecen ve merhametli bir yaklaşım ise insanların kalplerini kazanmanın en etkili silahıdır. Âlemlere rahmet Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) de yumuşak davranmakla Müslümanların gönüllerini fethetmişti. Sahabiler adeta bir pervane gibi çevresinden ayrılmıyorlar onun gözünün içine bakıyorlardı. Allah (c.c.), Hz. Peygambere (s.a.v.) ve onun şahsında tüm Müslümanlara danışarak iş yapmayı (istişare) emretmiştir.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    HNDPK

    • 2021-11-30 16:07:04

    Cevap : Ali imran suresi 159. ayette verilen mesajlar

    Al-i imran suresi159:
    Allah tarafından lutfedilen bir rahmet sâyesinde sen onlara yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı kalpli olsaydın, insanlar etrafından dağılıp giderlerdi. Artık onları affet, onlar için Allah’tan bağışlanma dile. Karara bağlanacak işlerde onlarla istişâre et! Kesin kararını verince de, yalnız Allah’a güvenip dayan! Çünkü Allah, kendisine güvenip dayananları sever.

    Bu ayetin, Uhud Savaşı'nda Hz. Peygamber'in (s.a.v.) kendilerine verdiği görevi yerine getirmeyip Müslümanların istenmeyen bir sonuçla karşılaşmasına sebep olan sahabe ile ilgili olarak indiği rivayet edilir. Bilindiği gibi Hz. Peygamber (s.a.v.) Uhud'ta okçulardan her ne olursa olsun yerlerinden kesinlikle ayrılmamalarını istemişti. Ancak onlar savaş kazanıldı diyerek bulundukları konumu terk etmişlerdi. Onlar bu hareketlerinden dolayı Hz. Peygamber'den (s.a.v.) tenkit alacaklarını düşünürken aksine o, sahabeyi teseli edip affetmişti.

    Verilen Mesajlar:
    Âli İmrân suresinin 159. ayetinde Hz. Peygamber'in (s.a.v.) şahsında bir insanın hem İslam'ı tebliğde hem de diğer konularda başarılı olabilmesi ile ilgili temel ilkeler verilmektedir. Bunlardan birincisi, insanlara kaba ve sert davranmak yerine onlara şefkat ve merhametle yumuşak bir şekilde muamele etmek, gerekirse hatalarından dolayı onları bağışlamaktır. İslam'ın eğitim metotlarından biri de affetmektir. Yerine göre af, cezadan daha etkili bir yoldur. Hz. Peygamber'in (s.a.v.) yaptıkları hatadan dolayı arkadaşlarına karşi yumuşak ve merhametli davranması onlar üzerinde büyük bir etki bırakmıştır. Nitekim Uhud Savaşı'ndaki hataları affedilen sahabe bir daha böyle bir hata yapmamaya gayret göstermiş ve Hz. Peygamber'in (s.a.v.) emirlerine titizlikle uymuştur.

    İkinci ilke ise herhangi bir iş konusunda istişare etmektir. İstişare "herhangi bir iş hakkında sahasında güvenilir ve konunun uzmanı kişilerin görüşlerine başvurmak, onlarla görüş alışverişinde bulunmak" demektir. Ayette "iş hakkında onlara danış" ifadesiyle Hz. Peygamber'in (s.a.v.) şahsında bütün Müslümanlara ve özellikle yöneticilere, danışarak iş yapmaları emredilir. Onun için bir kişinin herhangi bir konuda doğruyu bulmasında istişare etmek önemlidir.

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.