Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Amino Asitler Hakkında Bilgi

Amino Asitler Hakkında Bilgi

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Hypatia

    • 2015-06-11 03:32:26

    Cevap : Amino Asitler Hakkında Bilgi
    Amino asitler kimyasal olarak popüler isimlendirilmeleriyle yapı blokları olup,vücutta protein üretirler. Bütün yaşayan canlıların yapılarını oluşturan proteinlerdir. Proteinler,insan vücudunda adale, bağlar, tendonlar, organlar, bezler, tırnaklar, saç, safra ve idrar hariç tüm vücut sıvılarının üretiminden direkt sorumludur. Proteinler kemiklerin büyüme ve gelişmesinde esas rol oynarlar. Enzimler,hormonlar ve genler işlevleri için proteinlere ihtiyaç duyarlar. Bunun neticesinde de protein eksikliği oluşur bu da zamanla daha ciddi bozukluklara yol açar.

    Bunların eksiklikleri nasıl oluşur. Yani özetle denilebilir ki amino asitler olmaksızın vitamin ve mineraller vücutta görev yapamazlar. Amino asitlerin serbest formları en saf olan formlarıdır. Serbest formda amino asitler daha hızla absorbe olurlar. Bu beyaz kristalize formdaki amino asitler oda sıcaklığında stabildirler.180°C üzeri sıcaklıklarda dekompoze olurlar.

    AMİNO ASİTLERİN ABC'Sİ ; Her bir amino asit spesifik bir fonksiyona sahip olup çeşitli hastalık semptomlarının gelişmeden önlenmesinde çok önemli ihtiyaçtırlar.

    L - ALANİN : L-Alanin vücutta glukose metabolizmasında kullanılan amino asittir ve karbonhidratların yanarak vücut enerjisinin üretilmesinde yardımcıdır.

    L- ARGININ : Vücutta adale oluşması ve yağların yakımıda yine L-Arginin varlığında gerçekleşir. L-Arginin ayni zamanda; kollagen üretiminde,siroz gibi karaciğer hastalıklarında faydalıdır.
    Hamile ve emziklilerin L-Arginin kullanması sakıncalıdır.

    L - ASPARAGIN : L-Asparagin,merkezi sinir sisteminin dengesinin muhafazası için gereklidir. Aşırı sinir ve asabiyet oluşumunu engeller.

    L - ASPARTİK ASİT : Canlılık ve güç,kuvvet verdiği için yorgunluğa iyi gelir. Kronik yorgunluk aspartik asit seviyesinin düşüklüğüne bağlı olarak gelişen hücresel enerji eksikliğinin bir sonucudur. Bu amino asit ayni zamanda aşırı amonyağı vücuttan atarak karaciğeri korur. L-Aspartik asit diğer amino asitlerle birleşerek kandaki toksinleri absorbe ederek kanı temizleyen bir molekül oluştururlar. Ayni zamanda RNA/DNA üretimi için gerekli olan hücresel faaliyetlere yardımcı olur.

    L - SITRULLIN : Enerji verir,immün sistemi canlandırır. L-Arginin'i metabolize eder ve canlı hücrelere zarar veren amonyağı detoksifiye eder.

    L - SİSTEIN : L-Sistein vücuttaki toksin maddeleri temizler bu sayede hücreleri korur. Hücreleri radyasyonun zararlı etkilerinden korumasının yanı sıra beyin ve karaciğeri de sigara ve alkolün zararlarından korur. L-Sistein 'in respirator kanalda mukuz' u parçalama özelliği olduğundan genellikle bronşit,amfizem ve tüberküloz tedavisinde faydalıdır.

    L - SİSTİN : Bu amino asit cerrahi operasyonlardan sonra yanık ve yaraların iyileşmesi için önemlidir. Bronşit gibi solunum sistemi hastalıklarının iyileşmesinde,beyaz kan hücrelerinin aktivitelerinin arttırılmasında faydalıdır. Pankreasın şeker ve nişasta asimilasyonu için ihtiyacı olan insülinin temininde yardımcı olur.

    GAMA-AMINOBUTİRIK ASIT (GABA) : Beynin reseptör yanını doldurarak stres mesajlarının beyinin motor merkezine ulaşmasını önler. GABA merkezi sinir sisteminde nöron aktivitesini azaltarak nörotransmitter görevi görür.

    L - GLUTAMIK ASIT : Bu amino asit kişilik bozukluklarının düzeltilmesine yardımcı olur. Glikoz yanında glutamik asit beyin yakıtı olarak kullanılabilen tek maddedir. Beyin glutamik asidi beyin hücre aktivitelerini düzenleyen bir maddeye dönüştürür.

    L - GLUTAMINE : L-Glutamin alkolizm,şeker ihtiyacının giderilmesi,mental kabiliyet,erkeklerde impotens, yorgunluk, yaşlılık,şizofreni,mental gerilik,peptik ülser ve sindirim sisteminin sağlığı açısından insan bünyesine yardımcıdır. Beyinde glutamik asidi serebral fonksiyon için esas olan dönüşüme uğratarak ihtiyaç duyulan GABA miktarını yükseltir.

    L-GLUTATHION : Vücudu sigara ve radyasyonun zararlı etkilerine karşı korur,kemoterapi ve X ışınlarının yan etkilerini azaltır. Alkol zehirlenmesine karşı savaşır. Bir metal ve ilaç detoksifiyanı olarak karaciğer ve kan bozukluklarının tedavisine yardımcı olur.
    L-GLİSIN : Merkezi sinir sistemi fonksiyonları ve prostat sağlığı için gereklidir. Bu amino asid bipolar depresyon tedavisinde kullanılır. Bu amino asidin çok fazla olması durumunda glukozu metabolik zincirden çıkararak yorgunluğa sebep olur .Uygun miktarlarda olması durumunda ise daha fazla enerji üretir.

    L-HİSTİDİN : L-Histidin büyüme ve dokuların onarımı,ülser,hiper asidite,sindirim ve mide özsuyu oluşumunda çok önemlidir. Allerji, romatoid artrit ve anemi tedavisinde,kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin üretiminde ihtiyaç duyulur.

    L-ISOLÖSİN : Kas dokusunda metabolize edilir. Daima lösin ve valin ile birlikte dengeli halde alınmalıdır. Eksikliğinde hipoglisemiye benzer semptomlar oluşur.

    L-LÖSİN : L-Lösin yükselmiş olan kan şeker seviyesini düşürür. Daima isolösin ve valin ile birlikte dengeli bir şekilde alınmalıdır. Bu önemli amino asid kemiklerin,cilt ve kas dokusunun iyileşmesinde rol oynar.

    L-LİSİN : L-Lisin bütün proteinlerin esansiyel yapı bloğu olarak çocuklarda büyüme ve kemik gelişimi için gereklidir. Yetişkinlerde kalsiyum absorbsiyonuna yardımcı olur ve azot dengesini muhafaza eder. Eksikliğinde enerji düşüklüğü,konsantrasyon yetersizliği, irritabilite, saç dökülmesi, anemi, büyüme gecikmesi ve cinsel fonksiyon bozuklukları oluşur.

    L-METİONİN : Yağların parçalanmasına,karaciğer ve arterlerde yağ oluşumunun önlenmesine yardımcı olur. Bu amino asit sindirim sistemine yardımcı olur. Adale zayıflığını ve saç kırılmasını önler. Allerjik kimyasallara hassasiyetin giderilmesi ve osteoporosiste kullanılması faydalıdır.

    L-ORNİTİN : L-Ornitin vücutta L-arginin ve L-karnitin ile birlikte aşırı yağı metabolize ederek büyüme hormonu salar. İmmün sistem ve karaciğer fonksiyonları için gereklidir. Bu amino asid ayrıca amonyağı detoksifiye eder.

    L-FENİLALANİN : L-Fenilalanin sıklıkla depresyon tedavisinde kullanılır. Nörotransmitterleri üretir,bunlarda beyin tarafından norepinefrin üretiminde kullanılarak hafızaya,öğrenme kapsitesine ve zayıflamaya yardımcı olur. Merkezi sinir sistemindeki etkisinde dolayı bu amino asid depresyonu önler,migren,menstrual ve artrit ağrılarını azaltır. L-Fenilalanin anksite atakları çeken,yüksek tansiyonlu,fenilketonürili hamilelerde kullanılmamalıdır.

    DL-FENİLALANİN : DL-Fenilalanin bilhassa artrit ağrılarının kontrolünde çok etkilidir. Bütün amino asidlerin oluşumunda temeldir. Mental dikkati yükseltir,iştahı azaltır,parkinson hastalığına iyi gelir. Hamileler,şeker hastaları ve yüksek tansiyonu olanlarda dikkatli kullanılmalıdır.

    L-PROLİN : L-Prolin kollojen üretimine yardımcı olarak cildi düzeltir. Kıkırdakları,eklemleri, tendonları ve kalp kaslarını güçlendirir.

    L-SERİN : L-Serin yağ ve yağ asidi metabolizması,kas gelişimi ve immün sistemi için varlığı önemlidir. Ayrıca immünoglubulinlerin ve antibadilerin üretimine yardımcı olur.

    L-TAURİN : L-Taurin yüksek konsantrasyonlarda kalp adalesi,beyaz kan hücreleri,iskelet adaleleri ve merkezi sinir sisteminde bulunur. Bu amino asid yağ sindiriminde,kalp bozukluklarında, hipoglisemi, aterosklerosis, ödem ve, hiper tansiyonda faydalıdır.

    L-TREONİN : L-Treonin kalp,merkezi sinir sistemi ve iskelet kaslarında vardır. Bu önemli amino asid epileptik atakların kontrolünde kullanılır.

    L-TRİPTOFAN : L-Triptofan insan davranışlarını stabilize eder. Seratonin üretiminde kullanılır. Seratonin sinir impulslarını bir hücreden diğer hücreye ileten nörotransmitter olup normal uyku için gereklidir. Hiper aktiviteyi agresif çocukların kontrolünde kullanılır. Kalbe iyi gelir. Kilo kontrolüne yardımcı olur. Vitamin B-6 üretimi için gerekli olan büyüme hormonlarının salınmasında faydalıdır.

    L- TİROSİNE : Tirosin eksikliğinde hipotiroidizm oluşur. Konsantrasyonu düzeltir,iştahı bastırır ve vücut yağlarını azaltır. Karaciğerde fenilalaninin parçalanması ile ilgilidir. L-Tirosin, L-fenialaninden üretilebilir. Tirosin eksikliğinde norepinefrin üretimi azaldığından depresyon ve davranış bozuklukları oluşur.

    L-VALİN : L-Valin stimülan etkilere sahip olup eksikliğinde vücutta negatif hidrojen dengesi oluşur. Valin, lösin ve isolösin ile birlikte daha iyi adale metabolizması,doku onarımı ve azot dengesi temini için kullanılır.

    L-KARNİTİN : Uzun zincirli yağlı asidlerin taşınmasına yardımcı olur. Bu amino asid yağ oluşumunu önleyerek kilo vermeye yardımcı olur,kalp krizi riskini azaltır,atletik kabiliyeti geliştirir. Bilhassa vejeteryanların diyetlerinde kafi miktarda Lisine olmadığından L-Karnitin eksikliği oluşur.

    Diğer Cevaplara Gözat

    Sunum İçeriği

    1. Sayfa
    AMİNO ASİTLERProf. Dr. Kader KÖSE

    2. Sayfa
    AMİNO ASİTLER(a-Amino karboksilik asitler)COO-H3N+ – C – HR-Amino Asit (AA)• Kısa zincirli organik asit (bir kısmı yağ asiti) lerin türevidirler. ÖR: Asetik asit valerik asit Propiyonik asit kaproik asit Bütirik asit Yapılarında • Amino (-NH3+) grubu • Karboksil (-COO-) grubu • Yan zincir ( R ) taşıyan organik bileşiklerdir style.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_y

    3. Sayfa
    AMİNO ASİTLERİN ADLANDIRILMASI Amino Asitler: -Özel isimler (Glisin) -Üç harflik kısaltmalar (Gly) -Tek büyük harften oluşan semboller(G) ile gösterilirler

    4. Sayfa
    COO-H3N+ – C – HR-Amino Asit (AA)•Protein yapısına katılan tüm AA’ler : “-AMİNO ASİTLER” •Aynı karbon ()’a bağlı COOH ve NH2 grubuna sahiptirler• Proteinlerin temel yapısını oluştururlar • Doğada : ~ 300 AA • Protein yapısında : Sadece 20 AAAMİNO ASİTLERstyle.visibilityppt_y

    5. Sayfa
    AMİNO ASİTLERR grubunun -yapısı -büyüklüğü -elektrik yükü A Alerin hidrofilik/hidrofobik (polar / nonpolar) özellikleri özellik kazanmalarına neden olurSudaki çözünürlüklerini etkilerR:Yan zincir (, , , , ): -C’a bağlanma sırasına göre adlandırılırlarAAler, R’ye göre birbirlerinden farklılaşırlar style.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilitystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_ystyle.visibilityppt_xppt_y

    6. Sayfa
    AMİNO ASİTLERİN SINIFLANDIRILMASIProtein yapısına giren amino asitler: Standart (primer, normal)Standart olmayan amino asitler: - Modifiye amino asitler -Protein yapısına girmeyenler

    7. Sayfa
    STANDART AMİNO ASİTLERİN SINIFLANDIRILMASIStandart 20 amino asitYan zincir (R) in özelliğine göre, farklı şekillerde sınıflandırılabilirler: • Polarite: hidrofobik / hidrofilik veya yüklü • Yük: pozitif veya negatif • Kimyasal özellik:fonksiyonel gruplar • Yapı:alifatik, aromatik veya heterosiklik style.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibility

    8. Sayfa
    STANDART AMİNO ASİTLERİN SINIFLANDIRILMASI•Nonpolar, alifatik Zincirli-hidrofobik-Aler•Aromatik Zincirli - hidrofobik -AAler•Yan Zincirinde Hidroksil Grubu Taşıyanlar•Yan Zincirinde Tiyol Grubu Taşıyanlar• Asidik (Negatif Yüklü) Yan Zincirli Amino asitler ve Amidleri •Bazik ( Pozitif Yüklü ) Yan Zincirli Amino Asitlerstyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_y

    9. Sayfa
    ALİFATİK ZİNCİRLİ AMİNO ASİTLERDallanmış zincirliSiklik ? 1- Glisin ( GLY) ( G)2-Alanin ( ALA) (A) 3- Valin ( VAL) (V) 4- Lösin ( LEU) ( L) 5- İzolösin ( ILE) (I)6-Prolin ( PRO) (P)style.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilityppt_y

    10. Sayfa
    GLİSİN (Gly) ( -Amino asetik asit)H3N+ – C – HCOO-HALİFATİK ZİNCİRLİ AMİNO ASİTLERCOO-H3N+ – C – HCH3ALANİN (Ala) (-Amino propiyonik asit)nitrojenhidrojencarbonoksijenstyle.visibilityppt_xppt_y

    11. Sayfa
    Glisin (Gly) G• Protein yapılarının oluşmasında önemi büyüktürH3N+ – C– HCOO-HGLİSİN (Gly)Tüm AA ler içinde en küçük ve çok yönlü olan Glisin,• Proteine yapısal fleksibilite kazandırır style.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_y

    12. Sayfa
    ALİFATİK ZİNCİRLİ AMİNO ASİTLERCH3 CH3 H3N+ – C – HCOO-CHVALİN (Val)(-Amino izovalerik asit) H3N+ – C – HCOO-H –C – CH3CH2CH3İZOLÖSİN (Ile) (-Amino, -metilvalerik asit) H3N+ – C – HCOO-CH2CHCH3 CH3LÖSİN (Leu)(-Amino izokaproik asit)Dallanmış zincirli amino asitlerstyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilitystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_y

    13. Sayfa
    ALİFATİK ZİNCİRLİ AMİNO ASİTLERGlisinAlanin ValinLösin İzolösinGlisinAlanin ValinLösinİzolösin sıralamasına göre R grubu gittikçe büyüdüğünden, AAler daha çok hidrofobik özellik kazanır Hidrofobik A.A. ler protein yapısı içerisinde, su ile temas etmeyecekleri bir ortamda bulunurlarstyle.visibilitystyle.visibilityppt_xppt_y

    14. Sayfa
    -Yan zincirin nitrojen atomuyla kovalent bağ yaptığı siklik yapıda bir amino asittir - Siklik olmasına rağmen, alifatik özelliktedir Prolin (Pro) Pİmino asit ?-Glisine zıt olarak, protein yapısında bulunduğu yerde, yapısal fleksibiliteyi azaltır  Protein yapısında katı bir düzenleme sağlar C – HCOO-CH2H2N+H2CCH2style.visibility

    15. Sayfa
    AROMATİK ZİNCİRLİ AMİNO ASİTLER 7- Fenilalanin ( PHE) ( F)8- Tirozin ( TYR) (Y) 9- Triptofan ( TRP) (W) style.visibilitystyle.visibilitystyle.visibility

    16. Sayfa
    COO-H3N+ – C – HCH2 FENİLALANİN (Phe) F( -Amino -fenilpropiyonik asit)TİROZİN (Tyr) Y (-Amino -hidroksifenil propiyonik asit)AROMATİK ZİNCİRLİ AMİNO ASİTLERCOO-H3N+ – C – HCH2NHTRİPTOFAN(Trp) W(-Amino -indolpropiyonik asit)COO-H3N+ – C – HCH2OHstyle.visibilityppt_xppt_y

    17. Sayfa
    AROMATİK ZİNCİRLİ AMİNO ASİTLERFenilalanin, Tirozin,Triptofan hidrofobik interaksiyonlarTyr - OH grubu  hidrojen bağları yapar  alkali pH’da asit özellik gösterir Tyr  OH grubuTrp İndol-N atomu Phe’e göre, daha polarstyle.visibility

    18. Sayfa
    YAN ZİNCİRİNDE HİDROKSİL GRUBU TAŞIYAN AMİNO ASİTLER10- Serin (SER) S11- Treonin (THR) T 12- Sistein (CYS) C13- Metiyonin (MET) MYAN ZİNCİRİNDE TİYOL GRUBU TAŞIYAN AMİNO ASİTLERstyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilityppt_xppt_y

    19. Sayfa
    YAN ZİNCİRİNDE HİDROKSİL GRUBU TAŞIYAN AMİNO ASİTLERSERİN (Ser) S( -Amino - hidroksi propiyonik asit)H3N+ – C – HCOO- CH2 OHTREONİN (Thr) T(-Amino - hidroksi bütirik asit)H3N+ – C – HCOO- CH - OH CH3style.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_y

    20. Sayfa
    YAN ZİNCİRİNDE TİYOL GRUBU TAŞIYAN AMİNO ASİTLERSİSTEİN (Cys) C(- Amino -tiyopropiyonik asit)H3N+ – C – HCOO- CH2 SHMETİYONİN (Met) M(- Amino - metiltiyobütirik asit)H3N+ – C – HCOO- CH2 CH2 S - CH3style.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_y

    21. Sayfa
    YAN ZİNCİRİNDE HİDROKSİL // TİYOL GRUBU TAŞIYAN AMİNO ASİTLERMetiyonin - SH grubu,Metil grubuyla bloke olduğundan, tamamen hidrofobik özelliktedir Serin ve Treonin •Alifatik analoglarına göre, zayıf polar özellik gösteren yan zincirleri nedeniyle, daha hidrofilik özelliktedirler• Hidrojen bağı yaparlarstyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibility

    22. Sayfa
    Sistein (Cys) C• Disülfid Bağ Oluşumu:Sistein yan zincirleriSİSTİNoksidoredüksiyon• Sistein-SH grubu, Tyr-OH kadar asidik  yüksek pH değerlerinde iyonize olur• Sistein-SH grubu: zayıf polar özellik hidrofilikstyle.visibilityppt_xppt_y

    23. Sayfa
    Sistein Sistein SİSTİNdisülfid bağıDisülfid Bağ Oluşumu

    24. Sayfa
    SİSTİN • Disülfid (kovalent) bağı içerir • Dimerik bir amino asit • Doğal 20 AA içinde değil • Post-translasyonal modifikasyonla oluşur: MODİFİYE AMİNO ASİT • Protein zincirinde oluşan disülfid bağları, yapıyı stabilize eder• Protein yapılarının oluşmasında önemli rol oynarstyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibility

    25. Sayfa
    14- Aspartik Asit (ASP) (D)15- Asparajin(ASN) (N)16- Glutamik Asit (GLU) (E) 17-Glutamin ( GLN) (Q) ASİDİK YAN ZİNCİRLİ AMİNO ASİTLER VE AMİDLERİstyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibility

    26. Sayfa
    ASİDİK (NEGATİF YÜKLÜ) YAN ZİNCİRLİ AMİNO ASİTLER VE AMİDLERİASPARAJİN(Asn) NH3N+ – C – HCOO- CH2 H2N – C =OASPARTİK ASİT (Asp) D (- Amino süksinik asit)H3N+ – C – HCOO- CH2 COO-style.visibilityppt_xppt_y

    27. Sayfa
    ASİDİK (NEGATİF YÜKLÜ) YAN ZİNCİRLİ AMİNO ASİTLER VE AMİDLERİGLUTAMİN (Gln) Q H3N+ – C – HCOO- CH2 CH2H2N – C=OGLUTAMİK ASİT (Glu) E(- Amino glutarik asit) H3N+ – C – HCOO- CH2 CH2 COO-

    28. Sayfa
    ASİDİK YAN ZİNCİRLİ AMİNO ASİTLER Aspartat ve Glutamat • Sahip oldukları 2.COOH grubu nedeniyle, pH 7.0’de net negatif yüke sahiptirler(Asidik amino asitler)  Hidrofilik • Protein yapısında da negatif yüklü olarak bulunurlar

    29. Sayfa
    Asparajin ve Glutamin• Yan zincirlerinde yük taşımazlar • Fakat amid grupları nedeniyle polar özellik gösterirler ASİDİK YAN ZİNCİRLİ AMİNO ASİTLERİN AMİDLERİ

    30. Sayfa
    BAZİK ( POZİTİF YÜKLÜ ) YAN ZİNCİRLİ AMİNO ASİTLER 18- Histidin (HİS) H19- Arginin (ARG) R20- Lizin (LYS) Kstyle.visibilitystyle.visibilitystyle.visibility

    31. Sayfa
    BAZİK ( POZİTİF YÜKLÜ ) YAN ZİNCİRLİ AMİNO ASİTLER CH2 CH2 CH2 NH C = +NH2 NH2 H3N+ – C – HCOO-ARGİNİN (Arg) R( -Amino -guanido valerik asit) H3N+– C – HCOO- CH2+NH N HHİSTİDİN (His) H (-Amino -midazolpropiyonik asit)H3N+ – C – HCOO- CH2 CH2 CH2 CH2 +NH3 LİZİN (Lys) K( ,-diamino kaproik asit)guanidostyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_y

    32. Sayfa
    BAZİK YAN ZİNCİRLİ AMİNO ASİTLER Histidin, Arjinin ve Lizin • Arg ve Lys, Histidin’e göre, daha bazikSahip oldukları 2.amino grubu nedeniyle pH 7.0’de net pozitif yüke sahiptirler (Bazik amino asitler)  Hidrofilik• Protein yapısında da pozitif yüklü olarak bulunurlar

    33. Sayfa
    -• Polariteleri nedeniyle, proteinin dış yüzeyinde bulunmaya meyillidirler • İyonik ve Hidrojen bağı oluşumuna katılırlarAsidik amino asitler ve amidleri ile Bazik amino asitler

    34. Sayfa
    POLARİTELERİNE GÖRE SINIFLANDIRMALösin ProlinİzolösinValinAlaninGlisinAsparajin GlutaminHistidinArjinin Lizin AspartatGlutamatNon-polar AAlerPolar AAlerYüksüzYüklüSerin TreoninTriptofanFenilalaninTirozinSisteinMetiyoninstyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_y

    35. Sayfa
    Yüklü ve polar gruplar su ilehidrojen bağı yaparlarNonpolar R grubu: proteinin iç kısmındaYüklü/polar R grubu: proteinin dış yüzündeG=negatifR grup+H20R grupH20+++++++style.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_wppt_hstyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_y

    36. Sayfa
    STANDART AMİNO ASİTLER Besin değerlerine göre 2 gruba ayrılırlar•Esansiyel amino asitler: Maksimum büyümeyi sağlamak için organizmada yeterli miktarda sentezlenmeyen ve diyetle organizmaya alınması gereken amino asitler •Esansiyel olmayan amino asitler: Organizmada sentezlenen amino asitler

    37. Sayfa
    Esansiyel amino asitler•Valin (Val)•Metiyonin (Met)•Lösin (Leu)•Treonin (Thr)•İzolösin (Ile)•Histidin (His)*•Fenilalanin (Phe)•Arginin (Arg)*•Triptofan (Trp)• Lizin (Lys)*Yarı esansiyel (çocuklar için)style.visibilityppt_xppt_y

    38. Sayfa
    1-Modifiye amino asitler 2-Protein yapısına girmeyenlerSTANDART OLMAYAN AMİNO ASİTLER•Protein yapısına girdikten sonra yapıları değişen (post-transyonal modifikasyon) standart AAler • Doğal olarak serbest halde bulunmazlar• Organizmada çeşitli biyolojikFonksiyonlara sahip olan AA’lerstyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilitystyle.visibilityppt_xppt_y

    39. Sayfa
    Modifiye amino asitlerStandartAA Modifiye AABulunduğu proteinProlin4-OH-prolin KollajenLizin5-OH-Lizin Kollajen 4 lizin DesmozinElastinLizin6-N-metil lizin Miyozin(Kas proteini) ArgininN-MetilargininNükleoproteinHistidin3-MetilhistidinBir çok enzim, kas proteiniBağ dokusu proteinistyle.visibilityppt_xppt_y

    40. Sayfa
    Modifiye amino asitler Kazein, bir çok enzim o-FosfoserinSerin Enzim(glutatyon peroksidaz)SelenosisteinSerinBir çok enzimAsetilserinSerinProtrombin (Koagülasyon )-karboksiglutamatGlutamatBulunduğu protein Modifiye AAStandart AA

    41. Sayfa
    Modifiye amino asitlerstyle.visibilityppt_xppt_y

    42. Sayfa
    -Aminoizobutirik Asit Tiroksin(T4)Tetraiyodotironin Sarkozin Homoserin Sitrüllin Ornitin TaurinDihidroksifenilalanin(DOPA) (GluGABA) -Amino bütirik asit(GABA) Pantotenik asitin bileşeni Bazı dipeptid yapıları ß-AlaninBiyolojik fonksiyonAmino AsitNörotransmitterÜre sentezinde ara ürünAA metabolizmasında ara ürünTiroid hormonuPirimidin yıkım ürünü(idrar)Protein yapısına girmeyen AAlerstyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_ystyle.visibilityppt_xppt_y

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.