Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Tarih
  • 8 yıl önce
  • 1 Cevap

Atatürkün devlet oluşumu anlayışına göre aşa.öğelerden hangisi devlet oluşumunda yer almaz?

a)politik örgütlenme
b)sanayi
c)millet
d)egemenlik
e)ülke

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2015-05-26 09:12:57

    Cevap : Bana göre cevap : A şıkkıdır.

    Atatürk devletin tanımını şu şekilde ifade etmektedir;

    Devlet dendiği zaman, her şeyden önce bir insan topluluğu, bir milletin varlığı anlaşılır. Bundan sonra bir insan topluluğunun coğrafi sınırlarla belirlenmiş bir arazide yerleşmiş olduğu (ülke) görülür.. Keza bir milletin tümünün, her çeşit hürriyeti, yani kendi topraklarında dıştan hiçbir müdahale olmaksızın, hür ve bağımsız yaşaması (egemenlik) ve çalışması lazımdır. İşte, devlet gerek kişilerin hürriyetini sağlamak için millet üzerinde bir nüfuza ve gerek millet ve memleketin bağımsızlığını koruyabilmek için kendine özgü bir nüfuz ve kuvvete sahip olmalıdır.”

    Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuşu gerçek anlamda bir devlet kurma hareketidir. Bu devlet anlayışının temelinde ise milli egemenlik yani; devlet sınırları dışındaki başka hiçbir güçten emir almayan ve devlet içindeki bütün diğer güçlere emir verebilen bir üstün buyurma kudreti yatmaktadır.

    Atatürk’ün kurduğu ve bizlere emanet ettiği Türk Devleti; cumhuriyetçi, milliyetçi, halkçı, devletçi, laik ve inkılâpçıdır. Bu nitelikler aynı zamanda Türk Devletinin dayandığı temel esaslardır. Bu esaslar kapsamında Türk Devleti;
    Cumhuriyetin, milli egemenlik idealini en iyi ve güvenilir şekilde temsil eden ve uygulayan devlet şekli olduğuna inanmıştır.
    Türk toplumunun özel karakterini ve başlı başına bağımsız olma kimliğini korumayı esas sayar.
    İrade ve egemenliğin kaynağı olarak milleti görür.
    Kanunlar önünde herkesi kesin bir şekilde eşit kabul eder ve hiçbir sınıfa, zümreye, kişiye ya da aileye ayrıcalık tanımaz.
    Özel çalışma ve teşebbüsü esas tutmakla birlikte milletin genel ve yüksek menfaatlerinin gerektirdiği özellikle ekonomik işlerde devletin doğrudan doğruya ilgilenmesini öngörür.
    Dini anlayış ve fikirleri devlet ve dünya işlerinden ayrı tutmayı milletimizin çağdaş ilerlemesinde başlıca başarı nedeni olarak görür.
    Yurttaşlarının kişisel ve sosyal hürriyetlerini, eşitliği, dokunulmazlığı ve mülkiyet haklarını saklı tutar.

    Atatürk’e göre, Cumhuriyet Türkiye’si devletinin temel gerekçesi vatanı ve dolayısıyla milleti, dış ve iç düşmanlardan korumaktır. Böylece yeni kurulan devletin en önemli özelliklerinden biri, bu devletin kişi, zümre ya da sınıf devleti olmayıp “halkın devleti” olmasıdır.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.