Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Belgelerin saklanma süresi

Belgelerin saklanma süresi sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2021-05-28 04:03:18

    Cevap :

    Türk Ticaret Kanunu’nun yukarıya çıkartılan belgelerin Saklanması, saklama süresi başlıklı 82. Maddesi hükümlerine göre:

    Her Tacir;

    Ticari defterlerini, envanterleri, açılış bilançolarını, ara bilançolarını, finansal tablolarını, yıllık faaliyet raporlarını, topluluk finansal tablolarını ve yıllık faaliyet raporlarını ve bu belgelerin anlaşılabilirliğini kolaylaştıracak çalışma talimatları ile diğer organizasyon belgelerini,

    Alınan ticari mektupları,

    Gönderilen ticari mektupların suretlerini,

    64’üncü maddenin birinci fıkrasına göre yapılan kayıtların dayandığı ticari defterlerini,

    Ticari defterlere son kaydın yapıldığı, envanterin çıkarıldığı, ara bilançonun düzenlendiği, yılsonu finansal tablolarının hazırlandığı ve konsolide finansal tabloların hazırlandığı, ticari yazışmaların yapıldığı veya muhasebe belgelerinin oluştuğu takvim yılının bitişinden itibaren 10 yıl müddetle saklamakla yükümlü bulunmaktadır.

    Gene aynı maddede söz konusu belgelerin saklanma süresi içinde zıyaa uğraması halinde yapılması gerekenlerde hüküm altına alınmıştır.

    Buna göre;

    Bir tacirin saklamakla yükümlü olduğu defterlerin ve belgelerin; yangın, su baskını veya yer sarsıntısı gibi bir afet veya hırsızlık sebebiyle ve kanuni saklama süresi içinde zıyaa uğraması halinde;  tacir zıyaı öğrendiği tarihten itibaren onbeş gün içinde ticari işletmesinin bulunduğu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge (Zayi Belgesi) verilmesini isteyebilir.  Burada dikkat edilmesi gereken nokta kanun maddesinde belirtilen 15 günlük sürenin hak düşürücü süre olduğudur.

    Ayrıca:

    1. Gerçek kişi olan tacirin ölümü hâlinde mirasçıları,
    2. Gerçek kişi olan tacirin ticareti terk etmesi hâlinde kendisi, söz konusu belgeleri 10 yıl süre ile saklamak zorunluluğundadır.
    3. Mirasın resmî tasfiyesi hâlinde,
    4. Tüzel kişiliğin sona ermesi (Tüzel kişiliğin tasfiyesi)  halinde ise söz konusu belgeler on yıl süreyle sulh mahkemesi tarafından saklanır.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.