Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Belirli nitelikleri ya da markaları nedeniyle tüketicilerin satın almak için özel çaba harcamaktan çekinmedikleri tüketim malı

Belirli nitelikleri ya da markaları nedeniyle tüketicilerin satın almak için özel çaba harcamaktan çekinmedikleri tüketim malı

Bu soruya 3 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2021-01-13 15:55:21

    Cevap :
    Tüketicilerin genelde sıklıkla satın aldıkları ve satın alma sürecinde pek çaba harcamadıkları ürünler kolayda mallar olarak isimlendirilmektedir. Bu ürünler çoğunlukla düşük fiyatlı olup, küçük miktarlarda satın alınırlar. Beğenmeli mallar tüketicilerin kalite, fiyat, tarz ve ürünün uygunluğu gibi konularda dikkatli şekilde karşılastırma yaptığı ürünlerdir. Modaya konu olan mallar genelde bu sınıfta toplanmışlardır.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2021-01-13 15:17:39

    Cevap : Özellikli mallar ise tüketicilerin araştırma ve satın alma süreçlerinde özel bir çaba göstermeyi ve fazladan zaman harcamayı göze aldıkları ürünlerdir. Yüksek fiyatlı olan bu malları satın alırken tüketiciler çoğunlukla karşılaştırma yapmazlar (Hundekar vd., 2010, s.63-65; Kerin vd., 2006, s.264)

    Özellikli mallar: “Nerede satılırsa satılsın, fiyatı ne olursa olsun satın almak istediğiniz ve nadiren satın aldığınız bir ürün düşününüz. Örneğin; orijinal parfüm, özel bir cep telefonu, pırlanta yüzük gibi.”
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2021-01-13 16:00:02

    Cevap :

    Kolayda Mallar:

    Tüketicilerin az çaba sarf ederek satın almaya niyetli oldukları, genelde diğer ürünlere göre daha sık satın alınan, göreli olarak daha düşük fiyatlara sahip ürün grubudur. Tüketiciler kolayda malları satın almadan önce genelde herhangi bir plan yapmamakta, ayrıca bu ürünleri düzenli olarak satın almaktadırlar (Kotler and Armstrong, 2008: 221; McDaniel vd., 2007: 262; Harrell, 2002: 266).

    Kolayda malların satın alınma sürecinde tüketicilerin algıladığı risk düşüktür (Avlonitis, 2000: 331). Birçok kaynakta (Kerin vd., 2003: 270; Harrell, 2002: 266; Schoell and Guiltinan, 1995: 261) satın alma sıklığı, kolayda malların özelliği olarak belirtilmesine karşın Sommers ve diğ., (1992: 256), bu özelliğin kolayda mallar sınıfına giren bazı ürünler için geçerli olmadığını vurgulamaktadırlar. Nitekim noel ağaçları, anneler günü kartları gibi ürünlerin yılda bir kez satın alınmalarına karşı kolayda mallar sınıfına ait olduklarını belirtmektedirler. Diğer yandan Murphy ve Enis (1986) de, geliştirdikleri geniş kapsamlı tanımda satın alınma sıklığını bir değişken olarak kullanmamışlardır.

    Sonuç olarak bu boyutta vurgulanmak istenen noktanın, kolayda mallar için beğenmeli ve özellikli mallara göre ‘daha sık satın alınma’ olduğu kabul edilebilir.

    Harrell’e (2002: 262) göre kolayda mallar için marka kavramı önemlidir, çünkü tüketiciler satın alma süreci için çok vakit harcamak istememektedirler. Bu ürün grubu için tüketiciler markaya sadık olma eğilimindedirler; ancak, aradıkları markayı bulamadıklarında alternatif markaya da yönelebilmektedirler. Kolayda mallar üç başlık altında incelenmektedir (Kotler, 2003: 411; Tek, 1999: 344; Schoell and Guiltinan, 1995: 261). Sıradan (rutin) mallar gündelik, her zaman alınan, tüketicilerin rastgele almaya alışkın oldukları ürünlerdir. Ekmek, süt, ketçap, otobüs taşımacılığı, diş macunu bu tür ürünlere örnek gösterilmektedir. Genelde bu grupta yer alan ürünlerin satın alma kararları programlı karar verme yöntemlerine göre verilmektedir. Dürtüsel (içtepisel) mallar, tamamıyla plansız olarak satın alınan ürünlerdir.

    Tüketici bu tür mallara, çoğunlukla karşılaştığı anda istek duymakta; bu ürünleri aramak için ise herhangi bir kaynak harcamamaktadır. Şekerleme ürünleri ve bazı
    dergiler bu sınıfta yer almaktadır. Acil mallar, ortaya çıkan ihtiyacın acilen tatmin edilmesi gereken durumlarda kullanılan ürünlerdir. Başka bir deyişle, elde edilmesine durum gereği yüksek ihtiyaç duyulan ürünlerdir. Örneğin şemsiye, silecek suyu, kar küreği gibi ürünler bu sınıfta yer almaktadır.

    Tüketiciler bu tür ürünleri satın alırken, diğer kolayda mallar gibi fiyat-kalite karşılaştırması yapmazlar, ancak bunun yanında ihtiyacın acilen giderilmesi gerektiğinden, fiyata karşı daha az duyarlı oldukları söylenebilir. Harrell (2002: 265), acil malları klasik sınıflandırmada ilave bir grup olarak değerlendirmiş ve kolayda, beğenmeli, özellikli, aranmayan malların yanında beşinci sınıf olarak yer vermiştir.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.