Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Bir başkan ve konusunda uzman en az üç en fazla beş konuşmacının katıldığı sözlü bir etkinliktir

bir başkan ve konusunda uzman en az üç en fazla beş konuşmacının katıldığı sözlü bir etkinliktir bu etkinliğin adı nedir?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2020-06-19 05:39:33

    Cevap : Bir başkan ve konusunda uzman en az üç en fazla beş konuşmacının katıldığı sözlü etkinliklere AÇIK OTURUM denilir.

    SÖZLÜKTE AÇIK OTURUM NEDİR
    Toplumu yakından ilgilendiren herhangi bir güncel olayın, bir ülke sorununun, bilim, sanat ve politikayla ilgili önemli bir konunun uzman kişiler tarafından seçkin dinleyiciler önünde tartışılmasına "açık oturum" denir. Açık Oturum, panel ve forum karışımı bir özellik gösterir.

    Konusu önceden belirlenen ve bir başkan tarafından yönetilen açık oturumlar; büyük bir salonda kalabalık bir dinleyici, geniş halk kitleleri önünde yapılabileceği gibi radyo ve televizyon gibi görsel- işitsel iletişim araçlarıyla da yapılabilir. Hatta gazete veya dergi gibi yayın araçlarıyla da yapılabilir.

    Günümüzde "popülizm" ve "reyting" gibi kaygılarla seçilen güncel ve toplumsal konuların tartışıldığı televizyon programlan geniş halk kitlelerince ilgiyle izlenmektedir; ancak açık oturumun asıl amacı, seçilen konu üzerinde kamuoyunu çeşitli yönden aydınlatmaktır. Bunun için konuşmacıların değişik görüşe sahip kişilerden seçilmesine özen gösterilir. Çünkü, aynı konu hakkında farklı kişilerin değişik görüşleri, dinleyicilerin konuya daha geniş bir açıdan bakabilmelerine ve değerlendirmelerine imkân sağlar. Böylece toplantıya katılan dinleyiciler, değişik görüşlerle bilgilendirilmiş olur.

    Toplumu ilgilendiren, özellikle güncel konuların tartışıldığı açık oturumlar; demokratik düşüncenin var olduğu, söz özgürlüğünün bulunduğu ülkelerde gerçekleştirilir. Baskıcı, güdümlü ve bağımlı rejimlerde açık oturum yapılmaz. Bu tür yönetimlerdeki açık oturumlar yanlı ve güdümlüdür. Oysa, özgür bir ortamda kurallarına uygun bir biçimde gerçekleştirilen açık oturumlar sayesinde vatandaşa sorunlar anlatılır ve onların bilinçlendirilmesi amaçlanır. Sonuçta çeşitli sorunlar açıklığa kavuşur ve sorunlara çözüm yolları aranır.

    En az üç, en çok beş kişinin konuşmacı olarak katıldığı açık oturumun süresi 40 - 90 dakikadır. Açık oturumlara uzmanlar, sanatçılar, fikir adamları ve devlet yetkilileri katılabildikleri gibi her gruptan meslek temsilcileri de konuşmacı olarak katılabilirler. Açık oturum, başkanın konuyu ana hatlarıyla dinleyicilere anlatması ve konuşmacıları teker teker tanıtmasıyla başlar. Başkanın bu tanıtımından sonra konuşmacılar, konuyla ilgili düşünce ve görüşlerini sırasıyla açıklar.

    Açık oturumların başarılı olabilmesi için, başkan ve konuşmacıların bazı özelliklere sahip olması gerekir. Ayrıca başkan yönetimi esnasında, konuşmacılar ise konuşma süresinde bazı kurallara uymak zorundadır.

    Başkanla İlgili Hususlar:
    1. Başkan; açık oturuma uyum gösterebilen, dinleyicilere saygılı olan, konu hakkında yeterince bilgisi bulunan, konuşmacıların değişik eğilim ve gereksinimlerini çabucak anlayabilen, ortaya çıkan ani görüşleri açıklayabilen, dinleyicileri sıkmayan, olgun davranışlı bir kişi olmalıdır.
    2. Başkan, konuyu önceden iyice inceler ve gerekli bilgileri toplar.
    3. Açık oturumun planını yapar.
    4. Konuşmacılara eşit sürede konuşma olanağı sağlar ve konuşmacılara adil davranır.
    5. Başkan konuşmacılara 5 -10 dakika konuşma süresi tanır.
    6. Başkan, açık oturumun sonunda konuyu özetleyerek toplantıyı sonlandırır.
    Konuşmacılarla İlgili Hususlar:
    1. Konuşmacıların; konu ile ilgisi ve bilgisi olan, konuşma yeteneğine sahip kişilerden seçilmesine özen gösterilir.
    2. Konuşmacılar, sabırlı, uyumlu, dinlemesini bilen, eleştirmeyi ve eleştirilmeyi hoş karşılayan kişilerden seçilir.
    3. Konuşmacının sözü kesilmez, başkan söz hakkı verilmeden konuşulmaz.
    4. Konuşmacı; konuşmasını akıcı, canlı ve anlaşılır bir dille yapar.
    5. Her konuşmacı, kişisel bakış açısına göre konu ile ilgili düşüncelerini açıklar.
    6. Katılımcılar, diğer uzmanların konuşmalarını dikkatlice dinler ve gerekli notları alır, Konuşmacı, yeri geldiğinde bu notlardan da yararlanarak kendi haklılığını ve doğruluğunu savunur.
    7. Konuşmacı; karşı görüşlerin bilimsel ve yanlış yönlerini kaba, kırıcı ve küçümseyici tavırdan uzak, açık ve kanıtlayıcı bir nitelikte belirtir.
    8. Konuşmacılar birbirine soru sorabilir, birbirini eleştirebilir. Ancak, bu tür konuşmalarda kişileştirilmeye yer verilmez.
    Açık oturumlar, yalnızca yukarıda andığımız ortamlarda veya iletişim araçlarında gerçekleştirilmez. İstenirse yüksek öğrenimde veya lisede hatta ilköğretimde bile gerçekleştirilebilir. Yeter ki, uygun ortam ile onu uygulayabilecek bilgili, yetkili kişiler ve kitleler bulunabilsin.

    Üniversitelerde çeşitli öğrenci örgütleri ve öğrenci konseyleri; kendilerini, alanlarını ve ülkeyi ilgilendiren çeşitli konularda açık oturum düzenleyebilir. Böylece üniversite öğrencisi, hem kendi sorununa sahip çıkar hem de ülke sorununun çözümünde söz sahibi olur.

    Liselerde de açık oturum düzenlenebilir. Bunun için öncelikle lise öğrencilerinin sorunlarıyla ilgili bir konu seçilir. Söz gelimi "öğrenci başarısızlıkları", "liselerde ödev sorunu", "üniversite hazırlık kursları", "lise öğrencisinin sosyoekonomik sorunları" vb. konular seçilebilir. Liselerdeki bu tür açık oturumlar sınıf içi veya okul düzeyinde gerçekleştirilebilir.

    Şurası unutulmamalı ki, açık oturum, bir yarışma değildir. Önceden belirlenen bir konuda amaca ulaşmaktan çok, dinleyicileri bilgilendirmek ve aydınlatmaktır.

    Bazı açık oturum konuları:
    1. Öğrencilerin başarısızlık nedenleri,
    2. Ana dilimizi öğrendik mi öğrenemedik mi?


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Tugcedogus

    • 2020-06-19 05:39:33

    Cevap :
    Sözlükte AÇIK OTURUM Nedir:
    Özet: Toplumu yakından ilgilendiren güncel bir konunun değişik görüşlerdeki uzman kişiler tarafından seçkin bir izleyici önünde tartışılmasıdır. Açık oturumda, değişik görüşlerin eşit oranda temsil edilmesi temel ilkedir, tartışmayı bir başkan yönetir. Başkan konuyu belirler, konuşmacıları tanıtır, sonra konuşmacılara sırasıyla söz verir. Konuşmacılar birbirlerini dikkatle dinler, gerekirse not alırlar. Başkan genellikle yapılan konuşmaları oturumun sonunda toparlayıp özetler.
    Kısa Kısa Açık oturum : Geniş halk kitlelerini ilgilendiren bir konunun, uzmanlarınca bir başkan yönetiminde dinleyici grubu önünde tartışıldığı konuşmalara açık oturum denir. Açık oturum, büyük bir salonda dinleyiciler önünde yapılabileceği gibi stüdyoya davet edilen dinleyiciler önünde veya dinleyici grubu olmadan da radyoda ya da televizyonda yapılabilir. Konuşmacı sayısının üç veya beş kişi olarak tespit edildiği açık oturumlarda başkan önce konuyu açıklar, sonra konuşmacıları tanıtır ve sırayla söz verir. Başkanın konu hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Başkan, sırasıyla ve dönüşümlü olarak konuşmacılara sorular yöneltir, gerektiğinde kısa bir değerlendirme yapar. Tartışma boyunca tarafsız olmak, konuşmacılara verilen süreyi dengeli bir şekilde ayarlamak, tartışma kurallarının dışına çıkılmasını engellemek başkanın görevleri arasındadır. Açık oturumun süresi konuya göre ayarlanmalıdır.

    Açık oturum Nedir


    Konusunda uzman kişilerin bir masa çevresinde toplanarak tartışmasına Açık Oturum denir. Açık oturumda tartışılacak konu, toplumun tümünü ya da bir bölümünü ilgilendirmelidir. Açık oturum; bir salonda izleyici önünde ya da televizyon ve radyoda dinleyici önünde yapılmaktadır. Açık oturumda izleyicilerin sorularını almak ve cevaplamak da mümkündür. Bu takdirde açık oturum, "forum" a dönüşmektedir. Televizyon ve radyodan tartışmayı izleyen kişiler, açık oturuma telefon sorularıyla katılabilir. Açık oturum bir "başkan" tarafından yönetilir. Konunun ortaya atılması, giriş konuşmasının yapılması, soruların düzenli olarak sorulması vb. durumlar başkanın idaresinde yapılır. Bu nedenle, başkan, açık oturumdan önce plân yapmak zorundadır. Ayrıca, başkan; tartışma sırasında meydana gelebilecek tatsız ve çirkin saldırıları da önlemelidir. Oturum sonunda ise, ortaya çıkan karşıt ya da aynı düşünceleri özetleyerek oturumun genel değerlendirmesini yapmalıdır. Bu nedenle başkan, açık oturumun temel ögesidir. Açık oturumda bir yarışma havası yoktur. Başkan, konuyu belirtir, konuşmacıları tanıtır. Ele alınan konu ile ilgili bilgileri verir. Sonra konuşmacılara ara ile sorular yöneltir. Konuşmacılar da görüşlerini belirtirler. Gerekli bilgileri verirler. Bu arada diğer konuşmacılar da konuşmakta olanın sözlerini özenle dinleyip, gerekli notu alırlar. Gerekirse, konuşmacının bazı görüşlerine katılmadıklarını nedenleri ile birlikte belirtirler. Oturuma katılacak kişilerin konularında iyi hazırlanmış olmaları açık oturumun kalitesini artırır. Ayrıca, konuşmacıların diğer konuşmacılar ve izleyiciler karşısında saygılı olmaları da çok önemlidir.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz







    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.