Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Çocuklarda c vitamin takviyesi

Bu soruya açıklama yazılmamış..

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    foodengineer

    • 2021-07-11 13:59:55

    Cevap : C Vitamini Nedir sorusunun cevabı

    Aynı zamanda askorbik asit olarak bilinen C vitamini, insan vücudunun, kan damarları, kıkırdakları, kasları ve kemiklerde bulunan kollajen proteini oluşturmak için ihtiyaç duyduğu bir vitamin türüdür.

    C vitamini dokuların oluşturulmasının yanı sıra vücudunun çeşitli yaralanmalardan sonra iyileşme süreci için büyük bir öneme sahiptir. Askorbik asit bir monosakkarit türüdür ve hemen bütün canlı dokularında bulunur. C vitamini, serbest radikaller olarak adlandırılan zararlı moleküllerin yanı sıra toksik kimyasallar ve sigara dumanı gibi kirleticilerden kaynaklanan hasara karşı vücudu koruyabilen birkaç antioksidandan biridir.

    Vücutta oluşan kanser, kalp hastalığı ve artrit gibi sağlık sorunlarının gelişmesine katkıda bulunacağı için normal diyetle düzenli ve yeterli C vitamini alınması bu durumların önlenmesine yardımcı olur. Fazla C vitamini normal şartlar altında vücuttan doğrudan atılır ve depolanmaz. Bu nedenle normal şartlarda vücutta aşırı doz C vitamini birikmesi konusunda endişelenmeye gerek yoktur.

    Ancak her şart altında vücuda bir anda yüksek dozlarda C vitamini yüklenmesinden kaynaklanacak mide yanması, mide bulantısı, baş ağrısı, mide krampları ve diyare gibi olumsuz etkilerden kaçınmak için günde 2.000 miligramlık güvenli üst sınırı aşmamak önemlidir. Bu güvenli üst sınırın aşılması aynı zamanda böbrek taşı riskini artırabilir.

    Günlük C Vitamini İhtiyacı Nasıl Karşılanır?

    C vitamini en yaygın olarak narenciye ürünleri, çeşitli meyveler ve sebzelerde bulunur. Bunun yanı sıra kapsül halinde ve çiğnenebilir tabletler şeklinde ağızdan alınan takviyeler halinde de C vitamini almak mümkündür.

    Ancak tıp uzmanları antioksidan özellikleri için alınan takviye C vitamininin gıdalarda doğal olarak bulunan antioksidanlarla aynı derecede fayda sağlamadığını düşünmektedir.

    Suda çözünen vitaminlerin vücut içinde sağlıklı seviyelerde bulunmasını sağlamak için bu tür vitaminlere diyette sürekli olarak yer verilmelidir. C vitamini açısından zengin meyve ve sebzelerin uygun olanları iyice temizledikten sonra çiğ olarak yemek, kalanlarını da mümkün olduğu kadar az suyla pişirmek, suda çözünür vitaminlerin bir kısmının pişirme suyunda kaybolmasını engelleyecektir.

    Bireyler için normal beslenme yoluyla günlük alınması tavsiye edilen C vitamini miktarları aşağıda verilmiştir. Ancak bu miktarlara göre diyet belirlemeden önce doktora başvurulması tavsiye edilir.

    0 ila 6 ay arası çocuklar: günde 40 miligram
    7 ila 12 ay arası çocuklar: günde 50 miligram
    1 ila 3 yaş arası çocuklar: günde 15 miligram
    4 ila 8 yaş arası çocuklar: günde 25 miligram
    9 ila 13 yaş arası çocuklar: günde 45 miligram
    14 ila 18 yaş arası kadınlar: günde 65 miligram
    14 ila 18 yaş arası erkekler: günde 75 miligram
    19 yaş ve üzeri kadınlar: günde 75 miligram
    19 yaş ve üzeri erkekler: günde 90 miligram
    Hamile kadınlar: günde 80/85 miligram
    Emziren kadınlar: günde 115/120 miligram


    C Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

    Yapılan araştırmalara göre C vitamini açısından en zengin yiyeceklerin narenciye ürünleri, yeşilbiber, çilek, domates, brokoli, patates ve tatlı patates olduğu görülmüştür.

    Zengin C vitamini kaynakları arasında aynı zamanda koyu yapraklı yeşillikler, kavun, papaya, mango, karpuz, Brüksel lahanası, karnabahar, lahana, kırmızıbiber, ahududu, yaban mersini, kış kabağı ve ananas bulunduğu bilinmektedir.

    Çeşitli besinlerde bulunan ortalama C vitamini miktarı aşağıda verilmiştir.

    1 büyük dilim kavun: 59 mg (miligram)
    1 adet orta boy kivi: 70 mg
    1 adet orta boy portakal: 90 mg
    1 bardak domates suyu: 33 mg.
    1 bardak portakal suyu: 97 mg
    1 porsiyon pişmiş brokoli: 74 mg
    1/2 porsiyon (bardak) kırmızı biber, çiğ: 95 mg
    1/2 porsiyon (bardak) kırmızı lahana: 40 mg
    1/2 porsiyon (bardak) yeşil biber: 60 mg
    1/2 porsiyon (bardak) çilek: 49 mg
    1/2 porsiyon (bardak) pişmiş brüksel lahanası: 48 mg


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.