Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Cumhuriyet, Demokrasi ve Otoriter yönetim tarzlarını sınıf yönetim modelleri ile ilişkilendirerek açıklayınız.

Bu soruya açıklama yazılmamış..

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    esoes

    • 2021-01-30 18:04:23

    Cevap : Sınıf yönetimi, eğitim yönetiminin ilk ve temel basamağıdır. Eğitimin birincil amacı olan kalıcı davranış değişikliği kazandırma,
    öğrenci ile öğretmenin yüz yüze olduğu sınıfta başlar. Ayrıca program ve kaynaklar da sınıfın içindedir. Bu bakımdan eğitim yönetiminin kalitesi sınıf yönetiminin kalitesine bağlıdır.

    DEMOKRATİK SINIF YÖNETİMİ
    Öğretmen otorite sahibi olmalı, demokratik tutum takınmalıdır. Demokratik bir öğretmen, öğrencileri hem iç hem de dış araçları kullanarak güdülemeye çalışır. Yani, bir yandan öğrencilerin kendi kendilerini güdülemesini sağlarken, diğer yandan da ödüllendirme, karara katma ve insiyatif tanıma gibi yollarla, öğrencileri dıştan güdülemeye çalışır (Woolfolk ve Nicolich, 1980 ve
    Moore, 1989’dan akt: İpek, 1999). Başarısızlıkları cezalandırmak yerine, başarılar ödüllendirilir. Bedensel ceza uygulanmaz. Bedeni ceza uygulama yerine, istenilen davranışın kazandırılması veya istenmeyen davranışın azaltılması veya söndürülmesi
    (ortadan kaldırılması) için kanıt göstererek inandırma, mahrum bırakma gibi disiplin yöntemleri uygulanır (Kulaksızoğlu, 2001:119).
    Sınıfında her öğrencisine eşit davranan, öğrencisinin bireysel farklılığını bilen, sınıfta tatlı sert olan, öğrencisine asla dayak atmayan ve öğrencisini notla tehdit etmeyen öğretmen demokratik öğretmendir. Zamanı iyi kullanma ve öğrenciyi objektif olarak değerlendirme, demokratik öğretmende aranılan diğer iki özelliktir .

    OTORİTER SINIF YÖNETİMİ
    Otoriter sınıf yönetimi profilinde öğretmen öğrenci üzerindeki kontrol ve sınırlamalarıyla dikkat çekmektedir. Genel olarak otoriter sınıf yönetimi profili uygulanan sınıfın özellikleri şunlardır: (Kris, 1996; Hepburn, 1983; Moore, 1989’
    dan akt. Ekici, 2012)

    • Öğrencilere sık sık sıralarında düzenli oturmaları yönünde uyarılar yapılır. Sıralar, masalar genelde düzgündür. Genellikle öğrenciler dersin başında kendi sıralarında otururlar ve dersin sonuna kadar orada oturmak zorundadırlar.
    • Öğrencilere çok nadir olarak izin verilir ve geç kalanlara anlayış gösterilmez.
    • Öğrenciler, öğretmenin sözünü kesmemeleri, tartışmalara teşvik etmemeleri, öğrenmek veya iletişim becerileriyle ilgili pratik yapma şanslarının olmadığını bilmeleri gereklidir.
    • Güçlü disiplin sağlama ve eleştirisiz uyumlu öğrenciler tercih edilir. Kurallara yanlışlıkla uymayan öğrencilerin bu davranışı neden yaptıklarıyla değil davranışın sonucuyla ilgilenilir veya konu doğrudan disiplin kurulunda çözülmeye çalışılır. Öğrencilerin uyarıları ve kuralları takip etmeleri ve nedenini sormamaya çalışmaları gereklidir. • Olağanüstü durumlarda, öğrencilerin dikkatli olmaları gerektiğiyle ilgili olarak işaretler/ uyarılar verilmez.
    • Öğrencilere çok nadir olarak ödül/ motivasyon verilir.
    • Arazi gezileri gibi öğrenme aktiviteleri düzenlemek için hiç çaba gösterilmez. Çünkü bu tür faaliyetlerin sadece öğrencilerin öğrenmelerden uzaklaşmalarına neden olacağı düşünülmektedir.
    • Öğrencilerin gerekli tüm bilgileri sadece öğretmenden ve dersi dinleyerek öğrenecekleri düşünülmektedir.
    • Bu sınıftaki öğrenciler derse katılma isteği duymasalar bile yapılan aktivitelere gönüllü olarak katılmak zorunda olduklarını bilirler. Öğrencilere sadece neyi ne zaman yapmaları gerektiği söylenir.

    Otoriter sınıf yönetimi profiline sahip öğretmen sınıf adına tüm kararları kendi verir. Öğrencilerin düşüncelerini yeteri kadar önemsenmez ve öğrencilere sınıfla ilgili kararlarda söz hakkı verilmez. Öğrenciler, otoriter sınıf yönetimi profiline sahip öğretmenler hakkında genelde olumsuz bir kanıya sahiptirler. Kendilerine fırsat verilmediklerini düşünürler.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.