Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Dil becerisini diğer canlıların iletişim sisteminden ayıran temel özellikler

dil becerisini diğer canlıların iletişim sisteminden ayıran temel özellikler sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    BİLGİNİN IŞIĞI

    • 2021-05-04 20:49:07

    Cevap : Dil becerisini diğer canlıların iletişim sisteminden ayıran temel özellikler sorusunun cevabı:

    Dili Diğer İletişim Sistemlerinden Ayıran Özellikler 


    Doğada pek çok canlının birbiri ile iletişim kurduğu gözlenmektedir. Örneğin bal arıları özel bir dans aracılığı ile bal yapımı için en elverişli çiçek kaynaklarının bulunduğu yerle ilgili diğer arılara yön tarifinde bulunurlar. Bu iletişim sistemi çok etkileyici olsa da yine de insanların sahip olduğu dil becerisi ile doğadaki hiçbir canlının iletişim sistemi kıyaslanamaz.

    Dili diğer canlıların iletişim sisteminden ayıran 5 temel özellik bulunmaktadır

    1. Gelişigüzellik (Arbitrariness):


    Dilde kelimelerin yazılışları ile anlamları arasında bir bağlantı bulunmaz. Herhangi bir ses kümesi herhangi bir nesneyi temsil edebilir.

    Örnek: Türkçe’de sabahları gökyüzünde beliren, ısı saçan enerji kaynağına “güneş” olarak atıfta bulunurken, akşamları gördüğümüz daha az ışık saçan yuvarlağı “Ay” olarak isimlendiriyoruz. Güneşe ay, aya da pekâlâ güneş denilebilirdi. Bu kelimeler ay ve güneş olarak gelişigüzel bir şekilde verilip o şekilde kabul edildiği için güneş veya ay olarak kullanılagelmiş ve o şekilde yerleşmiştir.

    2.Üretkenlik (Productivity):

    Diller üretken ve sonsuzdur. Sınırlı araçlarla sonsuz mesaj oluşturulabilir. Örnek: Türkçe’de sadece 29 harften oluşan alfabeyi kullanarak sonsuz sayıda kelime ve cümle üretebiliriz. Dil ezberlenmesi gereken belirli cümle kümelerinden ibaret değildir. Bunun yerine belirli kural sistemleri dahilinde daha önce hiç söylenmemiş cümleler üretebilir ve yeni cümle birleşimlerini hiç de zorlanmadan anlayabiliriz.

    3. Anlamsallık (Semanticity):

    Dil kullanıcılar için önemli bir temsil yeteneği sağlar. Dil aracılığı ile nesneleri, eylemleri, olayları ve fikirleri sembolik olarak temsil edebiliriz. Örneğin okul kelimesi bir öğrenci için gittiği okul binasını temsil edebilirken, bir öğretmen için iş yerini temsil edebilir veya bir akademisyen için çok daha farklı bir sembolik anlam taşıyabilir.

    4. Yer değiştirebilme (Displacement):

    Diğer canlıların iletişim sisteminden farklı olarak dil söyleyen ve dinleyen kişiyi şimdi ve burada olanın ötesine taşıyabilir. Böylece dil sayesinde farklı bir zaman ve mekandaki olaylar, geçmiş, gelecek, bulunduğumuz mekândan çok daha farklı yerler hakkında hatta diğer gezegenler ve soyut konular hakkında konuşabiliriz. Örneğin iki yakın arkadaş buluştuklarında geçmişte başka bir şehirde yaşadıkları bir tatil anısından bahsederek hem mekân hem de zaman açısından burada ve şimdinin ötesine geçerek dil aracılığı ile burada ve şimdinin ötesinde giderek zaman ve mekânda yer değiştirebilirler.

    5. İkilik (Duality):

    Dil iki farklı seviyede temsil edilir. Konuşmacının ürettiği ses ve söz dizim ve anlambilim ile yansıtılan o sözcük veya kavramın altında yatan anlam olmak üzere dilin iki farklı temsil alanı bulunmaktadır.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.