Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Dişe çinko yaptırmak zararlı mı köprü işleminde

Bu soruya açıklama yazılmamış..

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Bilge kız

    • 2021-06-28 18:23:46

    Cevap :

    Dişe çinko yaptırmak zararlı mı köprü işleminde sorusunun cevabı:

    Diş Köprüsü Nedir ?

    Diş köprüsü; bir veya birden fazla diş kaybı neticesinde ortaya çıkan diş eksikliklerini gidermek amacıyla uygulanır. Restorasyon; boşluğun her iki ucundaki komşu dişlerden destek alır ve bu dişler arasında bir köprü oluşturarak eksik dişlerin sabit bir şekilde tamamlanmasını sağlar.
    Köprü dişler, dişler arasındaki küçük yada büyük boşlukları başarılı bir şekilde kapatabilirler. Kullanılan materyale ve restorasyonun destek dişlere olan bağlantı şekline göre çeşitli köprü çeşitleri vardır. Makalenin ilerleyen satırlarında tüm bu çeşitleri inceleyebilirsiniz.

    Eksik dişlerin yapılması neden gerekli?

    Yaşam boyu ağzımızda değişiklikler olur ve talihsiz bir şekilde dişlerimizi kaybetmekle karşı karşıya kalabiliriz. Diş çekimi herkes için psikolojik bir travma olabilirken, tek bir diş eksikliğinin neden olabileceği kötü estetik görüntü bile özgüvenimizi zedelemeye yeter.

    Eksik dişe sahip olmak; ağız ve çevre dokularda da pek çok değişikliğe neden olur. Diş eksikliği;

    1. Çiğneme problemlerine neden olarak tüketmiş olduğumuz gıdalardan yeterince faydalanmamızı engeller.
    2. Öğütülmeden yutulan besinler, sindirim sisteminin diğer organlarında fazla yük oluşumuna neden olur ve çalışma düzenini bozabilir.
    3. Mide rahatsızlıklarına ve kilo alımına neden olabilir.
    4. Kelimelerin telaffuzunu zorlaştırarak konuşma bozukluklarına sebep olabilir.
    5. Daha yaşlı görünmenize sebep olabilir.

    Evet! Dişlerimiz, yüzümüz için bir iskelet vazifesi de görerek yanak ve dudaklarımızı ağız içerisinden destekleyerek genç ve sağlıklı görünmemizi sağlar.

    Diş kaybı sonucu desteğini kaybeden bu dokuların yüzünüzde oluşturduğu çökükler, kişinin olduğundan daha yaşlı görünmesine neden olur.

    Diş köprüsü, eksik dişler nedeniyle meydana gelen boşluğun kapatılarak, kişiye estetik, konuşma ve çiğneme fonksiyonlarının yeniden kazandırılması ve bu zararların önlenmesi üzere uygulanırlar.Yine bazı çene eklem problemlerinde, çene kemiğindeki defektlerde ve ilerlemiş diş eti iltihabında köprüler sıklıkla tercih edilir. Çürümüş dişlerin, çeşitli nedenlerden dolayı kırılmış, oyulmuş dişlerin yeniden dönüştürülmesi için uygulanan yöntemlerden biri, diş dolgusu uygulamasıdır. Çürük bölgeler temizlenerek, içerisine dolgu malzemeleri yerleştirilmesi ve yeniden şekillendirilmesi işlemleri, dolgu kapsamındadır.

    DİŞ DOLGUSU NASIL UYGULANIR?

    Diş hekimliği dilinde ''kavite'' adı verilen oyuk hazırlanır. Oyuk açma işleminde dişin bütünselliğini bozmadan yalnızca çürümüş kısımların temizlenmesi hedef alınır. Çürüme öncesi doğal diş görünümün yeniden alınması için, dolgu malzemesi ile doldurma işlemi yapılır.

    DOLGU MADDELERİNİN ÖZELLİĞİ NEDİR?

    Diş dolgusu yapılırken kullanılan malzemeler sadece tutucu özelliktedir. Dişe yapışma özelliği olmayan dolgu maddeleri, lazer ışınlarıyla sabitlenerek, dişe tutturulması sağlanır. Dişin sağlam şekilde yapılması ve malzemenin çıkmaması için alınan tutucu önlemlerin başında, kaviteye uygun şekli vermek gelir.

    DOLGU MALZEMESİ NASIL SEÇİLİR?

    Estetik açıdan yapay dolgu malzemesinin görünmemesi, hekimlerin ilk tercihidir. Diş ortasında belli olmayacak renkte diş dolgusu malzemesi seçilir. Diş yapısını, minesine ve köklere zarar vermeyecek malzeme seçilmesi önemlidir. Dolgu maddesinin kompakt olarak görevini yerine getirmesi, boşluk bırakmadan alt kısımlarda yeni çürük oluşumunu önlemesi için, dolgu maddesinin niteliği ve uygulanma şekli önemlidir. Aynı zamanda madde, dişlerde çiğneme fonksiyonu gerçekleştirilirken, arka dişlere basınç yapmaması için uygulanır ve bu esasta malzeme seçilir.

    DİŞ DOLGUSU ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

    Üç farklı şekilde uygulanan diş dolgusu çeşitleri; amalgam dolgu, porselen dolgu ve inlaylar olarak sınıflandırılmaktadır. Dişlerin yapısı ve genel sağlık özellikleri, hastanın çene kemik yapısı, çürük ebatı ve hekim önerisine göre dolgu seçeneği belirlenir.

    AMALGAM DOLGU NEDİR?

    En eski dolgu çeşidi olarak bilinen ve metal dolgu olarak nitelendirilen amalgam dolgu çeşitleri, dayanıklılıklarıyla bilinmektedir. Görsel açıdan çok hoş görünmese de birçok kişi tarafından uzun ömürlü kullanım sağladığı için, tercih edilebilmektedir. %70 oranında gümüş, %23 oranında kalay, diğer oranlarda ise bakır ile çinko içeren bir karışımdır. Ekonomik fiyat seçeneği sunduğu için tercih edilebilmektedir. Amalgam dolgular civa ile karışım edilerek, hekim tarafından hazırlanır. Genellikle azı dişlerin dolgusunda kullanılmaktadır.

    PORSELEN VE KOMPOZİT DİŞ DOLGUSU NEDİR?

    Görsel açıdan estetik bir görüntü veren ve doğallık sunan diş dolgusu çeşitleridir. Genellikle ön dişler ve görünürde olan dişlerde uygulanırlar. Simanlar, kompozitler ve porselen dolgu çeşitleri ile diş renginde dolgu malzemesi olarak adlandırılırlar. Diş hekimliğinde ''Bonding'' olarak nitelendirilmekte ve amalgam dolgular kadar dirençli değillerdir.

    İNLAYLAR DOLGU NEDİR?

    Döküm dolguların genel adı olarak, inlaylar kullanılır. Laboratuvar ortamında hazırlanan ve daha sonradan diş kavitesine yapıştırılan diş dolgusu çeşitleridir. Genellikle altın ya da porselen maddeden yapılmaktadır. Hassas çalışma ve hekim tarafından uygulanan özel tekniklerle yapılır ve dişe yapıştırılır.

    AMALGAM DOLGULAR NEDEN TERCİH EDİLİR?

    Diş hekimlerinin genellikle tercih ettiği diş dolgusu yöntemi, amalgam dolgu tipleridir. Yüksek dayanıklılık içermesi, direnç ve basınçta sağlam olması, uzun ömürlü olması nedeniyle tercih edilmektedir. Hastalar tarafından da en ucuz fiyatlı dolgu çeşidi olduğu için tercih edilmektedir. Amalgam dolgular hakkında bilinmesi gereken ise, civa alerjisi olan kişilerin amalgam dolgu yaptırmaması gerektiğidir.




    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.