Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Dokuları birbirine dikme işleminde atılan dikişlerden her birine ne ad verilir

dokuları birbirine dikme işleminde atılan dikişlerden her birine ne ad verilir sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    BİLGİNİN IŞIĞI

    • 2021-05-26 20:11:18

    Cevap : Dokuları birbirine dikme işleminde atılan dikişlerden her birine ne ad verilir sorusunun cevabı:

    Sütür veya dikiş; tıbbi yöntemlerde herhangi bir şekilde bozulmuş deri ve damar gibi dokuların bütünlüğünün sağlanması ve iyileşmenin hızlanması amacıyla yapılan işlem. Sütür, genellikle cerrahi bir operasyon sonrası doku katmanlarının sabitliğini sağlamak için atılır.

    Bunun yanında laserasyon gibi olaylar sonucunda aşırı gerilmeye bağlı olarak dokuların yırtılmasında da sütur uygulanır. Dikişler temel olarak ayrı dikişler veya sürekli dikişler tarzındadır.

    Başlıca Sütür Çeşitleri
    1. Basit ayrı dikiş
    2. Basit sürekli dikiş
    3. Schmieden dikişi
    4. Lembert dikişi
    5. Cushing dikişi
    6. Reverdin dikişi
    7. Yatay matres (U dikişi)
    8. Düşey matres
    Kısa Açıklamaları
    Aralıklı dikiş: (Interrupted): Cilt kapatmada en sık tercih edilen yöntemdir. Yerleştirilen herbir sütür ayrı ayrı düğümlenir. Zaman alıcıdır.

    Sürekli dikiş: (Continuous): Yaranın bir ucundan başlanarak sürekli olarak düğüm atmadan sütür atılır. Hızlı, ek direnç avantajlı, az düğümlü ve hemostazda daha etkilidir. Eklem üzerindeki yaraların kapatılmasında kullanılmaz. Bir yerden açıldığında tamamen açılabilir, enfeksiyon gelişirse bir noktadan insizyonla açılamaz.

    Sürekli subkutiküler (dermal) dikiş: Çocuklarda veya koopere olmayan hastalarda emilebilire materyal ile bu teknik uygulandığında sütür alımı gerekmediği için idealdir. Sıklıkla kozmetik kapatmada kullanılır.

    Matres dikiş: Vertikal matres en tercih edilen yöntemdir. Ancak basit veya sürekli dikişe oranla daha fazla islemi ve nekroza neden olur.

    Konuşma dilinde dikiş olarak tanımlanan cerrahi işlemin tıp dilindeki adı sütür’dür. Dikiş, dokunun iyileşmesi süreci boyunca yaranın kapalı kalmasını sağlar.

    Cerrahlar dokuları dikerken, terzilerinkine benzer dikiş yöntemlerinden yararlanırlar. Kullanılan dikiş malzemesi iki çeşittir: 1, zamanla kendiliğinden eriyenler; 2, yaşam boyunca varlığını koruyan maddeler. Birinci grupta katgüt, ikinci grupta da naylon, ipek ve tel yer alır.

    Dikiş biçimleri
    Yaraların iki ucu farklı biçimlerde birleştirilebilir. Yalnız başta ve sonda düğümlenen sürekli bir dikiş yapılabileceği gibi, aynı sonuç tek tek düğümlü ilmeklerden oluşan bir dizi ayrı dikişlede elde edilebilir. Kesik dikiş adı verilen bu ikinci yöntemde, dkişlerden biri açılsa ya da kopsa bile dikiş tümüyle sökülmez.

    Dikişte Kullanılan Malzeme Türleri
    Eriyen dikiş kullanma kararı birçok etkene bağlıdır. Bunların başında dokuların olayı kapanma hızı gelir. Eriyen dikişler, dayanıklılıkları kısa sürede azaldığından, dokuların hızla iyileştiği ameliyat yaralarında, sözgelimi birkaç günde kapanan mide ameliyatlarında kullanılır.
    Fıtık ameliyatlarında ise kesiğin çevresinde yeni doku oluşuncaya kadar, yıllarca sağlamlığını koruyan naylon dikişler yeğlenir. Eriyen dikiş kullanılırsa fıtık yineleyebilir.

    Deri dikişleri
    Deriyi birleştirmenin türlü yolları vardır. Bu amaçla sürekli ya da kesik dikiş, eriyen ya da kalıcı maddeler, hatta meatl klipsler bile kullanılabilir.
    Eriyen madde kullanılmayacaksa naylon ile ipek yeğlenir. Bunlar, bir hafta kadar, derideki kesik gereken gücü kazanıncaya kadar bırakılır. Deri kolay iyileştiğinden yüzdeki dikişler çoğunlukla birkaç gün içinde alınır. Ayrıca gereğinden uzun bırakılan dikişler, deride küçük izlerin kalmasına neen olabilir. Eriyen dikişler genellikle derinin hemen altına, dıştan görünmeyecek biçimde atılır ve sürekli dikiş uygulanır.

    Dikişlerle ilgili sıkça sorulan birkaç soru :
    Ameliyattan sonra dikişlerim alınması acı verir mi?
    Hayır, günümüzde kullanılan maddeler eskiden kullanılanlardan çok daha yumuşak olduklarından dokuların içinde kolayca kayarlar. İşlemin kendisinden çok, düşüncesi ürkütücüdür. Yine de, çok çekiniyorsanız, cerrahtan eriyen dikiş uygulamasını isteyebilirsiniz.
    Önemli ameliyatlardan sonra iç dikişler uzun süre kalır mı ?
    Evet, kullanılan maddelerden bazıları yaşam boyunca kalır. Sözgelimi naylon, dokuda yan etkilere yol açmadığı gibi, başka etkenlerden de zarar görmez. Ameliyattan 30 yıl sonra bile, gevşemiş de olsa, varlığını korur.
    Karın ameliyatından sonra dikişler, öksürme ya da zorlanmayla patlayabilir mi?
    Günümüzde bu tür olaylara pek enden rastlanmaktadır. Karın bölgesindeki bir ameliyat yarasının kapanması dış değil, iç dikişler belirler. Bu yüzden, birçok cerrah kasları birleştirirken naylon gibi erimeyen maddelerden yararlanırlar. Eskiden kullanılan türler gücünü çabuk yitirdiğinden yara açılabiliyordu. Günümüzde ise, karın kasları, kalıcı türden bir maddeyle iyice dikilebildiği için dikiş, öksürüğün yarattığı zorlanmaya dayanabilmektedir.
    Ayrıca karın ameliyatlarından sonra öksürme gibi hareketler, bir miktar acıya yol açtığından, zaten güçlü bir biçimde zorlanma söz konusu değildir.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.