Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Düzenleyici besinler nelerdir

Düzenleyici besinler nelerdir

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    mountaingoat

    • 2020-12-30 04:25:15

    Cevap :

    Düzenleyici besinler kendi aralarında üç grup ta incelenir. Bunlar;


    Vitaminler

    Vitaminler, sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan organik bileşiklerdir. İnsan organizması, vücudun gereksinim duyduğu miktarın çok altında vitamin ürettiği için dışardan yiyeceklerle alınmaları zorunludur. Yeteri kadar vitamin alınamadığı durumlarda, hücre ve dokularının işlevlerinde bozulmalar ve çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Vitaminler, bitkisel ve hayvansal kaynaklı ya da vitamin katkılı hazır gıdalar yoluyla vücuda
    alınır.

    Vitamin vücudun ihtiyacı olan enerji kaynağını sağlar ve direncini artırır. Vücudumuzun bağışıklık sistemini artırarak, hastalıklara karşı savunma mekanizmasını güçlendirir. Büyüme ve gelişme sürecinde en önemli kaynak vazifesi görürler.  Vitaminler vücuda yeteri kadar alınamadığı zaman metabolizmada bozukluklar meydana gelir. Vücudun sağlıklı gelişimi, sinir ve sindirim sistemi fonksiyonları, enfeksiyonlara karşı bağışıklık kazanması açısından vitaminler büyük önem taşımaktadırlar. Ayrıca vücudumuzun karbonhidrat, yağ ve proteini kullanmasını da sağlar.

    Vitaminler fiziksel özelliklerine göre yağda ve suda eriyen vitaminler olmak üzere 2 gruba ayrılmaktadır;
    - Yağda eriyen vitaminler; A, D, E, K vitaminleri,
    - Suda eriyen vitaminler; B grubu vitaminleri (B1, B2, B3, B5, B6, B12, biotin,kolin, folik asit) ve C vitaminidir.

    Su


    Bedenimizin % 65-70'i sudan oluşur. İnsan yapısı, yemek yemeden dört hafta yaşayabilirken su içmeden yaşayabilme süresi sadece 3–4 gün kadardır. Her insan kendini zinde hissetmek için günde 2,5 litre suya ihtiyaç duymaktadır. Eğer vücutta az su bulunursa kan yoğunlaşır ve bu da organlara çok az miktarda oksijen ve besin maddesi taşınmasına neden olur.

    İçilen su miktarı çok aşırıya kaçarsa bu da vücut için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Çünkü böbrekler aşırı çalışarak sık sık tuvalete çıkılmasına ve vücuttaki kalsiyumun atılmasına neden olur. Vücudun su alımının yeterli olup olmadığını anlamanın en etkili yolu, idrara dikkat etmektir. Açık renkli idrar, su ihtiyacının doğru karşılandığını gösterir. Eğer idrar koyu renkli ise bu yeterince su alınmadığı anlamına gelir.

    - Su hücre ve kas dokularını güçlendirir.
    - Su karbonhidratları, yağları, proteinleri, hormonları ve oksijeni kanda bulunarak kaslara taşır.
    - Su zararlı maddeleri dokulardan uzaklaştırmayı sağlar.
    - Su cildi gerginleştirir, parlaklık kazandırır.
    - Su vücut sıcaklığının ayarlanmasını sağlar.
    - Su sindirimin kolaylaştırılmasını sağlar.
    - Su vücut sıvılarında bulunarak eklemlerin kayganlaşmasına neden olur.
    - Su idrarla zararlı maddelerin atılmasını sağlar.
    - Su ükürük ve mide salgısında bulunarak besinleri sindirir.

    Mineraller (madensel tuzlar)

    Mineraller doğada yaygın olarak görülen inorganik maddelerdir. Vücudun büyümesi ve gelişmesi, yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için minerallere ihtiyaç vardır. Mineraller vücudumuzun hormonlarını düzenleyici en önemli yapı taşıdır. Organların uyumlu ve dengeli bir şekilde çalışması, minerallere bağlıdır. Bu minerallerin bazıları; kalsiyum, fosfor, demir, potasyum, sodyum, magnezyum, iyot, çinko, bakır, krom, flor, selenyum, manganezdir.

    Mineral maddeler vücudun % 4-6 gibi çok küçük bir kısmını oluşturmasına rağmen vücut yapısının oluşmasında yardımcıdır. Kemik, diş, kas, kan ve diğer dokularda da mineraller bulunur.

    Deniz ürünlerinde, süt, sebze ve tahıllarda, ceviz ve badem gibi kuruyemişlerde mineral bulunmaktadır. Sağlıklı yaşamak için dengeli ve düzenli beslenmek, yaşam biçimimiz haline gelmelidir.

    Mineraller besin işleme, saklama ve pişirme sırasında kayba uğramaz.

    4.Sınıf Fen Bilimleri Besin İçerikleri | Doküman Okul
      


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.