Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Eşeyli üreme çeşitleri

Eşeyli üreme çeşitleri nelerdir ?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2015-10-09 05:58:34

    Cevap : EŞEYLİ ÜREME
    Eşeyli üreme erkek ve dişi üreme hücrelerinin birleştirilmesiyle yeni bir canlının oluşturulmasına eşeyli üreme denir.

    Eşeyli Üremenin Şekilleri
    Canlılar dünyasında çok farklı eşeyli üreme şekilleri vardır. Bu çeşitliliğin oluşmasında, gametlerin oluşum şekli,gametlerin yapı ve büyüklüğü,döllenme ortamı, gametleri oluşturan bireylerin özellikleri, gelişmenin biçimi vb. etkili olmaktadır.
    1. Tohumla Üreme:
    Çiçekli bitkilerde görülür. Tohumun uygun şartlarda (su, sıcaklık, oksijen), çimlenerek yeni bir bitkiyi oluşturmasıdır. Tohum, bitkinin çiçeğindeki dişi organda döllenme olayı sonucu oluşur. (Tohum = Embriyo + Çenek-Besin Deposu-Endosperm + Koruyucu Kabuk).
    2. Yumurta İle Üreme:
    Kuşlar, balıklar, sürüngenler, kurbağalar ve böceklerde görülür. Döllenme sonucu oluşan zigot sürekli bölünerek embriyo denilen canlı taslağını oluşturur. Yumurta ile üreyen canlılarda embriyo gelişimini vücut dışında ve yumurtanın içerisinde sürdürür ve tamamlar.
    3. Doğurarak Üreme:
    İnsanlarda ve memeli hayvanlarda görülür. Döllenme sonucu oluşan zigot sürekli bölünerekembriyo denilen canlı taslağını oluşturur. Doğurarak üreyen canlılarda embriyo gelişimini vücut içinde, anne karnında sürdürür ve tamamlar.

    Eşeyli Üreme Çeşitleri
    1. İzogami: gametlerin şekilleri ve büyüklükleri aynıdır, kalıtsal yapıları farklıdır. (algler)
    2. Anizogami: Gametlerin şekil ve büyüklükleri farklıdır.
    3. Oogami: Bu üreme çeşidi genel olarak hayvanlarda, insanda ve yalnızca çok yüksek yapıya sahip olan bitkilerde görülür. Yumurta büyüktür, sperm küçük.
    4. Metagenez: Bu üreme çeşidinde hem eşeyli hem de eşeysiz üremeyi aynı canlı içerisinde görmek mümkündür. Genellikle çiçeksiz bitkiler, mantarlar, ve bazı omurgasız hayvanlarda görülür.
    5. Parteogenez: Bu üreme çeşidinde yumurta hücresi herhangi bir sperm ile birleşmeden yeni bir canlı meydana gelir. Karınca, yaprak bitleri, su pireleri ve bazı kelebek türleri bu şekilde çoğalabilmektedir.
    6. Konjugasyon: Bu üreme çeşidinde iki sitoplazma arasında bir köprü kurulur ve bu köprü üzerinden iki canlı arasında kalıtsal madde takası yapılır.
    7. Hermafroditizm: Bu üreme şeklini gerçekleştirebilmesi için canlıların hem erkek hem de dişi üreme hücresine sahip olabilmeleri gerekmektedir.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Eşeyli üreme çeşitleri

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.