Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Fransız İhtilalinin Osmanlı Devleti üzerindeki ekonomik etkileri nelerdir?

Fransız İhtilalinin Osmanlı Devleti Üzerindeki ekonomik etkileri sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?
7. Sınıf

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    BİLGİNİN IŞIĞI

    • 2021-05-04 05:00:01

    Cevap : Fransız İhtilalinin Osmanlı Devleti Üzerindeki ekonomik etkileri sorusunun cevabı


    Fransız İhtilali dünya tarihindeki en önemli dönüm noktalarından birisidir. 1789-1799 yılları arasında meydana gelmiştir. On yıl boyunca Fransa çok büyük siyasi karışıklıklar yaşamış, binlerce insan hayatını kaybetmiştir. Fransız İhtilalinin nedenlerinin en önemlisi değişime direnen siyasal yapı ile değişen toplumsal ve ekonomik dinamiğin arasındaki çatışmadır. İhtilal sonucunda yüzyıllardır süren siyasi ve toplumsal düzen yıkılmış, tüm dünyayı etkileyecek yeni bir düzen kurulmuştur.

    Fransız İhtilalinin Osmanlı Devleti üzerindeki etkisi iki şekilde olmuştur. İhtilalle yayılan insan hakları, bireysel özgürlükler, eşit vatandaşlık, anayasal düzen gibi konular Osmanlı aydınları arasında etkili oldu. Tanzimat Fermanı, Islahat Fermanı ve Kanun-i Esasi düzenlemelerinde bu fikirler etkili olmuştur.

    Fransız İhtilaliyle yaygınlaşan milliyetçilik fikri Osmanlı Devleti içinde bulunan etnik grupların bağımsızlık taleplerini arttırdı. Özellikle gayrimüslim halklar arasında ayrılıkçı hareketler çoğaldı. Bu durum Osmanlı Devletinin parçalanmasına yol açtı.Osmanlı devleti çok uluslu biryapıya sahipti. Fransız İhtilali ile ayrılmalar başlamış etnik yapılı uluslar bağımsızlık çalışmalarına girerek bir bir Osmanlı bünyesinden kopmaya başlamış ayaklanmalara neden olmuştur.

    fransız ihtilali

     İhtilaller, kimi toplumlar için değişimin başlangıcı olurken, bazen de milletlerin felakete sürüklenmelerinin sebebi sayılabilir. Fransa’da başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alarak evrensellik kazanan ihtilal, sonraki yıllarda da diğer milletlere ilham kaynağı olmuştur. XVIII. Yüzyıl Avrupa’sında başlayan bu hareketin etkileri gerek yayın yoluyla gerekse sürgündekilerin taşeronluklarını üstlendikleri çeşitli ideolojilerin pozitivist cereyanlarıyla beslenerek Osmanlı ülkesine giriş yapmış, belki de sonun başlangıcını teşkil etmiştir.   Bir döneme damgasını vuran Türk siyasal hayatında söz sahibi olan Jön Türkler’in kuruluş ve organizasyon süreçleri tesadüflerden oluşmayan ciddi bir planlamanın ürünüdür. Jön Türklerin çıkış noktası olarak doğrudan etkilendikleri alan Avrupa’da gerçekleşen siyasi olaylar ve bu olayların sonuçlarıdır. Hepsi bir araya geldiğinde dünya çapında bir yapılanmanın parçası olan Jön Türk hareketi imparatorluğun sonunun hazırlanmasında kurtuluş hedefiyle yola çıkan bir maşa olmaktan öteye gitmemiştir. Düşüncelerinden dolayı yurtlarından sürülen Jön Türkler ilk fırsatta memleketlerine dönecek Batıda daha da keskinleşen fikirleriyle ülkelerine döndüklerinde yapacakları ihtilal ile kurtuluşu hedeflerken aslında devletlerinin sonunu hazırlayacaklardır.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.