Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Gebelikte fazla kafein tüketimi zararları nelerdir?

Gebelikte fazla kafein tüketimi zararları nelerdir sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    foodengineer

    • 2021-07-31 10:39:33

    Cevap :
    Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz andan itibaren artık hayatınız normal akışından çıkar ve özel bir döneme girdiğinizi hissedersiniz. Beslenmeden gün içindeki aktivitelerinize kadar her şeyi düşünür ve adımlarınızı bebeğinizin sağlığına göre atarsınız. Tabii yedikleriniz, içtikleriniz ve alışkanlıklarınız da buna göre şekil alır.
     
    Gün içinde fazlaca kafein tüketen anne adaylarının aklına gelen ilk konu, hamilelikte kafein tüketimi olacaktır. Bilindiği üzere hamilelikte kafein tüketmeyi uzmanlar önermezler. Bunun için hamileler kahve, hazır tatlı, dondurma, kakao, çay gibi kafein barındıran besinlerin tüketimini olabildiğince asgari düzeyde tutarlar. Bunun sebeplerini ve etkilerine şöyle bir göz atalım.
     
    Hamilelikte Kafeinin Zararları
     
    Kafeinin hiçbir besin değeri yoktur. Aksine beyini uyarıcı ve bağımlılık yaratıcı etkileri vardır. Gün içerisinde iki fincan kahve, bir kutu kola ya da biraz çikolata yediğinizde 300 mg kafein almış olursunuz. Hamilelikte kafein sınırı ise genelde 200 mg olarak belirlenir. Ancak 200 mg, tüketilebilecek en yüksek dozdur. Yani hamileler çok fazla çay-kahve içmemeli ve çikolata, kola gibi şeylerden uzak durmalı diyebiliriz.
    Aşırı kafein tüketen hamilelerde şu durumlar meydana gelebilir:

    1.Aşırı kafein alımı, düşük nedeni olarak görülür. Özellikle ikinci trimester düşükleri başta olmak üzere diğer düşük vakalarına da sebep olabilir. Bu durum günde 600 mg ve fazlası kafein tüketen annelerde görülebilir.
     
    2.Hamilelikte veya emzirme döneminde annenin tükettikleri bebeği de etkiler. Kafeinin kalp ve dolaşım sistemi ile sinir sitemi ve davranışlar üzerindeki etkisi, bebeklerde de görülebilir. Yani alınan kafein, gelişmekte olan fetüs ve yenidoğanda da benzer etkiler yaratır ve bu hiç sağlıklı bir etki değildir. Bebek ne kadar küçük ise kafeini vücuttan atma yeteneği de o kadar azdır. Bu yüzden kafein dozunuzu bunu düşünerek belirlemenizde fayda var.

    3.Kahve anneye çarpıntı yapmayabilir, fakat anne karnındaki bebeğin kalp atışı ya da solunumunda hızlanmalara neden olabilir.

    4.Kafein, bebeğin beyin gelişimini de olumsuz etkiler. Bebeğin, doğumdan sonraki hayatında unutkanlık ve öğrenme güçlüğü yaşamaması için uzmanlar annelerin kafeinden mümkün olduğunca uzak durmaları gerektiğini söylerler.

    5.Hamilelikte vücudun demir gereksinimi artar. Kafein özellikle yemekten sonra tüketildiğinde, demir emilimini %40 oranında azaltır.

    Hangi Besinler Kafein İçerir?
    Kahve,
    Çay,
    Kola, gazoz,
    Meyveli soda,
    Çikolata,
    Kakao,
    Yapay tatlandırıcılı yiyecek ve içecekler,
    Enerji içecekleri,
    Bazı ağrı kesici ilaçlar.
     


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    KasgarlıMahmud

    • 2021-07-31 10:35:55

    Cevap : Gebelikte fazla kafein tüketimi zararları nelerdir sorusunun cevabı;

    Hamilelikte Kafeinin Zararları
    Kafeinin hiçbir besin değeri yoktur. Aksine beyini uyarıcı ve bağımlılık yaratıcı etkileri vardır. Gün içerisinde iki fincan kahve, bir kutu kola ya da biraz çikolata yediğinizde 300 mg kafein almış olursunuz. Hamilelikte kafein sınırı ise genelde 200 mg olarak belirlenir. Ancak 200 mg, tüketilebilecek en yüksek dozdur. Yani hamileler çok fazla çay-kahve içmemeli ve çikolata, kola gibi şeylerden uzak durmalı diyebiliriz. Aşırı kafein tüketen hamilelerde şu durumlar meydana gelebilir:

    -Aşırı kafein alımı, düşük nedeni olarak görülür. Özellikle ikinci trimester düşükleri başta olmak üzere diğer düşük vakalarına da sebep olabilir. Bu durum günde 600 mg ve fazlası kafein tüketen annelerde görülebilir.

    -Hamilelikte veya emzirme döneminde annenin tükettikleri bebeği de etkiler. Kafeinin kalp ve dolaşım sistemi ile sinir sitemi ve davranışlar üzerindeki etkisi, bebeklerde de görülebilir. Yani alınan kafein, gelişmekte olan fetüs ve yenidoğanda da benzer etkiler yaratır ve bu hiç sağlıklı bir etki değildir. Bebek ne kadar küçük ise kafeini vücuttan atma yeteneği de o kadar azdır. Bu yüzden kafein dozunuzu bunu düşünerek belirlemenizde fayda var.

    -Kahve anneye çarpıntı yapmayabilir, fakat anne karnındaki bebeğin kalp atışı ya da solunumunda hızlanmalara neden olabilir.

    -Kafein, bebeğin beyin gelişimini de olumsuz etkiler. Bebeğin, doğumdan sonraki hayatında unutkanlık ve öğrenme güçlüğü yaşamaması için uzmanlar annelerin kafeinden mümkün olduğunca uzak durmaları gerektiğini söylerler.

    -Hamilelikte vücudun demir gereksinimi artar. Kafein özellikle yemekten sonra tüketildiğinde, demir emilimini %40 oranında azaltır.


    Kafeini hala tolere edebildiğinizi düşünüyorsanız, bir fincandan sıkıntı çıkmaz. Ancak yine de kafeinin bir ilaç olduğunu ve yan etkilere sebep olabileceğini bilmelisiniz.

    Uyarıcıdır: Uyarıcılar, kalp atış hızını ve kan basıncını yükseltir. Ayık ve enerji dolu olmanızı sağlayabilir; ancak çok fazla kafein, kaygılanmanıza ve titremenize de sebep olabilir.

    İdrar söktürücüdür: İdrar söktürücüler, suyu vücuttan alır. Daha fazla tuvalete gitmek isteyebilirsiniz. Ancak makul miktarlarda, dehidrasyona sebep olmaz.

    Bağımlılık yapıcıdır: Vücudunuz, düzenli tüketimle kafeine alışır. Bir anda bırakmanız halinde, baş ağrısı, asabiyet ya da yorgunluk gibi yoksunluk semptomları deneyimleyebilirsiniz.

    Hangi Besinler Kafein İçerir?
    Kahve,
    Çay,
    Kola, gazoz,
    Meyveli soda,
    Çikolata,
    Kakao,
    Yapay tatlandırıcılı yiyecek ve içecekler,
    Enerji içecekleri,
    Bazı ağrı kesici ilaçlar.

    hamilelik
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.