Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Ilk kez danışan merkezli terapi anlayışını ortaya koyan kuramcı kimdir

ilk kez danışan merkezli terapi anlayışını ortaya koyan kuramcı kimdir sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    muzur06

    • 2021-06-06 11:02:19

    Cevap :

    İlk kez danışan merkezli terapi anlayışını ortaya koyan kuramcı kimdir sorusunun cevabı

    İlk kez danışan merkezli terapi anlayışını ortaya koyan kuramcı Carl Rogers'dır. İlk adıyla danışanından hız alan terapi , şimdiki adıyla ise birey merkezli terapi hümanistik yaklaşımla ilgili kavramlar üzerine şekillendirilmiştir. Birey merkezli yaklaşım kapsamında ele alınan kavramların büyük çoğunluğu varoluşçu yaklaşımda da kullanılmaktadır. Bu yaklaşımın temel varsayımları arasında, kişilerin kendi sorunlarını çözme ile ilgili kişisel güçlerinin bulunduğu, danışmanın direkt müdahaleleri olmadan da kişinin kendi sorunlarını çözebileceği, kişilerin temelde güvenilir oldukları ve kişilerin kendilerini anlamaları gerektiği yer almaktadır.

    Rogers, psikoterapideki insancıl hareketin başlatılması ve geliştirilmesi yönündeki araştırmalara öncülük etmiştir. Bu çalışmaların psikoloji alanındaki bütün alanları etkilemesiyle dünya çapında üne kavuşmuştur. Çalışmalarının başından itibaren danışan ve danışmanın ilişkisinin kalitesi üzerinde önemle durmuştur. Danışana olan güveni ve kendi kendini rehabilite etmesine olan inancı, terapötik iletişim için en güçlü araç olarak kabul edilmektedir. Bu durum, danışmanın kuramsal bilgisi ve kullandığı tekniklere önem veren diğer yaklaşımlarla zıt bir durum oluşturmaktadır.

    Rogers, kuramının merkezine kendi kendini tedavi edebilme gücüne sahip olan danışanı koymaktadır. Danışmanların ise, bu yaklaşımı tedavi sürecine ilişkin olarak “ bir grup önerilen görüşler bütünü olarak ele almaları gerektiğini” ifade etmiştir. Bu yaklaşımın diğer bir özelliği ise görüşlerinin dogma olmamasıdır. Rogers, bu yaklaşımın başkalarının eleştirilerine ve bilim insanlarının katkılarıyla sürekli gelişime açık olduğunu ifade etmiştir.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.