Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Isınma ve rahatlamanın önemi

Dramada ısınma ve rahatlamanın önemi nedir?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    gokturk

    • 2020-04-29 16:55:26

    Cevap : Isınma, eğitimde dramanın önemli bir aşamasıdır. Kullanılırsa sürecin başında yaptırılması uygundur. Öğretmen tüm grubun bedenlerini ve duygularını harekete geçirir. Hareket ısınmanın ana ögesidir. Vücudun eklem yerlerini açar,kasları yumuşatır,rahat bir çalışma sağlar.

    DRAMA İLKELERİ VE AŞAMALARI

    1. DRAMA ÖĞRETMENİNİN ÖZELLİKLERİ
    2. DRAMA İLKELERİ

    a. Drama Oyun İlkeleri
    b. Drama Araç ve Gereçlerini Hazırlama ilkeleri
    c. Drama Oyun Alanı Hazırlama İlkeleri

    3. DRAMA AŞAMALARI
    a. Isınma
    b. Kaynaştırma
    c. Uygulama
    d. Tarışma ( Gözden Geçirme ve

    3. DRAMA AŞAMALARI


    Eğitimde drama bir grup çalışmasıdır. Grupla yapılan çalışmalarda belirli bir yöntem izlenir. Bu yollar izlenirken öğretmene büyük görevler düşer.

    Drama etkinlikleri yapılırken aşağıdaki aşamalar izlenir

    a. Isınma :

    Isınma, eğitimde dramanın önemli bir aşamasıdır. Kullanılırsa sürecin başında yaptırılması uygundur. Öğretmen tüm grubun bedenlerini ve duygularını harekete geçirir. Hareket ısınmanın ana ögesidir. Vücudun eklem yerlerini açar,kasları yumuşatır,rahat bir çalışma sağlar. Öğretmen ısınma çalışmalarını sınıf içindeki tüm çocuklarla yapmalıdır. En fazla 10-12 dakika olmalıdır. Daha fazla ısınma çalışması yapmak,çocukları yorar. Verimli bir çalışma yapmayı engeller. Isınma çalışmalarında müzik ve ritm ısınmayı daha da kolaylaştırır. Öğretmen,ısınma çalışmalarında çocuklara müzik yada ritm eşliğinde yürüme,koşma,zıplama,itme,çekme,sürünme,vb. hareketleri yaptırır. Öğretmen bu çalışmalar sırasında asıl hedefi gözden kaçırmamalıdır. Bu hedef doğrultusunda grubu motive etmelidir. Isınma çalışmalarında öğrenci önce kendini ve bedenini tanır,keşfeder. Duyu organlarını harekete geçirir. Isınma çalışmalarında öğretmen dikkatli olmalıdır. Bedeni zorlayıcı,ters hareketlerden yaptırmalıdır. Dramanın temel hedefi; daha hoşgörülü, birbirlerini anlayan, daha demokrat insanlar yetiştirmektir.

    b. Kaynaştırma
    Çocuk, kendisini tanıdıkça, kendisi ile ilgili kimi özellikleri keşfettikçe grupla da iletişime girer. Bu da ısınma çalışmalarının bir parçasıdır. Çocuklar öğretmenini önerisiyle gözlerini kapatıp belirli bir konuyu düşünmeye, kendini dinlemeye yönlendirilebilirler. Çocukların yağmur damlası, kar tanesi, kuş tüyü olup o hareketleri yapmaları istenebilir. Bu çalışmalar sırasında kurulan iletişim giderek etkileşime dönüşür. Bu dönüşüm, grubu birbirine daha çok yaklaştırır çocuklar birbirini tanıdıkça, birbirine dokunarak iletişim kurarlar. Bu iletişim çocukta ve grupta güven duygusunu geliştirir.



    c. Uygulama
    Her yaşta insanın fırsat buldukça içinde olmaktan keyif duyduğu aşama, uygulama aşamasıdır. Uygulamalarda genellikle sürecin nasıl gelişeceği nereye varacağı gruba açılanmaz. Uygulama çalışmalarının; beklenenden kapsamlı, beklenenden daha uzun zaman alması yaratıcılık sürecinin işlemesine bağlıdır. Böyle bir durumda öğretmenini dikkat etmesi gereken nokta, oyunlarda katılımcıları gereğinden fazla yormamak, çalışmanın dağılmamasına dikkat etmektir. Çocuk ve ergenlerde yapılan uygulamalarda, yaratılan yaşam durumları yoluyla çeşitli konuların irdelenmesi; anne, baba, çocuk ilişkileri; okul, veli ilişkileri, kent yaşamı ve sorunları, çevre sorunları, vb. konularda, iletişim, bilgilendirme, fikir üretme, çözüm bulma gibi amaçlara yönelmek mümkündür. Kısaca drama uygulamalarında yaratıcı yaklaşım içindeki bireyler kendi yaşamlarını daha bilinçli düzenler, kendilerine güven ve saygıyı geliştirirler.

    d. Tartışma ( Gözden Geçirme ve Değerlendirme )

    Yaratıcı dramada tartışmalar; çalışma öncesinde, çalışma anında, çalışma sonunda veya daha sonra yapılabilir. Dranmanın aşamalarının her birinin yada bir kaçının ardından tartışmanın aşılması; drama çalışmalarında sonuçtan çok süreç önemlidir. Drama aşamalarından geçen katılımcıların çeşitli davranış biçimlerini, düşüncelerini, yaşantılarını gözden geçirip, içsel irdelemeler yapabilmeleri ve kendi yaşamlarında bilinçli ve isteyerek yeni düzenlemeler oluşturulabilmeleri bu değerlendirmenin önemli bir boyutu oluşturur.

    e. Rahatlama Alıştırmaları
    Drama etkinliklerine katılan çocukların enerjileri en doruğa çıkmıştır. Bu enerjileri boşaltmak gerekir. Enerjinin boşaltılması aslında çocuğu rahatlamalıdır. Bu çalışmalar başlangıçta çocuklar tarafından garip karşılanabilir. Öğretmen bu çalışmalarda başarılı olursa çocuğa güven kazandırır. Çocukların hayal güçleri geniş olduğundan rahatlamaları daha kolaydır. Rahatlama çalışmaları sırasında çocuğun düşünceleri, rahatlama fikrinden çok kendine yönelir. Rahatlama çalışmaları sırasında yapılan fiziksel ve zihinsel hareketler, çocuğun bedeninin, zihninin ve düşüncelerinin rahatlamasına yardım eder. Rahatlama çalışmalarına başlamadan önce çocukların olumlu duygular taşıyıp taşımadığından emin olmak gerekir. Aslında öğretmen drama çalışmaları sırasında ( eleştiriler, öneriler ve değerlendirmeler ) çocukları rahatlama aşamasına hazırlanmış olmalıdır. Rahatlama çalışmalarında müziğin büyük etkisi vardır. Özellikle zihinsel rahatlamaya yardımcı olur. Çocuklarda rahatlamanın en tipik yöntemi yere uzanıp yatılarak yapılan çalışmalardır. Bu çalışma sırasında çocukların gözlerinin kapalı olması gerekir. Rahatlama çalışmaları sırasında kontrol, öğretmenin elindedir. Rahatlama çalışmaları uzun süreli olmamalıdır. Öğretmen, 4. ve 5.sınıflarda rahatlama çalışmaları yaptırabilir.

    Örneğin;

    1. Dağınık olarak yürü,
    2. Omuzları boşalt,
    3. Değişik duygularla yürüyün,
    4. Burası sinema,
    5. Parmaklarının ucunda yaylanarak yürü,
    6. Derin nefes al,
    7. Yavaş yavaş ortaya doğru toplan,dur,
    8. Kollarını aç, kol boyu aralığında açıl,
    9. Nefes al ve nefes alırken kollarını yukarı kaldır,
    10. Nefesini verirken ip kopmuş gibi yere düş,
    11. Gözlerini kapat, yere yerleş,
    12. Belini yere ver, başını yerleştir, ayaklarını hareket ettir,
    13. Nefes al karnını doldur,bırak,
    14. Baldırını yere değdir,
    15. Bacaklarını çek, kır, salla, bacakların titresin,
    16. Avuçlarını aç, kapa, bileklerini çek,
    17. Kollarını dirsekten kır, uza, çek, salla,
    18. Kürek kemiklerini yerde hareket ettir,
    19. Nefes al, nefesinin gittiği yeri düşün,
    20. Küçük bir hap olduğunu düşün ve gittiğin yeri gözle,
    21. Organlarını dolaş,
    22. Hiçbir ağırlığın yok, boşlukta uçuyorsun, ( klasik müzik başlar.) rüzgarla birlikte hızlı bir seyahat yapıyorsun, duyduğun sesleri düşün, kendini dinle, kendini hazır hissettiğin zaman yavaş yavaş sola dön, dört ayak ol ve otur.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2020-04-29 20:09:44

    Cevap : Isınma ve Rahatlama: Bu aşamada oyuna katılmaya istekliliğinin arttırılması, grubun birbirine ısınması, grubun oyunlara ısınması, grubun dramaya ısınmasının sağlanması, grubun rahatlamasının sağlanması amaçlanır.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.