Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Kanuni döneminde hangi politika ile akdeniz ticaretinin yeniden canlandırılması amaçlanmıştır

kanuni döneminde hangi politika ile akdeniz ticaretinin yeniden canlandırılması amaçlanmıştır sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    BİLGİNİN IŞIĞI

    • 2021-07-07 09:27:13

    Cevap : Kanuni döneminde hangi politika ile akdeniz ticaretinin yeniden canlandırılması amaçlanmıştır sorusunun cevabı:

    Osmanlı Devleti XVI. yüzyıldan itibaren coğrafî keşiflerin olumsuz etkilerini azaltmak, Avrupalı tüccarları Doğu Akdeniz’e çekmek ve siyasal dostluklar kurmak amacıyla, önce Fransa’ya daha sonra da İngiltere ve Hollanda gibi diğer Avrupa ülkelerine de kapitülasyonlar (ayrıcalık) tanımıştır.

    Akdeniz ticaretinin durma aşamasına gelmesi yüzünden Avrupa devletlerine bir takım haklar tanımıştır.

       XVIII. yüzyılda Akdeniz’in stratejik önemi bir kat daha önem kazandı. Çünkü bu yüzyılda Akdeniz’e inmek ve bölgede söz sahibi olmak isteyen Rusya’nın politikaları İngiltere ve Fransa’nın Akdeniz siyasetlerinde yeni düzenlemelere gitmelerine yol açtı. Bu durum büyük Avrupalı devletlerin XIX. yüzyılda Akdeniz’deki etkinliklerinin artmasındaki temel etken oldu.

    Coğrafi keşiflerle birlikte sömürgecilik faaliyetleri hız kazanmıştır. Başta Portekiz, İspanya, Hollanda ve İngiltere gibi Avrupa ülkeleri dünyanın çeşitli coğrafyalarında sömürge amaçlı koloniler kurarak o bölgelerin yeraltı ve yerüstü zenginliklerini kendi ülkelerine aktarmışlardır. Sömürgecilik, sanayi inkılâbı ile ayrı bir ivme kazanmış İngiltere bu dönemde büyük sömürge bölgeleri oluşturmuştur. Sömürgecilik faaliyetleri sonucunda zenginleşen Avrupa ekonomisi karşısında Osmanlı Devleti zayıf kalmıştır.

    Osmanlı Devleti’nin Avrupalı devletlere verdiği kapitülasyonlar ilk dönemler için ticaretin canlanmasına, rekabet ortamının oluşmasına ve Osmanlı’nın ekonomik ilkelerinden olan iaşe ilkesi gereği piyasada yeteri kadar malın bulundurulmasına katkı sağlamıştır. Osmanlı Devleti’nin başlangıçta ticareti canlandırmak için verdiği kapitülasyonlar, ilerleyen dönemlerde Osmanlı ekonomisini dışa bağımlı hâle getirmiş ve Osmanlı’nın mali kaynaklarını azaltmıştır. Zira XVIII. yüzyılın sonlarına doğru gelindiğinde Osmanlı Devleti’nin Avrupalı tüccarlara tanıdığı haklar, kendi vatandaşlarına tanıdığı hakların önüne geçmeye başlamıştır.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Meltem Akhan

    • 2021-07-07 09:03:44

    Cevap : Fransa'ya kapitülasyonlar vererek :)
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.