Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Katı sıvı maddelerden oluşan karışımları ayırmak için kullanılan bir yöntem

katı sıvı maddelerden oluşan karışımları ayırmak için kullanılan bir yöntem sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    mountaingoat

    • 2021-03-11 10:31:59

    Cevap :

    KARIŞIMLARIN AYRILMASI

    Karışımların ayrılmasında şu yöntemlerden uygun olanları kullanılır;

    1. Süzme
    2. Yüzdürme
    3. Buharlaştırma
    4. Mıknatısla ayırma
    5. Eleme
    6. Ayırma hunisiyle ayırma
    7. Damıtma
    8. Dinlendirme 

    Süzme Yöntemi

    Birbiri içinde çözünmeyen Katı-sıvı karışımlarını ayırmak için kullanılır. Süzme işleminde katı tanecikleri geçirmeyen süzgeçler kullanılır. Çay süzgeci,Makarna süzgeci örnek verilebilir. Örnek: Kum-Su,Su-Talaş vb.

    Karışımları Ayırma Yöntemleri |

    Eleme Yöntemi

    Değişik irilikteki katı taneciklerden oluşan karışımları birbirinden ayırmak için eleme yöntemi kullanılır. Çakıl-kum, kepek-un, kömür-kömür tozu bu yöntemle birbirlerinden ayrılır.

    Karışımları Ayırma Yöntemleri |

    Mıknatısla ayırma yöntemi:

    Demir, Nikel ve Kobalt gibi maddeler mıknatıslar tarafından çekilir. Karışımı oluşturan maddelerden biri mıknatıs tarafından çekilme özelliğine sahipse bu yöntemle ayrılabilir.

    Mıknatısla ayırma örnekleri

    Yüzdürme yöntemi:

    Sıvılarda çözünmeyen katı maddeleri ayırmak için kullanıldığı gibi katı-katı karışımları ayırmak içinde kullanılabilir. Yani Katı katı karışımı suya atılır, yoğunluğu büyük olan dibe batar küçük olan ise su da yüzer. Su da yüzen ayıklanarak alınır sonra süzme yöntemi ile diğer katı sudan ayrılarak işlem tamamlanır.

    Ayrıştırma Yöntemleri Konu Anlatımı | Bilgicik.Com - Bilgicik.Com

    Ayırma hunisi ile ayırma yöntemi:

    Birbiri içinde çözünmeyen sıvı-sıvı heterojen karışımları ayırmak için kullanılır.

    Sıvı-sıvı heterojen karışım ayırma hunisine konulur. Belirli biri süre sonra yoğunluğu fazla olan sıvı huninin altında birikir. Huninin musluğu açılarak alttaki sıvı başka bir kaba alınır. Böylece iki sıvı birbirinden ayrılmış olur.

    Karışımları ayırma yöntemleri

    Buharlaştırma yöntemi:

    Genellikle katı-sıvı homojen karışımları birbirinden ayırmak için kullanılır. Tuzlu-su,şekerli-su,tentürdiyot süt gibi karışımlar bu yöntemle kendisini oluşturan maddelere ayrılabilir.

    Buharlaştırma yöntemi ile ayırma

    Damıtma Yöntemi:

    Birbiri içinde çözünen sıvı-sıvı homojen karışımları ayırmak için kullanılır. Bu yöntemde maddelerin kaynama noktaları farkından yararlanılır.

    Karışım damıtma kabına konulup ısıtılır kaynama noktası düşük olan sıvı kaynar ve buharlaşır buharlaşan sıvı cam tüplerden geçerken soğutularak tekrar sıvı hale gecer ve başka bir kaba alınır böylece damıtma işlemi tamamlanarak iki sıvı birbirinden ayrılır. Kolanya,sirke petrol gibi sıvı homojen karışımlar bu şekilde kendisini oluşturan maddelere ayrışırlar.

    Karışımların Ayrıştırılması – Soruyurdu

    Dinlendirme yöntemi:

    Bir sıvı ve içine dağılmış katı tanecikleri dibe çöktürülerek birbirinden ayrılması, dinlendirme yöntemiyle yapılır. Bir bardağın içine bir miktar su koyup karıştırdığımızda bulanık bir karışım elde ederiz. Karışım bir süre beklettiğimizde toprağın dibe çöktüğünü saydam suyun üstte kaldığını görürüz. Kentlerde kullanılan suların bir kısmı göletlerden ve akarsulardan elde edilir. Taş ve toprakla karışmış durumdaki bu sular önce dinlendirme havuzlarına alınarak taş ve toprağın dibe çökmesi sağlanır. Not-1: Santifirüj cihazları kullanılarak çöktürme yöntemiyle kanın plazma ve kan hücreleri kısmı birbirinden ayrılabilir. Bu yöntem hastalıkların teşhisinde önemli rol oynar.

    SU ARITIMI AŞAMALARI: DİNLENDİRME, KİREÇ GİDERME, KOAGÜLASYON(PIHTILAŞTIRMA)



     



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.