Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Keyfiye nedir?

Keyfiye sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    BİLGİNİN IŞIĞI

    • 2021-04-25 21:08:16

    Cevap :

    Keyfiye nedir sorusunun cevabı

    Poçu,
    diğer adı ile keyfiye, bölgemizde  yörük köylerinde erkeklerin omuz üzerine bağladıkları yaklaşık tülbent büyüklüğünde gökkuşağı renklerinden oluşan dokuma kumaştır. Bölgemizdeki yörük köylerinde genellikle “poçu” olarak söylenir ancak bazı yerlerde keyfiye olarak da adlandırılmaktadır.

    Yörük köylerimizde, gelin alınıp damat evine yaklaşıldığında erkekler tarafından seyman tutulur, davul zurna eşliğinde oynayarak damat evine doğru yürünür. Bu esnada düğün sahibi seymana katılanların ve oynayanların omuzlarına poçu bağlar. 

    Poçu (kefiye)’nin hikayesi ise şöyle: Nüfus artışı ve bu artışa karşın otlakların yetersizliği Türkleri iklim ve coğrafya açısından daha uygun yerler bulmak amacı ile bulundukları yerden başka yerlere göçe zorlamıştır. Bu sebeplerden dolayı ecdadımız Orta Asya’dan, Anadolu’ya göç etmeye başlamışlardır. Ancak bu göç süreci yaklaşık 300 yıl kadar sürmüştür. Atalarımız Anadolu’ya göçü başlattıklarında önceden göç başlatanların sonradan gelenleri, sonradan gelenlerin önceden gidenleri tanıyamıyorlardı. Bu nedenle de ihtiyaç duyduklarında birbirlerine yardımcı olamıyorlardı. İlk ve sonradan göçenlerin birbirlerini tanıyabilmeleri için bir işaret olması gerektiğini düşünülür.

    Göç edenlerin ileri gelenleri ve yaşlıları, bir yaz günü çadırlarında oturup bu konuyu görüşürken hafiften yaz yağmuru yağıyor ve biraz sonra kesiliyor. Yaz yağmurundan biraz sonra gökkuşağı oluşuyor. Yaşlı ileri gelenlerden birisi bunu fark ediyor ve  nişanemiz bu renklerden oluşsun diyor. Çadırda bulunan diğerleri de bu öneriyi kabul ediyorlar. Gökkuşağında bulunan renklerden kumaşlar dokuyarak, günümüzde kullandığımız poçu (keyfiye) yapılmıştır. Yapılan poçular boyunlara bağlanarak herkesin birbirini tanıması için simge haline gelmiştir

    Poçuda yer alan her renk için de bir mana yüklenmiştir. Keyfiye’de bulunan renklerin manası ise şöyle;

    Beyaz renk : Duruluğu, sadeliği ve temizliği

    Yeşil renk : İmanımızı, muradımızı ve islamı

    Mor renk : Hoşgörüyü, affediciliği ve sevgiyi

    Kırmızı renk : Bayrağımızın rengini

    Sarı renk : İşi, bolluğu, bereketi, buğday başağını temsil ediyor.

    Uzun  yıllar süren göç müddetince, yolda birbirlerinin omuzları üstünde bu renklerden yapılan poçuları gören kardaşlar, karındaşlar karşılama ve buluşmadan haz duydukları için birbirlerine tanımaya vesile olan bu parolaya Keyfiye de diyorlar.
    keyfiye



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Yuself

    • 2021-04-25 20:57:08

    Cevap :

    Keyfiye sorusunun cevabı;

    Türkmen Kefiyesi
    nedir?Bilinen sebeblerden dolayı atalarımız  Orta Asya’dan, Mahan bölgesi Merv’den Anadolu’ya göçü başlattıklarında yolda önceden gidenlerin, sonradan gelenleri, sonradan gelenlerin önceden gidenleri tanıyabilmeleri için bir alamet-i farika olması gerektiğini düşünür.

    Keyfiye (kefiye)’nin hikayeside şöyle başlar;

    Aksakallılar birbirlerinin yanına yaklaşmadan tanışabilmek için bir yaz günü çadırlarında oturup bu konuyu görüşürken hafiften yaz yağmuru yağıyor ve biraz sonra diniyor.

    Yaz yağmurundan hemen sonra gökte bir Alem-i Sema yani (gökkuşağı) oluşuyor. Yaşlı aksakallılarımızdan birisi bunu fark ediyor ve “İşte parolamız bu renklerden oluşsun diyor

    Çadırda bulunan ulu aksakallılar bu öneriyi kabul ediyorlar. Gökkuşağında bulunan renklerden kumaşlar dokuyarak, her rengin mana ve muhtevasını birlikte açıklıyorlar.

    Keyfiye’de bulunan renklerin manası ise şöyle;

    Beyaz renk : duruluğu, sadeliği ve temizliği

    Yeşil renk : imanımızı, muradımızı ve islamı

    Mor renk : hoşgörüyü, affediciliği ve sevgiyi

    Kırmızı renk : bayrağımızın rengini

    Sarı renk : işi, bolluğu, bereketi, buğday başağını temsil ediyor.

    300 yıl süren göç müddetince, yolda birbirlerinin bu renklerden yapılan kefiyeleri omuzları üstünde örtülü gören kardaşlar, karındaşlar karşılama ve buluşmadan haz duydukları için birbirlerine tanımaya vesile olan bu parolaya “Keyfiye” denir.

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.