Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Lozan antlaşmasında çözülemeyen sorunlar

lozan antlaşmasında çözülemeyen sorunlar sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Bilge kız

    • 2022-01-22 12:40:38

    Cevap : Lozan antlaşmasında çözülemeyen sorunlar sorusunun cevabı:


    CEVAP:
    Lozan’da Çözülemeyen Sorunlar –Kısaca – Maddeler Halinde: 
    Lozan Barış Konferansı'nda ele alınan tüm meseleler yeni kurulacak olan Türkiye Cumhuriyeti’nin lehine olacak şekilde çözüme kavuşturulamamıştır. Lozan'da Türkiye’nin lehinde sonuçlanmayan bu meseleleri maddeler halinde şu şekilde sıralayabiliriz:

    1- Musul konusu ve Irak sınırı meselesi.
    2- Boğazlar sorunu
    3- Hatay sorunu
    4- Ege Adaları meselesi.



    LOZAN ANTLAŞMASININ MADDELERİ;

    1.Türkiye – Suriye sınırı. Fransa Cumhuriyeti ile imzalanan Ankara Antlaşması içinde çizilen sınırlar Türkiye – Suriye sınırı olarak kabul edilmiştir.
    2.Türkiye – Irak sınırı. Lozan Antlaşması'nda Musul sorunu ile ilgili bir antlaşma sağlanamamıştır. Bu sebeple Britanya İmparatorluğu ve Türkiye Hükûmeti'nin kendi aralarında görüşüp antlaşması kararlaştırılmıştır ancak bu durum antlaşma sağlanamamıştır.
    3.Türkiye – İran sınırı. Osmanlı İmparatorluğu ve Safevi Devleti arasında 17 Mayıs 1639 yılında imzalanan Kasr-ı Şirin Antlaşması'nda belirlenen sınırlar kabul edilmiştir.
    4.Türkiye – Yunanistan sınırı. Mudanya Ateşkes Antlaşması'nda belirlenen sınırlar olduğu gibi kabul edilmiştir. Meriç Nehri'nin batısında kalan Karaağaç istasyonu ve Bosnaköy, Yunanistan'ın Batı Anadolu'da yarattığı tahribatın tazminatı olarak Türkiye Hükûmeti'ne verilmiştir.
    5.Eğe Adaları. Balkan Savaşları sonucu elden çıkan Ege Adaları meselesi (İmroz, Bozcaada hariç olmak üzere) İsmet Paşa başkanlığındaki heyet tarafından tekrar barış masasına getirdiyse de devletler hukuku açısından evvelce imzalanan antlaşmalar yürürlükte olduğundan olumlu bir netice alınamamıştır.
    6.Kapitülasyonlar. Lozan Antlaşması öncesindeki uzlaşma konuşmalarında kapitülasyonlar hakkında uzlaşmaya varılamamış ancak Lozan Barış Antlaşması görüşmeleri sonucunda kapitülasyonlar tamamen kaldırılmıştır.
    7.Azınlık sorunu. Oldukça karmaşık sonuçları olan bu problemde Batı Trakya'daki Türkler ve İstanbul içindeki Rumlar dışında Anadolu ve Doğu Trakya'daki bütün Rumlar ile Yunanistan'daki Türkler'in mübadele edilmesine karar verilmiştir.
    8.Savaş tazminatları. İtilaf Devletleri I. Dünya Savaşı için istedikleri savaş tazminatlarından vazgeçmişlerdir.
    Osmanlı'nın dış borçları. Osmanlı borçları, Osmanlı İmparatorluğu'ndan ayrılan devletler arasında pay edilmiştir.
    9.Boğazlar.- Lozan Barış Konferansı'nda Türkiye için ikinci önemli mesele de boğazlar sorunuydu. Lozan Konferansı'nda ortaya konulan çözüm yöntemi egemen bir devlet olmak isteyen Türkiye Devleti’nin egemenlik haklarına uygun bir durum taşımıyordu. Zira Konferans'ta, boğazlar rejimi bütün ülke gemilerinin denizden ve uçaklarının havadan serbestçe geçebilmesine savaşa girmesi halinde ise Türkiye'nin boğazları kapatarak denetim altında tutmasına olanak sağlıyordu fakat diğer taraftan da Lozan'da imzalanan boğazlar sözleşmesi Boğazların her iki yakasının ve Marmara Denizi'ndeki adaların askerden arındırılması hükmünü de ortaya koyuyordu. Ayrıca İçinde Türk temsilcinin de bulunduğu ve merkezi İstanbul olan bir Boğazlar Komisyonu kurulması hükme bağlansa da bu komisyon belirli ve düzenli aralıklarla Birleşmiş Milletler Cemiyeti'ne rapor sunacaktı. Bu nedenlerle Yeni Türkiye bunu kabul edemezdi. Nitekim 1936’da imzalanan Montrö Sözleşmesi ile bu kısıtlayıcı hükümler tamamen kaldırılmıştır.
    10.Hatay sorunu.Lozan Barış Konferansı'nda Türkiye için üçüncü önemli mesele ise Hatay sorunudur. Bilindiği üzere Milli Mücadele'nin hüküm sürdüğü yıllarda Hayat Fransız nüfuz bölgesi içerisinde idi. Bu nedenle Kurtuluş savaşı sonlarına doğru Türkiye ile Fransa arasında imzalanan Ankara İtilafnamesi gereğince Hatay o dönem için Türkiye sınırları dışında kalmıştı. Lozan'daki süreçte ise Türkiye'nin bu sorunu kendi lehine çözmesi mümkün olmamıştır.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.