Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

  • Bilim
  • 9 yıl önce
  • 2 Cevap

Oksijensiz Solunum Çeşitleri Nelerdir ?

Oksijensiz Solunum Çeşitleri ?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Admin

    • 2015-04-11 13:34:15

    Cevap : Oksijensiz Solunum: (Biyoloji) 
    Monomerlerin, hücre sitoplazmasında oksijen kullanılmadan parçalanmasına denir. Oksijensiz solunuma; anaerobik solunum, fermantasyon ve mayalanma denmektedir.

    Oksijensiz solunum aşamaları
    Oksijensiz solunumun ilk evresi glikoliz tepkimeleridir. Oksijensiz solunumda glikoliz tepkimeleri sonucu ortaya çıkan pirüvik asidin ortamdan uzaklaştırılması ve glikoliz tepkimesinin devamı için tekrar NAD koenzimine ihtiyaç olduğu için glikoliz tepkimesine ek bir kaç tepkime daha katılır.

    Bu nedenlerden dolayı pirüvik asit değişik tepkimelerle başka yapılara dönüştürülür. Örneğin laktik asit fermantasyonu pirüvik aside NADH2’den gelen hidrojenler katılır ve son ürün olan laktik asit oluşur.  Örneğimizden de fark ettiyseniz NADH+H => NADH şeklinde bir dönüşüm gerçekleşti. Yani NADH tekrar glikoliz tepkimelerinde kullanılabilir oldu ve bir sonraki oksijensiz solunum tepkimesi için uygun ortam sağlandı.

    Oksijensiz solunum yapan canlılar
    Maya hücreleri ve insanların çizgili kas hücreleri (eğer yeterli oksijen gelmediyse) fermantasyon yani oksijensiz solunum yaparlar.

    Oksijensiz solunum çeşitleri:
    1. Laktik Asit Fermantasyonu 
    Çizgili kaslardaki hücreler yeterli oksijen bulamadığında, oksijensiz solunum gerçekleştirirler.
    Glikolizde oluşan pürivatlar mitokondriye geçemediğinden, glikolizde NAD’a verdiği hidrojenleri geri alarak laktik asite dönüşür.

    2. Etilalkol Fermantasyonu 
    Bakteriler ve bazı mayalar tarafından gerçekleştirilir.
    Glikoz parçalandıktan sonra elde edilen pürivattan 1 CO2 çıkarak Asetaldehit oluşturular
    Asetaldehit NADH2 ile reaksiyona girerek onun Hidrojenlerini alır.
    Son ürün Etil Alkoldür.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Oksijensiz Solunum Çeşitleri Nelerdir ?

    Sunum İçeriği

    Cevap Yaz Arama Yap

    Admin

    • 2015-04-11 14:26:13

    Cevap : Laktik asit fermantasyonu sonucunda: bir tane glikozdan 2 tane laktik asit ortaya çıkar ve 4ATP enerji elde edilir. Glikolizin başlangıcındaki 2ATP çıkarıldığı zaman net kazanç 2ATP olur. 
    Omurgalıların çizgili kaslarında ve yoğurt bakterilerinde laktik asit fermantasyonu görülebilir. Az miktarda oluşan laktik asit kasların daha iyi çalışmasını sağladığı halde (sporcuların ısınma hareketleri) fazlası kana karışır ve yorgunluk hissi verir. 
     
    Proteinlerin yapıtaşı olan aminoasitlerin anaerobik bazı bakteriler tarafından fermente edilmesi sonucu kötü kokular açığa çıkar. Bu olaya kokuşma (putrifikasyon) adı verilir. Yemeklerin bozulmasıyla çeşitli kokuların oluşması, kokuşma olayının bir sonucudur. 


    Etil alkol fermantasyonu sonucunda: bir tane glikozdan 2 tane etil alkol ortaya çıkar ve 4ATP enerji elde edilir. Glikolizin başlangıcındaki 2ATP çıkarıldığı zaman net kazanç 2ATP olur. 
     
    Bira mayası başta olmak üzere maya mantarları ve şarap bakterilerinde görülür. Bu canlılarda fermantasyon ürünleri üremeyi durdurucu etki yapar. Örneğin bira mayasında alkol oranı %18’i geçerse üreme durur.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.