Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Osman devletinde toprağı işleten köylü yöreye ve toprağın verimlilik durumuna göre devleti adına vergi ödemiştir. Bu verginin adı nedir?

Osman devletinde toprağın işlet hangi hayırlı ve yöreye ve toprağın verimi durumuna göre devleti adına vergi ödemiştir sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Deniz mavi

    • 2021-12-04 15:35:35

    Cevap :
    Osman devletinde toprağı işleten köylü yöreye ve toprağın verimlilik durumuna göre devleti adına vergi ödemiştir. Bu verginin adı ; "ÇİFT RESMİ" dir.

    Ailenin işletme hakkını elinde tuttuğu bu toprak için devlete, yani onun temsilcisi sipahiye ödediği vergiye, “resm-i çift” adı verilirdi ve bu ödemeyi aksatmadan yaptığı sürece, toprağı kontrolünde bulundurur, hatta işlediği bu toprağı babadan oğula intikal ettirebilirdi.

    Müslüman reayanın ödediği vergilerden biri olan çift resmi; bir çift öküzün ekip biçeceği alan üzerinden hesaplamaktaydı bu da genelde 22 akçe idi. Toprağa bağlı olarak alınması nedeniyle haraç-ı muvazzaf olarak kabul edilirdi. Ayrıca hane başına da alınmaktaydı. Bu nedenle “tasma akçesi” olarak da anılmıştır. Arazinin büyüklüğü arazinin verimliliğine göre değişirdi. 60-150 dönüm arasında farklılıklar vardı. Bu değişime etki eden en önemli faktör arazinin verimliliği idi. Çiftlikler evli olan reayaya verilir evli olmayanlara verilmezdi. Toprağı ekip biçme karşılığında “resm-i çift” vergisi alınırdı. Bu vergiyi hizmet karşılığı da ödeyebilirdi.
     


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.