Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Osmanlılar zamanında darüşşifa, bimarhane ve tımar hane

Osmanlılar zamanında darussıhha bimarhane ve tımar hane sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2021-02-28 11:29:10

    Cevap :

    Şifahanelerdarüşşifamaristanbimarhanedarülafiye olarak adlandırılan, Selçuklular döneminde ortaya çıkan ve Osmanlı döneminde devam eden; halk sağlığı hizmeti ile tıp eğitiminin sürdürüldüğü iki ana işlevi olan yerler olarak görülmektedir.

    Selçuklular döneminde şifahanelerdarülafiyedarülmerzadarüşşifa adları kullanılmış olup; Osmanlı döneminde darüşşifa ile beraber darüssıhhaşifahanebimarhane ve tımarhane adları sık olarak kullanılmıştır..

    Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde şifahaneler; Halk arasında ve sık olarak “tımarhane” kelimesinden bozulmuş “maristan” adının kullanıldığı, Farsça “malastan veya marastan“, Mısır’da “murustan“, Mağrib’de “morstan veya mestran” türemiştir. “Bimaristan“, Farsça “bimar – hasta” kelimesi ile yer bildirmek için kullanılan “-istan” ekiyle türetilmiştir. Hekim Haris b. Kelede’nin tıp eğitimi gördüğü İran’da bulunan Cündişapür Hastanesi ve Tıp Okulu‘nun adı bimaristan olarak anılması Araplar tarafından bimarhane olarak benimsenmiştir.

    Şifahanelersıhhat yurduşifaevi ve şifakapısı olarak da adlandırılmış olup; 19. yüzyıldan itibaren Avrupa’da inşa edilen modern sağlık kuruluşlarının tesisleri İngilizcede kullanılan “hospital – hastane” kelimesi “hospites” ziyaretçi anlamında olup; Ortaçağ’da hacıların konaklaması için yapılan “yer” anlamından türetilen “hospitality” kelimesi de “misafir severlik” anlamına gelmektedir. Türkçe’ye Farsça’dan geçmiş olan “hastahane” kelimesi ilk olarak 1876 yılında Ahmet Vefik Paşa tarafından yazılan “Lehçe-i Osmani” ile sözlüğe girerek kullanılmaya başlanmıştır.

    Şifahaneler genel olarak birçoğu güçlü vakıflar bünyesinde kurulmuş olup devlet yönetimleri tarafından her dönem destek görmüştür.. Şifahanelerin ana amaçları; tıp eğitiminin yapılması ile kullanılan eğitim metodunun usta – çırak ilişkisi şeklinde olması ve bu kuruluşların kurumsallaşmış olmasına rağmen tıp öğrencilerine verilen mesleki belge hoca tarafından verilmiştir. Şifahanelerin kapıları hiç bir din, dil, ırk ve mezhep ayrımı gözetmeksizin Anadolu’da Selçuklu ve Osmanlı topraklarında insanlığa sağlık hizmeti vermiştir.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.