Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Platon'un varlık, bilgi ve değer anlayışı

Platonun varlik bilgi ve deger anlayisi sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Deniz mavi

    • 2022-05-15 16:54:50

    Cevap :


    Platon’un Varlık Anlayışı

    Platon, varlık anlayışını, varlıktaki değişimi kabul ve reddeden düşüncelerden yola çıkarak oluşturmuştur ve “idealar kuramı” olarak adlandırmıştır.  

    Platon, gerçek varlığın değişmeden kalabilmesi gerektiğini savunur ve aksi halde bilgisine ulaşılamayacağını belirtir. İdealar, akılla kavranabilen, değişmeyen ve kendi kendinin nedeni olan gerçek varlıklar, Platon’un varlık anlayışının temelini oluşturmaktadır.

    Platona göre İdealar duyusal alanın dışında yer alan varlıklardır. Diğer türlü varlıklar ise idealardan pay alan fenomenlerdir. Platon bu varlıkları ideaların (Gerçeğin) kopyası olarak isimlendirir.

    Platon’un Bilgi Anlayışı

    Platon, bilgi kavramını yaratırken varlık kavramından hareket etmiştir. Sadece yansımadan ibaret olan fenomenler ile gerçek varlığın bilgisini birbirinden ayırmıştır. İdeaların bilgisi, akıl yoluyla idealar dünyasından elde edilebilir. Bu bilgiye ulaşmak için aklın idealara yani kendi içine yönelmesi gereklidir. Aklın idealaa yönelmesi bir tür kendine dönüş ve anımsamadır.      

    Platon, ideaların bilgisinin zihinde doğuştan hazır bulunduğunu söyler. Bu bilgilere Platon’un tanımı ile episteme ismi verilmektedir. Bu fikirlere ruhun ölümsüzlüğü fikri ile ulaşan Platon, ruhun idealar ve fenomenler dünyasına doğum ve ölüm ile gidip geldiğini ifade eder. Bu gidiş ve dönüşler sonrasında ise fenomenler dünyasının ışıltısı idealar dünyasını unutturmaktadır. Bu nedenle fenomenlere yönelik bilgiler Platon için gerçek bilgi olarak kabul edilmemiştir ve onlar insanlarda yalnizca tahmin ve sanılar oluşturmaktadır.  

    Platon’un Değer Anlayışı

    Felsefede değer kavramı; Etik, siyaset ve sanat gibi alanları kapsayan bir kavramdır. Platon’un etik, siyaset ve sanat kavramı; Bilgi kavramında olduğu gibi varlık algısıyla oluşmuştur.  

    Platon, gerçek varlıkların (ideaların) en üstünde “iyi ideası” olduğunu ifade etmiştir ve ahlak anlayışını bu doğrultuda oluşturmuştur.

    Platon mutluluğu ahlakın kaynağı olarak göstermiş ve iyi ideasına ulaşmaya çalışmakla mutluluğa varılabileceğini söylemiştir. Platon'a göre İyi ideasına ulaşmak için onu bilmek, bilmek için ise doğru, adil ve erdemli olmak lazımdır.  

    Platon devletin insanların iyi, güzel ve doğru bir hayat yaşayabilmesi için ortaya çıktığını söylemiştir. Platon devleti insanların düşüncelerinin doğal olarak oluşturduğunu belirtir ve siyaset felsefesi düşüncelerini de bu “devlet” düşüncesi ile açıklar. Platon, devletin amaçlarına ulaşabilmesi için devlet yöneticilerinin filozof olması gerektiğini belirtir çünkü sadece filozofların ruhsal yapısının iyi ideasının bilgisine ulaşmayı hedeflediğini savunur.  

    Platon, sanat kavramını yine varlık kavramına göre inşa eder. Dolayısıyla sanat, gerçekliğin soluk bir kopyası olan fenomeni tekrar etmeye kalkarsa, değersiz bir ürün yaratmış demektir  ve bu şekilde sadece bir yansımanın yansıması olur. Platon’a göre sanatçı, eserlerinde fenomenleri değil gerçeği yansıtırsa ancak mükemmelliğe ulaşır.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.