Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Radyo tiyatrosu ile ilgili verilenlerden hangisi yanlıştır

radyo tiyatrosu ile ilgili verilenlerden hangisi yanlıştır sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 3 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 3 yorum yazıldı.
    1 yıl önce Z Cevap aşağıda. Sayfanın altına doğru ilerleyin başarılar..
    1 yıl önce A Verilenlerden hangisi radyo tiyatrosunun bir özelliği değildir
    1 yıl önce E Radyo tiyatrosu ile ilgili verilenlerden hangisi söylenemez

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2021-12-04 09:11:04

    Cevap :
    Aşağıdakilerden hangileri dizi halinde yayınlanan radyo tiyatrosudur?
    A. İstasyon Şefi, Faust
    B. Gece Treni, Edwin
    C. Arkası Yarın, Çocuk Bahçesi √
    D. Kahve Falı, Yıkılan Dünya
    E. Aynanın Arkasındakiler, Peşin Hüküm


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2021-12-04 09:09:54

    Cevap :

    Radyo tiyatrosunun genel özellikleri şunlardır:

    1. Radyo tiyatrosu, edebiyat ile sıkı ilişkisi olan bir tiyatro türüdür ve kendine özgü bir yapıya sahiptir. Kitle iletişim araçlarının henüz yaygınlaşmadığı dönemlerde oldukça ilgi çeken bir türdür.
    2. Televizyonun dünyada ve ülkemizde yaygınlaşmasından önce radyo, oldukça önemli bir iletişim aracıydı. O dönemde yayımlanan programların kaydedilmesine yönelik teknoloji gelişmediğinden tüm programlar canlı yapılmaktaydı. Ayrıca radyo; dinleyicinin gülme, eğlenme gibi ihtiyaçlarını da karşılamaktaydı. Bu nedenlerle radyo tiyatrosu türü ortaya çıkmıştır. 1940’lı yıllardan itibaren Türkiye’de de radyo tiyatrosu TRT radyolarında çokça üretilmiş ve dinlenmiştir. Yazarlarımız tarafından özgün radyo tiyatroları yazılmış, kimi yazarlar çok okunan hikaye ve romanları radyo oyununa dönüştürmüş, dünyada ilgi gören kimi radyo oyunlarını da uyarlamışlardır. Örneğin 1949’da İstanbul ve Ankara radyolarında yüzün üzerinde radyo oyunu hazırlanmıştır.
    3. Radyo tiyatrosu; sahne, kostüm, ışık gibi tiyatronun temel unsurlarının kullanılmadığı bir türdür. Bu açılardan bakılırsa oyuncu, yapımcı, teknik ekip açısından büyük kolaylığa sahiptir fakat kısa olması, dramatik örgünün detaylı olmaması, kişi kadrosunun darlığı gibi nitelikler de önemli zorluklardır.
    4. Radyo tiyatrosunda amaç, sahnelenebilen bir oyunu ses unsurlarıyla dinleyici kitlesine sunmaktır. Sadece işitmeye dayalı ayrıntılarla dinleyicide bir tiyatro oyununu izliyormuş hissini uyandırmak için tüm ekip oldukça birikimli ve yetenekli olmalıdır, insanın hayal dünyasına seslenmesi, sesle verilenlerin dinleyici tarafından zihinde görüntüye dönüştürülmesi radyo tiyatrosuna ilgiyi her zaman canlı tutmuştur.
    5. Tüm ayrıntılar sese dayalı verildiğinden efektler oldukça önemlidir. Usta bir yönetmen, bahar ayındaki çiçek kokusunu kimi ses efektleriyle dinleyicide canlandırabilir. Oyuncular genellikle tiyatro sanatçıları olduğundan diksiyon oldukça etkilidir. Vurgu, tonlama, boğumlanma, durak gibi iyi bir konuşmanın tüm temel ilkeleri ustaca uygulanır.
    6. Oyun metninde gereksiz hiçbir şeye yer verilmez. Kimi kez dış sesle bir anlatıcı kullanılarak bakış açısında değişiklik yapılır. Sahne de ses efektleri ve söze dayalı betimlemelerle ustaca ortaya konur.
    7. Radyo oyunu metinlerinde efektler ve geçiş müzikleri büyük harflerle yazılır. Repliklerin nasıl okunacağı ise ayraçların içinde verilir.
    8. Radyo tiyatroları, radyo için yazılmış dramatik eserlerdir. Bunlar, radyonun olanakları ve sınırları içerisinde, radyonun malzemeleri kullanılarak yazılan ve seslendirilen özgün metinlerdir.
    9. Bu tür metinler diyaloglar şeklinde yazılmış, konuşmaya dayalı, zıtlıkların çatışmasıyla gelişen, içinde olay zenginliği bulunan eserlerdir.
    10. Radyo tiyatrosu, eğer arkası yarın şeklinde değilse en fazla altmış dakika olarak sınırlandırılır.
    11. Radyo tiyatrosunda şahıs kadrosu genellikle az kişiden oluşur. Radyo tiyatrosu görsel hiçbir ögeye dayanmaz, anlatmak istediğini sesle dinleyicisine ulaştırır. Yalnızca kulağa hitap ettiği için bütünüyle dinleyicisinin düş gücüne seslenen radyo oyunlarında hemen hemen her konu ele alınabilir.
    12. Radyo tiyatrosunda mekân sınırlaması yoktur. Oyundaki olaylar/durumlar farklı mekânlarda geçebilir. Oyun trafikte, hastanede, sahilde vb. pek çok yerde başlayabilir; müzik ya da bir diyalogla saniyeler içinde başka bir mekânda devam edebilir.
    13. Radyo tiyatrosunda zaman bakımından da bir sınırlama yoktur. Olayın geçtiği zaman, efekt ya da oyuncunun bir sözüyle belirtilir. Zamanın değiştiği de yine bu yolla ifade edilir.
    14. Radyo tiyatrosunda oyunun ana gövdesini oluşturan diyalogların oyun yapısında yeri çok önemlidir. Çünkü diyaloglar bir radyo oyununda hayal gücünü harekete geçiren, tıpkı efektler gibi oyunun mekânını, zamanını, sahnesini belirleyen unsurların başında gelir.Oyun kişileri yaşına, çevreye ve düzeye uygun konuşmalıdır. İyi bir diyalogda cümleler kısa, açık ve ilk duyuşta anlaşılır olmalı; klişe ve slogan sözlerden “ve”, “ki” gibi bağlaçlardan kaçınılmalıdır. Ayrıca radyo tiyatrosunda müzik ve efektler oyundaki sesleri yansıtma, mekânı ve zamanı belirleme, gerilim yaratma ve sahneler arası geçişi sağlamada bir işleve sahiptir.
    15. “Gerçek radyo oyunu düşle gerçek arasıdır. Gerçeküstü öğeler ve sembollerle beslenir. Alegorik ve trajiktir. Tuluatla, skeçle, kabareyle hiç ilgisi yoktur.
    16. Yazarından, oyuncusundan, dinleyicisinden incelmiş bir zevk ve saygı bekler.
    17. Düşündürücüdür.
    18. Sembollerden kuvvet alır, mecazla güçlenir; şiire yakındır, şiirsel arka planlar ister.(…)
    19. Radyo oyunu trajik bir taraf taşır, bir çıkmazı hissettirir, ağırcadır.
    20. Düşündürmeli, eski türküler gibi uykularda da yankısını sürdürmelidir. (…)
    21. Radyo oyunu şiirin tamamlayıcısıdır. (…)”
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2022-12-09 10:16:42

    Cevap : Radyo tiyatrosu ile ilgili, verilenlerden hangisi söylenemez?
    A) Sınırlama olmaksızın her konuda yazılabilir.
    B) Dekor ve aksesuarlar önemli yer tutar.
    C) Dinleyicinin düş gücüne seslenir.
    D) Oyundaki zaman ve mekân geçişleri; müzik, efekt veya bir diyalogla sağlanır.
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.