Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Ruhbani ne demek

ruhbani ne demek

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2020-12-13 17:48:26

    Cevap :

    Ruhbani = Ruhban Sınıfı

    Ruhbanları dini bürokratlar olarak da tanımlayabiliriz. Dini doktrinel, sistematik ve şemaya dayalı olarak düzenleyen, yorumlayan ve uygulayan kesimlerdir. Tarih içinde büyük merkezi imparatorlukların kurulmasıyla ortaya çıkar. Mezopotamya’da ve Mısır'da bu yapılara rastlıyoruz. Onlar hem dini dogmaları düzenliyorlar, hem de yorumların çokluğu karşısında son karar merciiler. Hem ayinleri ve hem de dini pratikleri düzenliyorlar. Devletin “moral dünyasını ve kurumlarını” tekellerinde tutuyorlar. Bundan dolayı da politik düzenin en önemli aktörleri. Ruhbanlar, dini alanı tekelinde tutan kesimlerdir. Din eğitimi, dini ritüeller ve dinin yorumlanması onlara bağlıdır. Bu çerçevede büyük imkanlara da sahipler. Devletin sağladığı zenginliği, statüyü ve gücü de paylaşırlar.

    Ruhbanların din ile kurduğu ilişki “resmi dindarlık” bağlamına oturur. Ortaçağ Avrupa’sında kilise bağlamıyla en yetkin düzeye ulaşır. Heteredoksi, çeşitlilik, çoğul unsurlar ve devlet dışı dini alanlar tehlikeli ve tehdit edici görülür. Bunun nedeni bu alanlardan gelen taleplerin ruhbanların din üzerindeki tekelinden pay almak istemeleridir. Çünkü ruhbanlar bir devletin din sınıfını oluşturuyorlar ve kendi sınıf çıkarlarını devletin çıkarlarıyla özdeşleştirmişler.

    Hz. Musa, Mısır’daki ruhbanlara karşı meydan okuduğu için büyük bir tepkiyle karşılaştı. Bu din adamları sınıfının tekelini ve statükolarını tehdit ediyordu. Onları yeni dine çağırırken aynı zamanda onların egemen din düzenine de meydan okumuş oluyordu. Bundan dolayı büyük bir çatışma ortaya çıktı.

    Peygamberlerin hiç birisi ruhban sınıfından doğmaz. Din adamları grubundan gelen tek bir peygamber yoktur. Tüccar olan var, marangoz olan var, çoban olan var, demirci olan var. Hatta Hz. Süleyman gibi kral olan da var. Ancak din adamı mensubiyeti içinden doğan tek bir peygamber göremeyiz. Bunun hikmeti sebebi ne olsa gerekir? Beni çok düşündürmüştür.

    Peygamberler, statüko ile biçimlenen dini sistematiklere karşı yeni bir kitap, sahife ve vahiy getiriyorlardı. Toplumların egemen din sistemine ve onlarla bütünleşen din adamları statülerine karşı konumlanıyorlardı. Bundan dolayı dini her zaman egemen dini düzenin dışında yer alarak tebliğ ettiler. Özellikle son peygamber Hz. Muhammed’in merkezi imparatorluk ve buna bağlı olarak sistematik bir din sınıfının olmadığı bir toplumda dini vaaz etmesi oldukça düşündürücüdür. Mekke basit bir site topluluğu. Kabile konfederasyonlarından oluşuyor. Ne merkezi devlet ne de merkezi bir dini sistemi var. Güçlü bir siyasal yapı olmadığı gibi güçlü bir din adamaları sınıfından da bahsedilemez.

    Peygamberler, “sivil” alandan yükselen insanlardır. “Sivil dindarlığın” önderliğini yaparlar. Bundan dolayı Kur'an-ı Kerim'de sık sık “onlar bir ücret istemezler” denir. Burada ücret tam da sistematik, bürokratik, statü ve prestijle bütünleşen dini yapıya karşı bir kuşkuyu ileri sürer. Din, otantik bağlamda ücretsiz anlatılan ve vaaz edilen bir şeydir. Peygamberler de bunu yapar. Karşılığında güç, makam, statü ve prestij istemezler. Oysa ruhbanlar öyle değildir. Onlar tam da “ücretle çalışan” ve yine “ücretle hayatiyet kazanan” insanlar topluluğu.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Beste

    • 2020-12-13 17:48:31

    Cevap : Merhaba,

    Ruhbani Kod 

    Akademik topluluk tarafından, Tevrat'ta bulunan ve Kutsal Kod, Ahit Kodu, Ayin Dekalogu ile Etik Dekalog dışında kalan kanunlara denir. Ruhbani Kod, Levililer kitabının büyük bir kısmını ve Sayılar kitabındaki bazı yasaları oluşturur. Bu kodlar Tevrat'taki mitsvaların üçte birini oluşturur, dolayısıyla Yahudi kanunlarının büyük bir kaynağıdır.

    Ruhbani Kaynak 

    Belgesel hipotez'e göre Tora'yı oluşturan dört kaynaktan biri olup Wellhausen formülasyonuna göre kaynakların sonuncusudur. Harun rahiplerinin bir ürünü olup rahiplerin karakteristik özellikleri, nüfus ve soyağaçlarıyla ilgili bilgiler sunar.Babil Sürgünü süresince ve sonrasındaki (M.Ö. 550-400) durumları anlattığından Tora'nın M.Ö. 400 civarından derlendiği düşünülmektedir
     
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.