Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Tutumların unsurları nelerdir

tutumların unsurları nelerdir

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Beste

    • 2020-12-09 18:07:19

    Cevap :

    Tutumun üç unsuru-bileşeni bulunmaktadır:

    1. Bilişsel (bilmekle ilgili) tutum
    2. Duygusal (duygu ile ilgili) tutum
    3. Davranışsal (eylemle ilgili) tutum

    tutum unsurları

    Bilişsel Tutum

    Bilişsel tutum, kişinin bir nesneye yönelik düşünce, bilgi ve inançlarını oluşturur. Bilişsel tutum, tutuma konu olan nesneye ilişkin olarak kişinin tüm inançlarını kapsar ve doğru ya da gerçek olmaları gerekmez. Bununla birlikte, bilgiler ne kadar gerçeğe dayanırsa o kadar kalıcı olur. Bilgilerin değişmesi durumunda tutum da değişecektir

    Tüketicinin ürün, marka özellikleri ve mağazanın sunduğu hizmetlere ilişkin inançları ve bilgileri bilişsel tutumu oluşturur.

    Örnek: hangi otomobilin daha hızlı, hangisinin daha güvenli, hangisinin daha ekonomik olduğunu bilen, pazarlama çabalarından (örneğin reklamdan) öğrenen bir birey pazardaki markalara farklı tutumlar geliştirir. Pazarlamacılar ürünler ve marka özellikleri konusunda olan inançları değiştirebilirlerse, tüketicinin değerlendirme ve satın alma davranışını da değiştirebilirler.

    Duygusal Tutum

    Bireyin bir nesneye yönelik duygusal tepkileridir ve duyguları, hisleri içerir. Kişi, bir nesneyi olumlu ya da olumsuz olarak değerlendirip ona göre duygular besler ya da duyguları sonucunda bir nesneyi olumlu ya da olumsuz değerlendirir.

    Örnek: Alış veriş merkezine giden bir bireyin tutumları içinde bulunduğu duygusal halden etkilenecektir. Öfke duygusu ile merkeze giden bireyin alış veriş merkezine tutumu olumsuz olabilir.

    Kimi markalar bizi çocukluğumuza götürür, o nedenle eski şişesine dönüş yapan meşrubatı, on yüz baloncuk yutturan gazozu severiz. Duygularımızın bir sonucu olarak bazı satış elamanları ile çok güzel iletişim kurarken diğeri ile kuramayabiliriz. Ürünlerin alış veriş ortamlarının duygu yarattığı gerçeğini bilen pazarlamacılar son yıllarda duygusal pazarlamaya yönelmişlerdir. Duygusal tutumun doğrudan hedeflenildiği örneklerden ilki Kent şekerlemelerinin bayram temalı reklamlarıdır. Şampuan sektörü de duygusal tutumu ağırlıklı olarak kullanan sektörlerden birisidir.

    Davranışsal Tutum

    Bireyin belirli bir tutum geliştirdiği nesne ile ilgili bir şeyler yapması tutumların davranışsal yönünü oluşturur. Bireyin tutumu olumlu ise o nesneye olumlu davranıp onu destekleyerek ona yakınlık gösterecektir. Bireyin tutumu olumsuzsa, nesneden uzaklaşma, nesneyi eleştirme ve nesneye zarar verme gibi davranışlar ortaya çıkacaktır.

    Bir tüketici tavuk eti yeme konusunda eğilimi olduğunu belirtmişse, olağan koşullarda o tüketicinin tavuk etini seçmesi beklenilir. Böyle bir eğilimi belirlemek için, tüketicilere ileride vereceği satın alma kararında neyi seçeceği sorulur. Ancak unutulmamalıdır ki, davranışsal tutum bir eğilimi yansıtır, yani bir anlamda belirli bir yönde davranma niyetini ortaya koyar. Ancak her zaman kişinin bu niyete göre davranması beklenmez, araya giren etkenler bu kararı etkileyebilir.
    Olumlu tutumun yöneltildiği ürüne gereksinme olmayabilir, ürünü almak için gereken ekonomik güç yetersiz kalabilir, başka önceliklerin varlığı söz konusu olabilir ya da ailenin öbür üyelerinin tutumlarını dikkate almak gerekebilir.

    Örnek: Birey olarak Ferrari otomobillerine karşı çok olumlu bir tutuma sahip olabilirim ama bu markayı satın alma davranışı gösteremeyebilirim.

    tutum unsurları

     


    Diğer Cevaplara Gözat
    Zeus1 Takipçi
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.