Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Vatanın bütünlüğü milletin bağımsızlığı tehlikededir hangi kongre

vatanın bütünlüğü milletin bağımsızlığı tehlikededir hangi kongre sorusunun cevabı nedir?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    muzur06

    • 2021-02-24 06:41:56

    Cevap : Vatanın bütünlüğü milletin bağımsızlığı tehlikededir hangi kongrede söylenmiştir sorusunun cevabı

    Amasya Genelgesi

    1-
     Madde: Vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı tehlikededir.
    Bu madde ile Milli mücadelenin gerekçesi belirtilmiştir. Bölgesel kurtuluş çarelerinin yetersizliği anlatılmıştır. Ulusal bağımsızlık için Türk Milleti’ne çağrı yapılmıştır.

    2- Madde: İstanbul Hükümeti yüklendiği görevi yerine getirememektedir.Bu durum milletimizi yok saymak anlamına gelmektedir.
    İstanbul Hükümetine karşı güvensizlik duyulduğu ilk kez açıkça belirtilmiştir. İstanbul Hükümetinin Türk Milletini temsil etmediği ortaya konulmuştur. Bu durum Anadolu’da yeni bir direnişin başlamasının gerekliliğini ortaya koymuştur. Kendisini Samsuna gönderen İstanbul Hükümetine karşı gelen Mustafa Kemal Paşa böylece yetki ve görevlerini aşmış bunun sonucunda İstanbul’a geri çağırılmıştır.

    3- Madde: Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.
    Kurtuluş savaşının yöntemi ve amacı belirtilmiştir. Milli Mücadelenin millete danışılarak yani demokratik bir yöntemle gerçekleştirileceği ifade edilmiştir. Milli mücadelenin amacının milletin iradesine dayanan bir yönetim kurmak olduğu belirtilmiştir. Yönetim şeklinin değiştirileceği dolaylı olarak belirtilmiş üstü kapalı bir şekilde cumhuriyet yönetimine işaret edilmiştir. Bölgesel kurtuluş sömürgecilik  yada  manda-himaye yönetimlerinin hiçbirinin kabul edilemeyeceği açık bir dille ifade edilmiştir. Yapılacak olan direnişin evrensel niteliklere dayandığı belirtilmiştir.

    4- Madde: Milletin haklarını korumak amacıyla her türlü etki ve denetimden uzak milli bir kurul oluşturulmalıdır.
    Kurtuluş savaşı için milletin teşkilatlanması gerektiği vurgulanmıştır. Bu maddenin sonucu ilk kez Erzurum Kongresinde  ''Temsil Heyeti'' adıyla bölgesel bir kurul oluşturulmuştur.Bu kurul Sivas Kongresinde tüm yurdu temsil eder hale getirilmiştir.

    5- Madde: Anadolu’nun her bakımdan en güvenli yeri olan Sivas’ta milli bir kongre toplanmalıdır.
    Yurt çapındaki bölgesel direniş çalışmalarının tek bir merkezde toplanması amaçlanmıştır. Teşkilatlanmak için somut adımlar atılmaya başlanmıştır. Alınacak kararların bütün yurdun temsilcileri tarafından onaylanması amaçlanmıştır. Demokratik yöntem bu şekilde uygulamaya konulmuştur. Milli birlik ve beraberlik sağlanarak cemiyetlerin birleştirilmesine zemin hazırlanmıştır.

    6- Madde: Her sancaktan halkın güvenini kazanmış üçer kişi seçilerek hemen Sivas’a doğru yola çıkmalıdır.
    Alınacak kararların kişisel olmaktan uzak milli kararlar olması amaçlanmıştır.

    7- Madde: Sivas’taki kongreye katılacak olan delegeler Müdafaa-i Hukuk,Redd-i İlhak Cemiyetleri ve belediyeler tarafından seçilecektir.
    Yerel idareler etkili kılınmıştır. Delegelerin Milli mücadele yanlısı ve halkın güvenini kazanmış kişiler olmaları sağlanmaya çalışılmıştır.

    8- Madde: Bu genelge Milli bir sır olarak saklanmalı ve delegeler gereken yerlerde kimliklerini gizleyerek Sivas’a gelmelidirler.
    Genelge kararlarının uygulanmasının İstanbul Hükümeti ve İtilaf devletleri tarafından engelleneceği hatırlatılmıştır. Sivas Kongresinin toplanmasının engellenebileceği belirtilmiştir.

    9- Madde: Doğu illeri adına 10 Temmuz 1919’da Erzurum’da bir kongre toplanacaktır.O güne kadar diğer illerin delegeleri Sivas’a ulaşabilirlerse Erzurum Kongresinin delegeleri de Sivas Kongresine katılmak için yola çıkacaklardır.
    Erzurum’da bölgesel cemiyetlerin toplanacağı kongre diğer bölgelere de duyurularak bu tip kongrelerin yaygınlaştırılması sağlamak istenmiştir.

    10- Madde: Askeri ve sivil teşkilatlar hiçbir suretle dağıtılmayacak yönetimi başkalarına devredilmeyecek ve silahlar teslim edilmeyecektir.
    Gerektiğinde silahlı bir mücadelenin yapılacağı ifade edilmiştir. Mondoros Ateşkes Antlaşmasına karşı çıkılmıştır. Yapılacak direnişin top yekün bir mücadele olacağı ortaya konulmuştur. Mustafa kemal Paşa’nın resmi görevini yerine getirmeyeceği ortaya çıkmıştır. Askeri ve sivil makamların Milli mücadele yanlılarının elinde kalması amaçlanmıştır.

     



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.