Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Yapılarına göre toplumsal gruplar sınıflandırması

yapılarına göre toplumsal gruplar sınıflandırması

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    muzur06

    • 2021-02-06 06:10:33

    Cevap :

    Yapılarına göre toplumsal gruplar sınıflandırması sorusunun cevabı

    1) Sürelerine Göre Toplumsal Gruplar

    a)Devamlı (Sürekli) grup: Bir sosyal grubun ömrü üyelerinin ömründen daha uzunsa bu tür gruplara devamlı (sürekli) gruplar denir. Örneğin aile, köy, şehir bu tür grubu ifade eder.

    b)Kısa Süreli grup:
    Bir toplumsal grup geçici bir amaç için kurulup amaca ulaştığı zaman dağılıyorsa kısa sürelidir. Örneğin: Oyun ve eğlence grupları, kamp yapan işçiler, miting komiteleri, turist kafileleri bu tür gruplara örnektir.

    c)Devirli Grup:
    Belirli zaman aralıklarıyla grup bir araya gelip dağılıyorsa devirli grup denir. Örneğin: Tatil arkadaşlıkları, mevsimlik işçi grupları, haftanın belli günleri halı saha maçı yapan insanlar bunlara örnek gösterilebilir.

    2) Kuruluş Biçimlerine Göre Toplumsal Gruplar

    a)Resmî grup: Bir toplumsal grubun kuruluşu ve işleyişi resmî işlemleri gerektiriyorsa grubun belli bir tüzük yönetmelik ve kanuna uyma şartı varsa bu tür gruplara resmî grup adı verilir. Bu grupta görev ve sorumluluklar bellidir. Üyeler resmî atama yoluyla belirlenir. Örneğin:  Bankalar, okullar, şirketler, hastaneler bu türden gruplardır.

    b)Resmî Olmayan Grup:
    Bir toplumsal grup, kuruluş ve işleyiş bakımından hiçbir resmî işlem gerektirmiyorsa resmî olmayan grup olarak nitelendirilir. Örneğin: Oyun, arkadaşlık, komşuluk grupları buna örnek gösterilebilir.

    3) Katılış biçimine göre toplumsal gruplar

    a)İstek dışı gruplar: Birey içinde yer aldığı toplumsal gruba kendi isteği dışında katılmışsa bu tür gruplar, istek dışı katılınan gruplar olarak nitelendirilir. Örneğin: Aile, akrabalık ve millet grupları bu türden gruplardır.

    b)İsteğe Bağlı Gruplar:
    Grup üyeleri bağlı bulundukları gruplara istekleri dâhilinde katılmışlarsa bu gruplar isteğe bağlı katılınan grup olarak adlandırılır. Örneğin:  Meslek grupları, dernek ve vakıflar, oyun ve eğlence grupları buna örnek gösterilebilir.

    4) Niceliklerine Göre Toplumsal Gruplar

    a)Büyük Gruplar: Üye sayısı çok olan, ilişkileri daha sınırlı ve resmî olan gruplara büyük grup denir. Örneğin: Şehir ve millet büyük gruplara örnektir.

    b)Küçük Gruplar:
    Üye sayısı sınırlı ve ilişkileri yüz yüze olan gruplara küçük grup denir.  Örneğin: Aile, arkadaşlık, komşuluk, köy, oyun grupları küçük gruplara örnek olabilir.

    5) İlişki Biçimlerine Göre Toplumsal Gruplar

    a- Cooley’ye (Kuliy) Göre Toplumsal Gruplar 

    Birincil grup, grup üyelerinin yüz yüze ilişkiler kurduğu, sınırlı sayıdaki üyenin oluşturduğu gruptur. Bu tür gruplarda üyeler yakın ve samimi ilişki içerisindedirler. Üyeler, birbirlerinin davranışlarını sınırlar veya şekillendirirler. Örneğin: Birincil gruplara aile, komşuluk, mahalle arkadaşlığı, oyun grubu örnek olabilir. 

    İkincil gruplarda
    üyeler yazılı kurallara bağlı olarak bir araya gelirler. Üyeler arası ilişkiler daha çok akılcı ilkelere dayanır. İlişkilerinin temelini grubun hedeflerinin gerçekleştirilmesi oluşturur. Örneğin: Siyasi parti ve devlet örnek oluşturur.

    b) Tönniess’e (Tönyes) Göre Toplumsal Gruplar

    Cemaatler; ırk, etnik yapı ve kültür bakımından farklılaşmamış bireylerden meydana gelen ve bu bireyler arasındaki ilişkilerin şahsi, sıcak, samimi olduğu küçük, benzer ve kapalı topluluklardır. Bu gruplarda iş bölümü ve uzmanlaşma azdır. Örneğin:Köyler cemaat gruplarına örnek gösterilebilir.

    Cemiyetler
    ise ırk, etnik yapı, sosyoekonomik durum ve kültürel sistemleri açısından farklılaşmış, geniş ve ayrışık topluluklardır. Cemaatlerle karşılaştırıldığında cemiyetlerde bireyler arası ilişkiler soğuk, mesafeli ve hür iradeye dayalıdır. Örneğin:Cemiyet türü gruplara şehirler örnek verilebilir.


    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.