Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Yer demir gök bakır da geçen zaman, kahramanlar, anlatıcılar hakkında bilgi yazınız

Yer demir gök bakır da geçen zaman, kahramanlar, anlatıcılar hakkında bilgi  yazınız sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 1 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    muzur06

    • 2021-05-07 05:20:51

    Cevap : Yer demir gök bakır da geçen zaman, kahramanlar, anlatıcılar hakkında bilgi yazınız

    ROMANIN KONUSU

    Pamuk toplamaya gelebilmek için Tüccar Adil Efendi’ ye borçlanmış olan köylüler verimsiz bir tarlada çalışmaya mecbur kaldıkları için düştükleri çaresizlik, Muhtar Sefer’in kendilerine ihaneti yüzünden düştükleri ümitsizlik nedeni ile Topbaşlıyı ermiş olarak ortaya çıkarıp onun işaretleri ve yardımları sayesinde bu durumdan kurtulmaya çalışmaları romanın konusudur.

    ROMANIN MEKANLARI

    Dağın Öte Yüzü üçlemesinin üç romanındaki mekanlar da ortaktır. Bu mekanlar köylülerin geldiği ve kış aylarında yaşadıkları Torosların yükseklerindeki Yalak köyü ile pamuk toplamaya geldikleri ve kışı geçirdikleri Çukurova ve Pamuk tarlalarıdır. Romancı zerinde durmasa da bu köyün göçer hayata alışkın olan 1865 yılında Fırka-ı Islahiye ile zorla iskan ettirilen göçer Türkmen köylerinden birisidir. Bu üçlemenin seçtiği sembolik köyün adı ise Yalak Köyü’dür. Nitekim romandaki köylüler yazın serin yerlerde kışın topluca Çukurova’ya inerek dedelerinden bildikleri hayata tazını devam ettirmektedirler

    Göçer Türkmenlerin gözünde Çukurova kışlak yeri olarak Çukurağa olarak da adlandırılır. Çukurova göçer Türkmenlerin kışlak yeri olarak da bildikleri diğer bir ana mekandır. Bu roman üçlemesi kış aylarında ekonomik olarak bağımlı oldukları Çukurova’ya inen yaz aylarında ise yazlık obalarına dönen Türkmen köylerinin dramlarını anlatmaktadır.

    Nitekim bu yöredeki Türkmenler 1865 yılına kadar göçer hayat yaşamış olan yaz aylarında Göksun – Kırşehir, Sivas Kayseri ve Uzun yaylaya çıkan kışları hayvanları ile Çukurova’ya inen göçer Türkmenlerin kültür coğrafyasının 20. Yy başına kadar bu şekilde devam edebilmiş sürecidir. Buna rağmen yazar konun bu yönüne bakmayı hiç akıl etmemiştir. 

    ROMANDA ANLATICI

    Romandaki anlatıcı her şeyi gözlemleyen zihinleri okuyan düşüncelerden duygulardan, gelecek ve geçmişten haberdar ilahi anlatıcıdır. Romandaki anlatıcı zaman zaman gözlemci anlatıcıya da dönüşmektedir.

    ROMANDA ZAMAN

    Sonbahara doğru Yalak köyünden göçerek Çukurova’ya inen köylülerin pamuk ekme ve toplama süreçlerinde geçirdikleri bir kış boyu süren zamandır.

    ROMANIN KAHRAMANLARI

    Koca Halil: Koca Halil köyün göç zamanlarını tespit eden ama artık yaşlanmış karakterli ve insancıl biridir. Yaptığı hatalardan utanan insanların yüzüne bakamayan bir adamdır. Köylüye zarar verdiğini düşünerek kendisinin öldüğü haberini duyurmuş, bir süre ahırda karanlıkta kalmış, daha sonra başını alıp köyden uzaklaşmış ve başka bir köye sığınmıştır.

    Muhtar Sefer: Kendi çıkarı için bütün köylüleri satan, ağalardan rüşvet alarak köylüleri verimsiz tarlalarda çalıştıran söylentiler ve tehditler ile köylüleri korkutan kötü bir karakterdir. Zengin Tüccar Adil Efendi ile anlaşıp, herkesin ermiş ilan ettiği Taşbaşoğlu’nu da öldürmeye yeltenmiştir.

    Taşbaşoğlu: Muhtara karşı köylüleri uyaran söylediklerinin doğru çıkması sebebiyle ermiş olarak görülmeye başlayan ama bu yaftadan da kendini kurtarmaya çalışan akıllı ve öngörülü bir insandır. Üfürükçülük yaptığı gerekçesiyle tutuklanmış ve bir daha kendisinden haber alınamamıştır.

    Adil Efendi: ekim dikim zamanında köylülere borç veren, hasat zamanında ise fazlasıyla geri alan; köylüleri sömüren bir tüccardır. Koca Halil’in ona söylediği bir şeylerden dolayı köye gelememiş, köylünün borçlarını da silmiştir. Muhtarın kışkırtmalarına rağmen köylüleri sıkıştırmaktan çekinen iyi yürekli biridir

    Diğer kahramanları: Meryem’ce Ana, Koca Halil’in oğlu, Jandarma yüzbaşısıdır.

    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.